16. недјеља по Духовима у Острогу

13. oktobar 2024. - Манастир Острог - Дешавања

У 16. недјељу по Духовима, 13. октобра 2024. љета Господњег, када наша Света Црква прославља Светог свештеномученика Григорија и Светог Михаила Кијевског, саборно и молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у Цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јеормонах Никита, некадашњи острошки сабрат, сада клирик Епархије западноевропске Српске Православне Цркве. Саслуживао му је острошки игуман архимандрит Сергије и сабраћа јеромонаси: Владимир, Стефан, Николај и Натанаило, као и јерођакон Зосима.

Бројни вјерници, који су у острошку светињу дошли на поклоњење Светом Василију, присуствовали су Светој Литургији.

Послије читања јеванђељске приче о талантима, сабране је бесједећи поучавао о. Никита.

– Чули смо причу о човјеку који је слугама подијелио таланте и слуге су таланте умножиле, док је један слуга талант господара свога закопао. Ова прича се односи на све нас, људе који смо створени рукомБожијом и ти таланти које нам је Господ Бог дао су дарови Божији које свако од нас посједује, којесвако од нас има. А то су дарови, прије свега, дар љубави, дар милосрђа, дар молитве, дар да будемо добри и саосјећајни према другима и те дарове, наравно, које нам је Господ дао треба умножавати и треба развијати. Као што видимо, да по труду, бива и награда, као што је први слуга талант који једобио од свога господара, он га је умножио и са њим приложио десет, тако и ми, када улажемо свој труд  у наше дарове приносимо зараду, коју Господ, Духом Светим, нам дарује и коју благодат Божија у нама развија и дејстује, да кроз нас људи славе и познају Бога. Ако дарове, које нам је Бог дао, закопавамо као овај слуга који је добио најмање, а и то најмање није могао да уложи и умножи, него је закопао, то значи, када ми добијамо дарове Божије, као што су наше здравље тјелесно, наше здравље душевно, па и онда, не дај Боже, наркоманијом, или алкохолом, или другим порцима закопавамо и унижавамо, онда, наравно да ће Господ такве слуге од свога лица одбацити, и да ће их гурнути у таму  најкрајњу, ако не принесу покајање и ако се не покају због свога живота и због својих дарова које се добили од Бога, а могли су да их развију и да их умноже, да буду на славу Божију, и да кроз није људи познају Бога – бесједио је о. Никита.

Данас  је у овоме свијету, који је пун изазова, пун искушења, много тешко живјети и много је тешко дарове Божије развијати, рекао је о. Никита.

– Чуо сам једну много мудру мисао када сам разговарао с једним монахом. Дотакли смо се теме јуродивих Христа ради. То су били велики светитељи Цркве Божије, који су се правили да кажемо луди ради Господа и ради славе Божије. Они су својом лудошћу крили своје дарове и своје таланти које су имали од Господа. Ја сам тог монаха питао да ли данас у овоме свијету постоје такви људи који имају те дарове? Он ме погледао и рекао ми оче Никита, ако данас живиш у овом свијету и испуњаваш заповијести Божије и заповијести Јеванђељске, знај да ћеш бити луд и да људи то неће моће да прихватају.  Али, браћо и сестре, јако је важно да се угледамо на ове мудре слуге које су дарове  Божије развијали и умножавали. Такав је био и Свети Отац наш Василије Острошки Чудотворац који је све дарове које му је Бог дао умножио и развио. И на крају, Господ га је толико прославио, ево четири стољећа Господ кроз његово свето тијело и кроз његове свете мошти чини безбројна чудеса – рекао је о. Никита.

Бесједа о. Никите

Сабрани, међу којима је било много дјеце, причестили су се на Литургији Светим Христовим Тајнама.

Све фотографије

Oстала дешавања

21. 9. 2024.

Прослава празника Мала Госпојина у Острогу

Празник рођења Пресвете Богородице Марије - Мала Госпојина, молитвено је прослављен у острошкој свет...

15. 9. 2024.

Владика Кирило у Острогу рукопроизвео ђакона Александра Миљановића...

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централно амерички и администратор Митрополије ...

12. 9. 2024.

Владика Јован богослужио у Доњем манастиру Острогу...

Његово преосвештенство Епископ Јован (Пурић) служио је Свету Архијерејску Литургију на празник прено...

11. 9. 2024.

Молитвено сјећање на Усјековање главе Светог Јована Крститеља у Острогу...

Дан спомена на Ујековање главе Светог Јована Крститеља молитвено је обиљежен у острошкој светињи у с...

8. 9. 2024.

11. Недјеља по Духовима у Острогу

У 11. Недјељу по Духовима, 8.септембра 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прослав...