Ходочасници из Републике Српске пјешачиће од Сокоца до Манастира Острог 233км

11. maj 2015. - Манастир Острог - Чуда Св. Василија

Јутрос су из порте цркве Светог пророка Илије пут Острога кренули  млади Сокочани. Ријеч је о седмом поклоничком путовању до светиње, у којој се налазе мошти светог Василија Острошког.

Окупили су се ходочасници у најстаријем соколачком храму. Као и претходних година, примили су благослов  духовника. Након молитве, поклонике је поздравио протојереј ставрофор Борис Бандука.

– Крећете, драги поклоници,  према великој светињи у ово свето јутро, на дан Светог великомученика Георгија. Нека вам Господ ову жртву упише на добро. Ваш чин показује велику љубав према нашој цркви, према  нашим светињама, а једна од њих је и манастир Острог, у коме почивају мошти великог светитеља, духовника и чудотворца  – Василија Острошког. Радујемо се сви  у овом јутру због оног што чините – рекао је протојереј ставрофор Борис Бандука.

Прво путовање до манастира Острог соколачки младићи организовали су 2009. године. Тада их је било тројица.  Већ идуће године  било  је шест ходочасника, а прошле године дванаест. У колони која је јутрос кренула према Острогу је 13 поклоника: Младен Цвијетић, Миленко Цвијетић, Младен и Младена Вукосављевић, Дејан Елез, Милисав Зорановић, Драган Мотика, Драган Гладанац, Мирјана Топаловић, Лазарела Јагодић, Милан Боровчанин, Миљан Малетић и Владимир Шућур.

Данас ће прећи 45 километара до мјеста Дуб, које jе пет километара удаљено од Устипраче. Преноћи ће у просторијама „Романијапутева“, фирме која је међу највјернијим спонзорима када је ријеч о поколичком путовању младих Сокочана. Други дан је понајтежи, јер треба до Фоче прећи 55 километара, што захтијева велики напор. Коначиће у домовима фочанске Богословије. Трећег дана ће пјешачити 27 километара  до границе са Црном Гором. Ту ће се још једном срести са  великим пријатељем Бодом, власником бунгалова у Саставцима.

Бодо и његово особље за поклонике увијек обезбиједе преноћиште, удобан смјештај, вечеру, окријепе их. У четвртом дану поклоничког путовања, дестинација до Манастира Пива дуга је 38 километара. У манастиру ће преноћити. Слиједи пети, можда и најтежи дан, пут дуг 48 километара. Ријеч је о путовању кроз ненасељен и безводан крај.  У Никшићу  је коначиште и сутрадан радост путовања према острошкој светињи, пут дуг само 20 километара.

Ходочасници ће 11. маја, око 18 часова, стићи под острошко стијење, до Горњег манастира, у коме ће коначити. Сутрадан, на дан Светог Василија Острошког, присуствоваће јутарњој литургији, а потом  ће се поклонити ћивоту великог светитеља и чудотворца.

Кући се враћају истог дана. Њихови другари  возилима  долазе по њих. Стижу, у вечерњим часовима, на мјесто одакле су кренули – у цркву Светог пророка Илије, гдје ће присуствовати вечерњем богослужењу.

И овога пута  ходочасници су имали помоћ спонзора, међу којима су Митрополија дабробосанска, општина Соколац, Град Источно Сарајево, „Романијапутеви“, Шумско газдинство „Романија“ и други.

Oстала дешавања

22. 6. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ПЕТАК 28. 06. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У 1...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у петак 28. 06. 2024. у 17. час...

16. 6. 2024.

Недјеља Светих отаца Првог васељенског сабора у Острогу...

У недјељу седму по Васкрсу, посвећену Светим оцима Првог васељенског сабора, 16. јуна 2024. љета Гос...

13. 6. 2024.

Празник Вазнесења Господњег у Острогу

Велики празник Вазнесења Господњег, четрдесети дан по Васкрсењу, прослављен је у острошкој светињи у...

10. 6. 2024.

ХОДОЧАШЋЕ ОД ПАНЧЕВА ДО ОСТРОГА

Дарко Дамњановић и Александар Ткач, припадници Војске Србије, су, осим вјерности војничкој служби по...

9. 6. 2024.

Недјеља Слијепог у Острогу: О. Братољуб Радовић: Скинимо мрену са очију коју нам...

У шесту недјељу по Васкрсењу Господа Исуса Христа - Недјељу слијепог, 9.јуна 2024. љета Господњег, к...

4. 6. 2024.

Планинарско-еколошко друштво „Зимомор“ из Невесиња и ове године стигли пјешке на...

Планинари и еколози из Невесиња, већ традиционално сваке године ходочасте из Невесиња до нашег манас...