Proslava Đurđevdana u Ostrogu

6. maj 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Prazik Svetog velikomučenika Georgija – Đurđevdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u srijedu Svijetle nedjelje, 6. maja 2021. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je ostroški sabrat arhimandrit Miron, a sasluživali su mu protosinđel Sergije, jereji Aleksandar Orlandić, barski paroh i Ranko Radonjić, ostroški saslužitelj.

Molitveno je učestvovalo ostroško monaštvo i vjerni narod.

O. Miron sa saslužiteljima je na kraju bogosluženja blagosiljao i prerezao slavske kolače koje su u slavu Božiju, a u čast Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija prinijeli protosinđel Sergije, monasi Naum i Matej, monahinje Teofanija i proslušnik Dimitrije, kao i slavski kolač Noćnih vukova – Moto kluba, odjeljenja u Crnoj Gori.

O. Sergije je besjedeći kazao da se danas u liku Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija projavljuje sila Vaskrsenja Hristovog, koja je bez imalo sumnje zasijala u liku Gospoda našeg Isusa Hrista.

– Naše je da se sa svima svetima poklonimo Gospodu vaskrslome, da samo Njega i od Njega molimo upravo da i sami ne otpadnemo ne daj Bože od tte radsoti, te svejtlosti Vaskrsenja kojom je On obasjao svijet – rekao je o. Sergije.

On je naglasio da kao što su to činili i sveti Božiji ljudi, tako je i činio i današnji Pobjedonosac Georgije.

– Pred njim se, u njegovim mlađanim godinama, životni put račvao u jednom trenutku na dvije strane. Jedna strana ga je vodila u slavu ovoga svijeta, ali bez Hrista. Zbog privremene časti i slave, da se odrekao Hrista, mogao je da poživi bivši slavljen u tom svom vremenu i od te grupe ljudi kojima bi on bio tribun, general vojske, ali bi ga smrt svakako uskoro dostigla ili na bojnom polju ili po priridi ljudskog života. I drugi put, koji je izabrao, put života, put Hristov, gdje se on zarad upravo toga, zarad vaskrslog Hrista koga je svim srcem prepoznao, po čistoti svojeg srca, svoje duše i svojih misli i svega se odrekao, pa čak i pretrpio strašne muke, pa čak i bio zbog življenja, samo da ne izgubi ono što nam je Gospod darovao, vaskrsenje, spasenje, život vječni, rajsko naselje – kazao je o. Sergije i dodao da su tako uradile i hiljade znanih i neznanih svetitelja.

Tako je činio i Sveti otac naš Vasilije Ostroški, u kome se Božija sila i slava, sila vaskrslog Hrista, evo 350 godina projavljuje.

–  Tako i do današnjih dana, naš mitropolit Amfilohije, episkop Atanasije i mnogi drugi svjedoci,koji su pred našim očima živjeli životom svetitelja, a nas učili svojim primjerima, riječima, a najviše svojim djelima, da je živjeti sa vaskrslim Hristom jedini pravi puni smisao, zašto se čovjek imao roditi, kao što reče veliki Njegoš, blago tome ko dovijek’ živi, imao se rašta i roditi – zaključio je o. Sergije i naglasio da dovijeka živi samo onaj koji je sa Hristom.

Besjeda o. Sergija na Đurđevdan

Sve fotografije

Ostala dešavanja

12. 5. 2021.

Proslava praznika Svetog Vasilija Ostroškog...

Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom ljubavi, praznik Svetog V...

12. 5. 2021.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije čitao u ponoć Akatist Svetom Vasiliju Ostrošk...

Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Sergije, čitao je u ponoć, 12. maja 2021. ljeta...

11. 5. 2021.

Praznik Prepodobnog Isaije molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U utorak 11. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, u ostroškoj svetinji proslavljen je praznik Prepodobnog Isaije...

11. 5. 2021.

SAOPŠTENjE POVODOM PRAZHIKA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG...

Raspored bogosluženja za praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu 12. maja 2021....

9. 5. 2021.

U manastiru Ostrogu počeo naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“ otvorio je episkop Dio...

9. 5. 2021.

Tomina nedjelja u manastiru Ostrog

U nedjelju po Vaskrsenju, Tominu nedjelju, 9. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crvka proslavlj...