Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu; o.Blažo Petrović: U svakom čovjeku pored sebe treba da vidimo Hrista

27. decembar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U drugu nedjelju pred Božić, 27. decembra 2020. ljeta Gospodnjeg na praznik Svetih mučenika Tirsa, Levkija,Filimona, Apolonija i drugih s njima, kada naša Sveta Crkva proslavlja Materice, dan posvećen majkama i ženama, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Litugijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu jereji Blažo Petrović zetski paroh i Ranko Radonjić ostroški saslužitelj, kao i jerođakoni Roman i Zosima, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog Svetog Jevanđelja, govoreći o vaskrsenju Hrisotovm koje se proslavlja svake nedjelje, besjedio je o. Blažo.

– Svake nedjelje iznova i iznova Hristos dolazi nama, strada i vaskrsava. I priziva nas, kao što nas priziva u Svetom Jevanđelju i govori da dođemo na večeru Njegovu koju je zgotovio i pripremio Sin Njegov Gospod naš Isus Hristos. Samo stradanje Hristovo i vaskrsenje nije neki događaj kojeg ćemo se sjetiti jednom ili dva puta godišnje, već upravo događaj kojim treba da živimo, kojim treba da se hranimo i da se pojimo i da svakoga dana iznova i iznova pred sobom imamo lik Gospoda našega Koji je vaskrsao i dao nam život vječni – kazao je o. Blažo.

Podsjetio je na Gospodnje riječi da je mnogo zvanih, ali malo izabranih.

– Ne odnosi se to samo na ljude koji su van Crkve. Naravno, imamo tu i primjer nesrećnog Jude i mnogih Juda danas. Blagodaću Božijom Gospod nas je sačuvao od toga izdajstva, iako imamo svjedočanstvo od posljednjih 70-80 godina, od kada je nesrećni komunizam još zavladao na ovim prosotrima, pa evo i u toku ove godine, kada su nesrećnici atakovali na naše hramove, na našu vjeru, koju smo branili dostojanstveno. Te Jude ne treba braćo i sestre, da nam budu tu da bismo njih osuđivali. Oni treba da nam budu primjer kakvi ne treba da budemo i na koji način čovjek ne želi da otvori oči svoje pred vaskrsenjem Hristovim i na koji način čovjek je i onda prije 2000 godina razapeo i probo kopljem rebra prečista – objasnio je o. Blažo.

Međutim, da bismo u popunosti imali udjela u vaskrsenju Hristovom, u ovoj večeri koja je Tajna nad Tajanama, a opet toliko javna da se zna u cijeloj vaseljeni za nju, na prvom mjestu treba da živimo Hristom tokom cijele nejdelje, svakoga dana, svakoga trena, rekao je o. Blažo.

– Ne završava se sve postom i molitvom. Post i molitva, rekao je Gsopod, izgnaće onaj rod. Ali mi treba u svakom čovjku pored sebe na prvom mjestu da vidimo Hrista. Vjera pravoslavna nije vjera mračnjaštva, nije vjera mrzovolje. Svi su nam bližnji. I vjernici, i nevjernici, i oni koji su glasali za zakon i oni koji su glasali protiv zakona. Svi su naši bližnji i svakome treba u svakom trenu da svejdočimo vaskrsenje Hristovo – zaključio je o. Blažo.

Besjeda o. Blaža

Na kraju bogosluženja, načalstvujući o.Vladimir proiznio je molitvu za isjeljenje svih od epidemije koronavirusa.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

30. 4. 2021.

Veliki petak u Ostrogu

U crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, clužili su sabraća ostroške obitelji, protosinđel Sergije,...

25. 4. 2021.

Praznik Cvijeti molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

Praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, u šestu nedjelju vaskršnjeg posta, 25.april...

18. 4. 2021.

Peta nedjelja posta – Prepodobne Marije Egipćanke, mlitveno proslavljena u o...

U petu nedjelju Časnog posta - Gluvnu, posvećenu Prepodobnoj Mariji Egipćanki, 18. aprila 2021.ljeta G...

11. 4. 2021.

Vladika Joanikije bogoslužio u Ostrogu u nejdelju Svetog Jovana Lestvičnika...

U Sredoposnu nedjelju Velikog posta, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 11. aprila 2021. ljeta Gospo...

28. 3. 2021.

Nedjelja Pačista molitveno proslavljena u Ostrogu...

Druga nedjelja Velikog posta - Pačista, posvećena velikom svetioniku pravoslavlja, Svetom Grigoriju Pa...

21. 3. 2021.

Nedjelja pravoslavlja molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji...

Prava nedjelja Časnog posta - Nedjelja pravoslavlja, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji 21. m...