Tomina nedjelja u manastiru Ostrog

9. maj 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedjelju po Vaskrsenju, Tominu nedjelju, 9. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crvka proslavlja Svetog sveštenomučneika Vasilija Amasijskog, saborno i molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetu arhijerejsku Liturgiju na platou ispred Gornjeg manastira služio je Episkop dioklijski G. Metodije, a sasluživali su mu protojereji-stavrofori Vladimir Stupar i Darko Đogo, profesori Bogoslovskog fakulteta u Foči, kao i protojereji Ostoja Knežević, nikšićki paroh, Draženko Ristić, šavnički paroh, jeromonah Vasilije iz manastira Podmaine, kao i ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakoni Roman i Zosima.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranom vjernom narodu besjedio je o. Vladimir Stupar, koji je govorio o nevjernom Tomi i njegovom dodirivanju rana Vaskrslog Hrista.

– Evo svjedočanstva u Tominu nedjelju koji dodirnu Gospoda vaskrsloga, kao što su i ostali apostoli Njega dodirnuli i vidjeli sedam dana ranije. Sva naša vjera jeste u tome da možemo da dodirnemo Gospoda. Ništa ljepše za čovjeka nema nego da bude sa Gospodom. A najveća tajna pobožnosti otkrila se upravo u tome što je Sin Božiji, Logos vječni, Sin Očev, postao Čovjek. Na taj način mi ljudi smo uzdignuti u dostojanstvo sinova i kćeri Božijih, postali smo djeca Božija, narod Božiji, carsko sveštenstvo, izabrani i ljubljeni od Gospoda – istakao je o. Vladimir.

Naglasio je da se na ovom svetom mjestu, ispunjeni radošću Vaskrsenja Hristovog, cjelivanjem moštiju Svetog Vasilija ostroškog Čudotvorca, dodirujemo Vaskrslog Hrista.

– Tako što smo se iscijelili od svojih slabosti, od nevjerovanja, tako što je tama nestala iz srca nših i tijela naših i Svjetlost nebeska nas ozarila. Zato sa takvom ljubavlju i i oduševljenjem prilazimo svecu i molimo ga da on koji blista svjetlošću Vaskrsenja Hristovog i nama daruje da istom tom svjetlošću i mi budemo ozareni i mnoštvo grijehova se skida sa nas, i mnoštvo blagodati se izliva u naše duše i naša tijela, u naše domove kada dođemo kući i donosimo blagosov Vaskrsenja Hristovog. Još nešto nam se daruje, draga braćo i sestre. Ne samo da dodirujemo Gospoda kroz Njegove svete ugodnike, nego nam se daruje da dodirnemo Hrista u Svetoj Tajni Pričešća, Tijela i Krvi Njegove životvorne. Da se sjedinimo sa Njim, ne samo da ga dodirnemo, nego da postanemo jedno sa Njim, po mjeri vjere naše i po mjeri ljubavi naše – istakao je o. Vladimir i naglasio da je najljepše i najvažnije što možemo da dodirnemo jedni druge i da u svjetlosti lica naših prepoznamo nebesku ljepotu i raj i tako živjeći, ispunićemo zaposvijest Božiju o ljubavi.

Besjeda o. Vladimira Stupara

Saborovanje je nastaveno u Donjem manastiru na Međunarodnom naučnom skupu o Svetom Vasiliju Ostroškom, povodom 350 godina od njegovog upokojenja.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

12. 5. 2021.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije čitao u ponoć Akatist Svetom Vasiliju Ostrošk...

Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Sergije, čitao je u ponoć, 12. maja 2021. ljeta...

11. 5. 2021.

Praznik Prepodobnog Isaije molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U utorak 11. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, u ostroškoj svetinji proslavljen je praznik Prepodobnog Isaije...

11. 5. 2021.

SAOPŠTENjE POVODOM PRAZHIKA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG...

Raspored bogosluženja za praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu 12. maja 2021....

9. 5. 2021.

U manastiru Ostrogu počeo naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“ otvorio je episkop Dio...

9. 5. 2021.

Tomina nedjelja u manastiru Ostrog

U nedjelju po Vaskrsenju, Tominu nedjelju, 9. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crvka proslavlj...

6. 5. 2021.

Najava: Naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Crkvena opština Nikšić najavljuje da će se Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški...