Недјеља Самарјанке у Острогу, богослужио Епископ Силуан

2. jun 2024. - Манастир Острог - Дешавања

У пету недјељу по Васкрсењу, недјељу Самарјанке, на празник Светог мученика Талалеја и Преподобног Стефана Пиперског, 2. јуна 2024. љета Господњег, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом на платоу испред Горњег острошког манастира богослужио је Преосвећени епископ аустралијско-новозеландски Г. Силуан, уз молитвено учешће бројних вјерника који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

– Ево нас, драга браћо и сестре, сабрани у граду, у тврђави која стоји на високој гори, духовној тврђави која штити све нас од свега онога што нас одваја од живога Бога, од извора нашега живота. Ево нас, браћо и сестре, сабрани око свијећњака, око буктиње која гори и која не да се сакрити, и која блистана све континенте, и која привлачи својом свјетлоћу многе невјернике и скептике, вјери Христовој, вјери православној, која привлачи себи и све оне који траже Бога, који траже утјеху, не у материјалном и пролазном, него у ономе што је вјечно и довијека, а то је истина Божија, то је Господ Христос. Ево нас на студенцу гдје се жива вода излива и даје свима нама, који смо жедни, метафизички жедни, обремењени, оптерећени, овим земаљским бригама, болестима, страдањима, мучењима, да бисмо се ослободили од те жеђи, да бисмо се ослободили од тог терета, од тих мучитеља, и да бисмо препознали, да је само у Господу Богу и у Његовим светима, у Његовој Светој Цркви, у Његовој Светој литургији спасење – рекао је Владика Силуан бедједећи саслужитељима и сабраним вјерницима – бесједио је Владика Силуан.

Владика је поручио народу и да треба да се врати истинској и правој вјери.

– Поред оволиких светиња, поред оволиких доказа, емпиријских доказа, ево га живи, браћо и сестре, нетрулежних моштију, више стотина година, ево онај из кога избија сила божанска и лијечи све оне који приступају са вјером. И ми, браћо и сестре, као српски народ, треба да коригујемо свој живот, да исправимо свој живот, као православци, светосавци, и да се вратимо оним истинским вриједностима и оном истинском путу, а то је пут Христов који води у живот. Да се одвојимо и да одбацимо од себе све оно што пријети да нас одвоји од Господа, да нас раздвоји од Њега који је истина, пут и живот, и да се вратимо овој вјери по божанству, да будемо богомољци као што су некада били наши преци, истински богомољци који се моле у духу истине, таквих богомољце Господ тражи.  Зато, браћо и сестре, наоружајмо се вјером Самарјанке жене, која је препознала Господа Христа и отворила своје срце ка ријечи Његовој – поручио је Владика Силуан.

Бесједа Владике Силуана

Владика Сулуан је потом посјетио Доњи Острог, гдје су га дочекали игуман архимандрит Сергије и острошка братија.

Светом Литургијом у Цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Николај, а саслуживала су му сабраћа архимандрит Мирон, јеромонах Натанаило и протојереј Никола Радовић, барски парох.

Послије читања Светог Јеванђеља о сусрету Господа Исуса Христа са женом Самарјанком на извору, сабранима је бесједио о. Никола.

– И жена препознаје да је Он заиста Пророк, човјек који види њен живот и она у том тренутку схвата да је Он сам Господ онај Месија Христос чији је долазак најављиван и она схвата да се срета управо са Господом. Ту видимо колика је сила божанске љубави и божанског дјела. Са становишта нас људи ми би то посмотрили тако и сагледали као једну грешницу жену која је имала више мужева и која и даље наставља да живи тим животом. Међутим сила божанске љубави толика је да ове жене грешнице у једном пренутку при истинском сусрету са Њим Он може да је претвори у проповједника Божијег иона заиста након тога одлази у Самарију и осталим њеним сународницима говори о овом догађају да је дошао заиста Месија Спаситељ људи. Људи одлазе код Њега да Га чују, да чују Његову ријеч и видјевши Њега они кажу да су повјеровали њеној ријечи, али тек кад су се са Њим срели лично схватили су да заиста Господ Спаситељ људи – бесједио је о. Никола.

Нагласио је да су и тада као и данас биле присутне разлике и подјеле међу људима.

– И данас постоје те исте подјеле, нису више Јудеји и Самарјани, али данас су Исток и Запад, националне подјеле, културне подјеле, вјерске подјеле, иста прича, исто одстојање. На истом оном се кладенцу налазимо на коме се налазила она Самарјанка пред Господом, а на нама је само да изаберемо хоћемо ли да превазиђемо те подјеле или нећемо да прелазимо те подјеле. Ако послушамо самог Христа Господа и погледамо ову причу коју нам је испричао, онда знамо свој пут и онда смо прави и истински хришћани. Нећемо осуђивати другог, нећемо гледати да ли онај поред нас грешник или није грешник. То је његова животна, лична прича у коју нико од нас нема право да улази и да га осуђује, осим ако можемо да му помогнемо и да исцијелимо својом љубављу онога пред себе, тако исто да очекујемо другог да други својом љубављу нас преобрази и учини нас бољима него што јесмо. Као што је Христос у једном тренутку преобразио ову грешну жену и од ње  направио свога апостола, јер је Богу све могуће – поручио је о. Никола.

Бесједа протојереја Николе Радовића

Сабрани који су се постом и молитвом припремали, примили су Свето Причешће.

Све фотографије

Oстала дешавања

21. 7. 2024.

Острошке духовне вечери: о.Рафаило – ”Привлачна сила светости”, манастир О...

Благословом Његовог Високопреосвештенства, Архиепископа Цетињског, Митрополита Црногорско-приморског...

19. 7. 2024.

НАЈАВА: ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ У ГОРЊЕМ МАНАСТИРУ ОСТРОГУ, ГОСТ ЈЕРОМОНАХ РАФАИЛО, СУБОТ...

НАЈАВА: ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ У ГОРЊЕМ МАНАСТИРУ ОСТРОГУ, ГОСТ ЈЕРОМОНАХ РАФАИЛО, ” ПРИВЛАЧНА СИЛА СВЕТОСТИ...

15. 7. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 17. 07. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 17. 07. 2024. у 17. ч...

14. 7. 2024.

Трећа недјеља по Духовима у Острогу

У трећу недјељу по Педесетници, 14. јуна 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено просл...

12. 7. 2024.

Свети Апостоли Петар и Павле прослављени у манастиру Острог, дочек мироточиве ик...

На дан када наша Црква прославља свете Апостоле Петра и Павла у цркви Свете Тројице служена је свеча...

10. 7. 2024.

НАЈАВА: Дочек мироточиве иконе Пресвете Богородице „Умекшање злих срца“ у манаст...

У петак 12 јула, на сам дан празника када прослављамо свете апостоле Петра и Павла, у наш манастир с...