Episkop bihaćko-petrovački Sergije čitao u ponoć Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom

12. maj 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Sergije, čitao je u ponoć, 12. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, pored njegovih Svetih moštiju, u  crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu.

Čitanju akatista prisustvovalo je brojno sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod.

Nakon uznošenja pohvalnih pjesama i molitve Ostroškom Čudotvorcu na dan kada se obilježava 350 godina od njegovog predstavljenja Gospodu, Vladika Sergije se pozdravljajući sabrane radosnim pozdravom Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse, obratio Svetom Vasiliju.

– Bogonosni, veliki svetitelju Božiji. Kao što smo ti pjevali sad ove pohvalne pjesme iz usta prljavih i grešnih, govoreći najčešće riječ – Raduj se, evo i mi danas pored svih svojih slabosti, svojih želja i obaveza kojih je više nego molitava i pokajanja, došli smo da obilježimo i proslavimo tvoj velikii sveti dan, kojim nam projavljuješ i objavljuješ upravo onu nezalaznu svjetlost Hristovog vaskrsenja iz groba Njegovoga. Ovaj tvoj sveti grob i tvoje sveto tijelo, upravo sisjaju Hristovim Vaskrsenjem. Zato i mi danas pored svih svojih nemoći i slabosti koje ovdje prinosimo sa željom pokajanja i našeg uspravljanja, naše riječi, ako možemo da je održimo kao zavjet – kazao je Vladika Sergije i naglasio da se kod Svetitelja dolazi kako bismo se dotakli izvora iz koga izvire nezalazna Svejtlost Hristovog Vaskrsenja, preko njegovih svetih, netruležnih moštiju koje su znak našeg vaskrsenja.

Mi Sveti oče Vasilije strahujemo od grijeha, koji nas je opteretio, pa smo ovdje došli da vidamo svoje rane, besjedio je Vladika Sergije.

– Došli smo jer smo slijepi zbog svojih slabosti i grjehova ovdje da se uvjerimo da je Hristos vaskrsao i da On ovdje s tobom leži, odnosno ti u Njemu i On u tebi. Da nam vidaš rane. Mi smo i tužni zbog slabosti, jer ti ne donosimo darove kojima ćeš se obradovati. Naši daorvi su slabi i nemoćni, zato ih učini da budu moćni, da naše tijelo ojača bez grijeha, da se naša duša očisti pokajanjem i molitvom pred tobom, a ti umoli boga za sav rod pravoslavni i rod ljudski – rekao je Vladika Sergije i naglaso da se pored svih slabosti u ostrošku svetinju dolazi sa velikom radošću.

Obraćajući se Svetom Vasiliju, Vladika Sergije podsjetio je na veliki značaj blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

– Ovdje kada dolazimo, ne možemo zaboraviti nikad blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, koji je 30 godina išao putem tvojim Sveti oče Vasilije, nosio breme koje si i ti nosio, breme svoga naroda i lio znoj, a njegov znoj je njegova krv mučenička. Vjerujemo da se i on danas sa tobom moli za nas – naglasio je Vladika Sergije.

Besjeda Vladike Sergija

Vjernici su tokom cijele noći pristupali na poklonjenje moštima Ostroškog Čudotvorca.

Prva praznična liturgija služena je u crkvi Vozdviženja Časnog Krsta sat nakon ponoći. Potom je jutros u 5 sati služena Liturgija u crkvi Vavedenja pored Svetiteljevih moštiju, a dva sata kasnije u paraklisu Prepodobnog Isaije Ostroškog.

BDENIJE SLUŽIO VLADIKA RAŠKO-PRIZRENSKI TEODOSIJE

Svečano bdenije uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog na platou ispred Gornjeg manastira, sinoć, 11. maja, služio je Njegovo preosveštentvo Epsikop raško-prizrenski G. Teodosije sa sveštenstvom.

FOTOGRAFIJE SA BDENIJA I SA AKATISTA

 

Ostala dešavanja

20. 6. 2021.

Praznik Svete Trojice saborno i molitveno proslavljen u Ostrogu...

Svetom  Liturgijom, večernjom službom sa molitvom priziva Svetog Duha, litijom oko crkve, rezanjem sla...

13. 6. 2021.

Odslužena Sveta Liturgija u Manastiru Ostrogu na praznik Svetog apostola Jerme i...

Na praznik Svetog apostola Jerme i Svetog mučenika Ermija, odslužena je Sveta Liturgija u crkvi Svet...

10. 6. 2021.

Proslava Spasovdana u Ostrogu

Veliki hrišćanski praznik Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinj...

6. 6. 2021.

Mitropolit Joanikije bogoslužio u ostroškoj svetinji: Prava vjera je vjera Svetog...

Njegovo preosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa sveštenstvom i svešt...

3. 6. 2021.

Praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Ostrogu...

Praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, ravnoapostolnih, molitveno je proslavljen u ostroško...

30. 5. 2021.

U nedjelju Samarjanke molitveno u ostroškoj svetinji...

U petu nedjelju po Vaskrsu - nedjelju Samarjanke, 30.maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva ...