Празник Светог Василија прослављен у острошкој светињи

12. maj 2024. - Манастир Острог - Дешавања

Светом архијерејском Литургијом, резањем славског колача и трепезом љубави, уз молитвено учешће више хиљада вјерника, прослављен је празник Светог Василија под острошким гредама, у Томину недјељу, 12 маја 2024. љета Господњег.

Његово вископреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије началствовао је празничном Литургијом, а саслуживали су му високопреосвећена господа епископи: Григорије, дизелдорфски и све Њемачке; Теодосије, рашко-призренски и косовско-метохијски; Иринеј, источно-амерички; Максим, западно-амерички; Кирило, буеносајрески и јужно-централно-амерички; Методије, будимљанско – никшићки и Јован, умировљени.

Саслуживали су архимандрити игумани: острошки Сергије, трескавички Варнава, ораховачки Павле, као и бројно свештенство и свештеномонаштво, уз богоугодно појање богослова Призренске богословије.

Током Литургије у чин свештенођакона произведен је досадашњи ипођакон Лазар Супић, а миропомазан је његов син Никола.

Литургији је присуствовао амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников.

Поздрављајући сабране радосним поздравом Христос Воскресе, послије читања Јеванђеља бесједио је Владика Григорије.

– Налазимо се данас пред једном од највећих светиња, а за многе она је највећа пред којом смо икада били. Некада давно, као дјечак, стајао сам ту са вама и дивио се овој светињи, неразумијевајући много тога. И данас, након много година стојећи овдје пред вама, покушавам да разумијем зашто је она толико важна и зашто је тако снажно укориjењена међу нама. Чини ми се да сада знам одговор. Наиме, ово свето мjесто наликује оним светим мjестима из којих извиру сва друга. Ова пећина, драга браћо и сестре, личи на ону Витлејемску пећину, а овај свети гроб у којем почивају мошти Светог Василија, личи на онај гроб који је  Јосиф Ариматејац поклонио да се у њега сахрани распети Господ Исус Христос. Ова пећина, ово мејсто подсјећају ме на оно што најчешће заборављамо. Подсјећају на скромност, на смирење, али и на чињеницу да је из гроба засијала свјетлост, да је Бог смрћу уништио смрт, и да ћемо тај догађај славити до скончања вијека, када ће та свјетлост засијати у нашим срцима – рекао је Владика Григорије.

Нагласио је да вјерници у Острог долазе зато што су боготражитељи.

– А шта ви овдје тражите? Да ли сте поставили себи то питање? Шта ви желите, браћо и сестре? Желите здравље, живот. Овдје сте дошли, драги и побожни народе, да то добијете и понесете са собом. И немојте мислити да је то што треба одавде да понесете, нешто што се може захтватити, што се може узети, отгнути, купити, нешто што се може излагати или измјерити. Овдје сте дошли да примите свјетлост. Свјетлост је, дакле, нешто што се не може отгнути, откинути, понијети у торби. Свјетлост се може само примити. А за свјетлост, да би смо је примили, морамо се припремити. Зато је, браћо и сестре, наш долазак пред ову светињу, увијек напор и жеља да примимо свјетлост. Да примимо свјетлост која је засијала из гроба, из гроба Христовог, јер је ту свјетлост најприје у своје срце, а потом и ову пећину донио Свети Василије. И зато, драга браћо и сестре, ако се догоди милошћу Божјом да нас данас посјети свјетлост која је у тами ове пећине засијала и свијетли, која свијетли у тами ове горе, која свјетли у тами цијелога свијета, онда ће наше болести и све наше немоћи, наше слабости бити исцијељене. Зато са страхом Божјим, вјером и љубављу приступајте. Отворите срца своја за свјетлост Христову, за свјетлост Христовог ученика, сљедбеника, за христоносног и богоносног Оца нашег Светог Василија и уселиће се у ваша срца свјетлост, а са њом ће доћи радост, радост живота, радост исцијељења и радост спасења – истакао је Владика Григорије.

