Nedjelja o bludnom sinu molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

28. februar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U Nedjelju o bludnom sinu, 28. februara 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Svetog apostola Onisima i Prepodobnog Jevsevija Pustinjaka, molitveno je bilo u ostrošoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu protojerej Rade Radović kolašinski paroh, jerej Ranko Radonjić i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog začala iz Svetog jevanđelja O bludnom sinu, besjedio je o. Rade Radović, koji je kazao da je ta jevanđeljska priča toliko duboka i toliko uzvišena, jer Gospod otkriva da smo svi na neki način pomalo zabludjeli u ovom životu i da treba da se pokajemo pred Gospodom.

– Često puta bludimo i ludimo i idemo tamo u neku zemlju nedođiju, tamo gdje kaže u današnjoj priči, onaj bludni sin potroši imanje. Koliko smo mi potrošili onoga što su naši očevi i naši preci nama ostavili kao zavjet, jer oni zaista čuvahu vjeru svoju prađedovsku, čuvahu u srcima svojim i mnogi od njih dadoše živote svoje za krst, za vjeru, za svetinju, a mi se ponesosmo raznim ideologijama, raznim paganskim komunističkim i odosmo u nedođiju zemlju. Ali sreća je, braćo i sestre, kao onaj bludni sin koji se sjetio svoga oca, pa reče ”eto koliko u mog oca ima slugu i oni imaju svega u izobilju, a ja ovdje u zemlji nedođiji ono što svinje mi ostave, roščiće, toga se prehranjujem”. I pokaja se, i ode, i vrati se ocu svome i reče ”oče sagriješih nebu i tebi, nemoj me primiti kao svog sina, nego me primi kao slugu” – objasnio je o. Rade.

On je podsjetio na radost očevu, jer se Gospod raduje svakome od nas kada se pokajemo i vratimo vjeri svojoj, Crkvi svojoj, majci svojoj.

– I mi pogotovo ovdje u Crnoj Gori, kolika je bila zemlja nedođija kada pljunusmo na naše svetinje. Naše svetinje bijahu poharane posle rata, bilo je tuga gledati po Crnoj Gori, ali vidjeli ste kako se u ovom narodu ovaploti vjera, povrati se naša omladina u svete litije, krenuše za svojim pastirima, za Mitropolitom Amfilohijem i Vladikom Joanikijem. Krenusmo onamo gdje je izbavljenje, gdje je ljubav Božija, svjetlot, Božija, istina Božija i pravda Božija. To je onaj bludni sin, mi smo svi pomalo bludni sinovi koji se vraćamo svojoj Crkvi, svojoj vjeri predaka i prađedova – zaključio je o. Rade.

Besjeda o. Rada Radovića

Ranije jutros Sveta Liturgija služena je i u Gornjem Ostrogu.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

9. 5. 2021.

U manastiru Ostrogu počeo naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“ otvorio je episkop Dio...

9. 5. 2021.

Tomina nedjelja u manastiru Ostrog

U nedjelju po Vaskrsenju, Tominu nedjelju, 9. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crvka proslavlj...

6. 5. 2021.

Najava: Naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Crkvena opština Nikšić najavljuje da će se Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški...

6. 5. 2021.

Proslava Đurđevdana u Ostrogu

Prazik Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u sri...

2. 5. 2021.

Proslavljanje Vaskrsenja Hristovog u Manastiru Ostrog...

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs molitveno je proslavljen u manastiru Ostrogu. Pashalnim jutrenjem u...

30. 4. 2021.

Veliki petak u Ostrogu

U crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, clužili su sabraća ostroške obitelji, protosinđel Sergije,...