Nedjelja pravoslavlja molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

21. mart 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Prava nedjelja Časnog posta – Nedjelja pravoslavlja, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji 21. marta 2021. ljeta Gospodnjeg.

U ovaj dan slavi se spomen vaspostavljanja poštovanja ikona 843. godine, za vrijeme carice Teodore, i patrijarha Metodija, posle dugog gonjenja ikona u VIII i IX veku,  i zato se ova nedjelja i zove Nedjeljom pravoslavlja, tj. Nedjeljom prave vjere. U ovaj dan, pominje se i čudo sa carem Teofilom, goniteljem ikona, kojem su oprošteni grijesi, pošto se Crkva molila za njega a on se potom pokajao.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je arhimandrit Stefan Ponjarac iz Oksforda, Eparhija britansko-skandinavska, a sasluživala su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron, jeromonah Vladimir, jerođakoni Roman i Zosima, kao i protojerej Danilo Damjanović mojkovački paroh i jerej Ranko Radonjić, saslužitelj u ostroškoj svetinji.

Evharistijskom sabranju prisustvovalo je ostroško monaštvo i vjerni narod.

Prije pričešćivanja vjernih, o. Roman je pročitao Sinodik pravoslavlja, koji se čita u nedjelju pobjede protiv ikonoborstva – Nedjelju pravoslavlja.

Napomenuo je da se pobjeda pravoslavlja kod nas u Crnoj Gori posebno projavila u posljednjih godinu i po, tokom borbe naroda za svetinje i hramove Božije.

Sve fotografije

SINODIK PRAVOSLAVLjA

Godišnje Bogu dužno blagodarenje, u dan u koji smo dobili opet Božiju Crkvu sa potvrdom dogmata pravoslavlja i sa propašću zlobnoga zloslavlja.

Sledeći proročki izrekama, idući za apostolskim poukama i sledujući za Jevanđelskim povestima, proslavljamo dan obnovljenja. Jer Isaija veli da se „obnavljaju ostrva Bogu” (Is. 41,1), podrazumevajući (pod tim) Crkve iz neznabožaca. A Crkve su ne prosto građevine i ukrasi hramova, nego punoća (= mnoštvo) pravoslavnih, koji su u njima, i pesme i slavoslovlja kojima oni služe Bogu. A i Apostol, to isto poučavajući, zapoveda da „hodimo u obnovljenju života”, i „ako je ko u Hristu nova tvar”, neka se obnavlja (Rm. 6,4; 2 Kor. 5,17). Gospodnje pak reči, pokazujući proročko stanje (= ostvarenje), vele: „Beše praznik obnovljenja u Jerusalimu, i beše zima” (Jn. 10,22). Bilo da je to (zima) duhovna, u kojoj Judejski narod izazivaše bure i nemire zločinstva protiv opšteg Spasitelja, bilo pak da je to ona (fizička zima) koja promenom hladnog vazduha ugrožav a telesna čula.

A beše, zaista beše i kod nas zima, ne obična, nego ona koja stvarno pričinjavaše surovost velike zlobe. Ali nam je procvetalo rano proleće blagodeti Božijih, u kojem smo se okupili da činimo molitve blagodarenja Bogu za dobre žetve, da bismo još više psalamski rekli: „Leto i proleće Ti si stvorio, seti se ovoga” (Ps. 73,17-18).

Jer zaista, neprijatelje koji ružiše Gospoda (Ps. 73, 18) i koji sveto poklonjenje Njemu u svetim ikonama obeščastiše, i koji se pogordiše i preuzneše bezboštvom, njih čudesni Bog sruši i razori drskost otpadništva. On ne prezre glas onih koji Mu vapiju: „Seti se, Gospode, poniženja slugu Tvojih, koje nosim u nedrima svojim od mnogih naroda, kojim nas poniziše neprijatelji Tvoji, Gospode, kojim poniziše nasleđe (το αντάλλαγμα) Hrista Tvoga” (Ps. 88,51-52). A nasleđe pak Hristovo bili bi oni koji su smrću Njegovom iskupljeni i koji su Mu poverovali propovedanjem reči (Božije) i likovnim izobraženjem, kroz koje dvoje veliko delo Domostroja spasenja biva poznavano od iskupljenih: kroz krst i stradanja i čudesa Njegova pre krsta i posle krsta, od kojih ugledanje na Njegova stradanьa prelazi apostolima, a od ovih mučenicima, a preko ovih stiže do ispovednika i podvižnika.

Toga, dakle, poniženja, kojim nas poniziše neprijatelji Gospodnji, poniziše nasleđe Hrista Njegovog, setivši se Bog naš, umoljavan sopstvenim milosrđem i privoljevan molitvama Majke Njegove, a još i apostolskim i svih Svetih, koji su zajedno sa Njime bili vređani i ponižavani sa (svojim) ikonama, da bi kao što su sastradavali telom, tako, što i priliči, uzeli udela sa Njime i u uvredama protiv ikona – On, dakle, ostvari kasnije ovo što je danas izvoleo, i učini drugi put ono što je svršio prvi put. Jep prvi put, posle dugogodišnjeg izrugivanja i beščašćenja svetih ikona, povratio je pravoslavlje samo sebi.