Бесједа Владике Григорија

Сабрани вјерници су се причестили Светим Христовим Тајнама, а саслужитељи су потом благосиљали и пререзали славски колач који је припремила острошка братија на челу са игуманом Сергијем.

Благосиљани су и пререзани славски колачи бројних свечара који Светог Василија прослављају као крсну славу.

Митрополит Јоаникије је захвалио браћи архијерејима и вјерном народу што је дошао у острошку светињу.

– У свјетлости празника Јеванђеља Христовога прослављамо и данашњи празник Светог Василија Острошког Чудотворца и свјећамо се ријечи Светог Апостола Павла, да они који иду путем Христовим и који су спремни да са Њим узиђу на Голготу и да се саразапну са Христом, да они ће учествовати и у слави и у побједи над смрћу, у слави и воскрсења Христовога и у Његовој побједи над смрћу. Свети Василије Острошки ишао је тим уским и тијесним путем за Христом цио свој земаљски живот, носећи крст Господњи, али носећи истовремено и бреме свога народа. Али му је зато Бог дао због његове љубави према Богу и према Цркви и према своме народу такву благодат да је богат не само да проповиједа Јеванђеље и да буде свједок Његовог Јеванђеља и свједок Христов овдје на земљи, него му је дао благодат и да чини чудеса, да тужне тјеши, болесне лечи и да показује силу свете православне вјере – бесједио је Митрополит Јоаникије.

Истракао је да се данас вјерни народ окупља око Светог Василија, као што је то некад било у Милешеви око кивота Светог Саве.

– Као што се наш српски род окупљао око Светога Саве у манастири Милешеву да ту добије утјеху и благодат и милост Божију и силу да носи свој крст и да иде путем Божјим, као што се тада наш народ сабирао да добије исцјељење својих душевних и тјелесних немоћи код Светога Саве, тако се у наше вријеме, али и још одавно сабира наш народ, али и многи други народи приступају у ћивоту Светога Василија Острошкога и добијају од Бога молитвама Светога Василија исцјељење и лијечење, и крепост и силу, као што је некада Свети Сава помагао свима и благосиљао све који приступају његовоме светоме ћивоту са вјером, без обзира ко је ко, из ког је народа. Тако се сабирамо и овдје у Манастиру Острогу код његовога наследника Светога Василија Острошкога – рекао је Митрополит Јоаникије.

Бесједа Митрополита Јоаникија

Прослава празника настављена је у Доњем острогу уз трпезу љубави коју су припремила острошка братија.

Све фотографије

Oстала дешавања

13. 6. 2024.

Празник Вазнесења Господњег у Острогу

Велики празник Вазнесења Господњег, четрдесети дан по Васкрсењу, прослављен је у острошкој светињи у...

10. 6. 2024.

ХОДОЧАШЋЕ ОД ПАНЧЕВА ДО ОСТРОГА

Дарко Дамњановић и Александар Ткач, припадници Војске Србије, су, осим вјерности војничкој служби по...

9. 6. 2024.

Недјеља Слијепог у Острогу: О. Братољуб Радовић: Скинимо мрену са очију коју нам...

У шесту недјељу по Васкрсењу Господа Исуса Христа - Недјељу слијепог, 9.јуна 2024. љета Господњег, к...

4. 6. 2024.

Планинарско-еколошко друштво „Зимомор“ из Невесиња и ове године стигли пјешке на...

Планинари и еколози из Невесиња, већ традиционално сваке године ходочасте из Невесиња до нашег манас...

3. 6. 2024.

Празник светог цара Константина и царице Јелене прослављен у манастиру Острогу...

Празник светог цара Константина и царице Јелене молитвено је прослављен у острошкој светињи. Литурги...

2. 6. 2024.

Недјеља Самарјанке у Острогу, богослужио Епископ Силуан...

У пету недјељу по Васкрсењу, недјељу Самарјанке, на празник Светог мученика Талалеја и Преподобног С...