Sada pak, ovaj drugi put, posle bezmalo trideset godina zlostavljanja, učinio je nama nedostojnima oslobođenje od teškoća, i izbavljenje od nevolja, i proglašenje pravoslavlja, i sigurnost poštovanja ikona, praznik koji nam donosi sve što je spasonosno.

Jep na ikonama vidimo stradanja Gospodnja za nas, krst, grob, ad umrtvljen i pobeđen, podvige i vence Mučenika i samo spasenje koje je naš Prvi Podvigopoložnik i Podvigodavac i Vencedavac izvršio posred zemlje.

Tu svečanost danas praznujemo, u njoj se zajednički radujemo i veselimo molitvama i moljenjima, i kličemo psalmima i pesmama: „Ko je Bog veliki, kao Bog naš! Ti si Bog naš, koji jedini činiš čudesa” (Ps. 76,14-15). (…)

Zato govorimo ovako:

Onima koji dolazak Boga Logosa u telu, rečju, ustima, srcem i umom, pisanjem i ikonama ispovedaju – večan spomen!

Onima koji znaju razliku suština jedne i iste Ipostasi (= Ličnosti) Hristove, i njoj pridaju stvorenost i nestvorenost, vidljivost i nevidljivost, stradalnost i nestradalnost, opisivost i neopisivost; i Božanskoj suštini pripisuju nestvorenost i tome slično, a ljudskoj prirodi priznaju ono ostalo i opisivost i rečju i ikonama – večan spomen!

Onima koji veruju i propovedaju, to jest jevanđeliski blagoveste rači slovima, događaje crtežima, i da svako (od toga) doprinosi jednoj istoj koristi: propovedi Istine rečima i potvrdu ikonama – večan spomen!

Onima koji rečju osvećuju (svoja) usta, a zatim i slušaoce kroz reč (= propoved) i onima koji znaju i propovedaju da se kroz časne ikone isto tako osvećuju oči gledaoca, a um se njihov uzdiže ka bogopoznanju, kao i kroz božanstvene Hramove i sveštene sasude i druge posvećene stvari – večan spomen!

(…) Proroci kako videše, apostoli kako naučite, Crkva kako je primila, učitelji kako su odogmatili, vaseljena kako se saglasila, Blagodat kako je zasijala, Istina kako se dokazala, laž kako je proterana, Premudrost kako se smelo iskazala, Hristos kako je nagradom potvrdio – tako mislimo, tako govorimo, tako propovedamo: Hrista Istinitog Boga našeg i njegove Svetitelje čestvujući rečima, spisima, mislima, žrtvama, hramovima, ikonama; Njega kao Boga i Vladiku poštujući i klanjajući Mu se, a njih radi zajedničkog (nam) Gospoda i kao Njegove verne služitelje čestvujući i odajući im odnosno poklonjenje (την κατά σχέσιν προσκύνησιν).

Ovo je vera Apostola. Ovo je vera Otaca. Ovo je vera Pravoslavnih. Ova vera vaseljenu utvrdi.

(…) Onima pak koji su uporni u ikonoboračkoj jeresi, bolje reći u hristobornom odstupništvu, i koji ni preko Mojsijevog zakonodavstva neće da budu vođeni ka svome spasenju, niti su gotovi da se apostolskim učenjima povrate pravoslavnosti, niti pristaju da se otačkim poukama i razjašnjenjima obrate od svoje zablude, niti se uveravaju saglasnošću Crkava Božijih po celoj vaseljeni, nego su jednom za svagda potčinili sebe udelu Judeja i Jelina, jer ono što oni neposredno hule na Original, i ovi se ne stide da time preko Njegove ikone napadaju na Njega samoga izobraženoga – njima, dakle, koji su nepovratno posednuti ovom zabludom i za svaku božansku reč i nauku duhovnu uši su začepili, te kao već satrulelima i od zajedničkog tela Crkve sebe odseklima – anatema.

Ostala dešavanja

12. 5. 2021.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije čitao u ponoć Akatist Svetom Vasiliju Ostrošk...

Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Sergije, čitao je u ponoć, 12. maja 2021. ljeta...

11. 5. 2021.

Praznik Prepodobnog Isaije molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U utorak 11. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, u ostroškoj svetinji proslavljen je praznik Prepodobnog Isaije...

11. 5. 2021.

SAOPŠTENjE POVODOM PRAZHIKA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG...

Raspored bogosluženja za praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu 12. maja 2021....

9. 5. 2021.

U manastiru Ostrogu počeo naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“ otvorio je episkop Dio...

9. 5. 2021.

Tomina nedjelja u manastiru Ostrog

U nedjelju po Vaskrsenju, Tominu nedjelju, 9. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crvka proslavlj...

6. 5. 2021.

Najava: Naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Crkvena opština Nikšić najavljuje da će se Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški...