Недјеља православља у Острогу

24. mart 2024. - Манастир Острог - Дешавања

У прву недјељу Васкршњег поста – Чисту – Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије.

Саслуживала су му сабраћа јеромонаси Стефан, Роман и Николај, те јереји: Хаџи Иван Марковић из Нишке епархије и Миленко Ралевић из Епархије будимљанско-никшићке.

Евхаристијском сабрању молитвено је присуствовало острошко монаштво и бројни вјерници, који су из разних крајева дошли у острошку светињу на поклоњење Светом Василију.

Прије причешћивања вјерних, сабранима је бесједио о. Миленко који је казао да је Црква установила Васкршњи пост од првих времена, по угледу на Спаситеља Христа и по угледу на Његове ученике који су овај пост практиковали као период када су се обнављали  духовно, чистили своја срца, своје умове, а и своја тијела.

– И није случајно, што ову недељу читамо Синодик православља, ту свештену прокламацију из средине деветог вијека из 843. године, која је за време патријарха цариградског Методија и благовјерне царице Теодоре и њенога сина Михајла, дата Цркви да објави званично торжество, то јест побједу православља над безумљем, побједу православља над јересима, побједу православља над икривљеним вјеровањима. Нарочито да објави крај те иконоборачке зле јереси која је потресала Цркву готово два вијека – рекао је о. Миленко.

Он је нагласио да захваљујући тој борби светих отаца ми смо данас свједоци да су наши храмови испуњени ликовима светитеља да нас подсјећају и присјећају и упућују на то ко смо, шта смо и гд‌је треба да идемо.

– Они који су били поптуно људи као и сваки од нас који су својим подвизима, трудовима, молитвом и постом удостојили себе да постану сасуди Духа светога и да постану они које подржавамо и слиједимо. Дакле том прокламацијом је потврђена чистота православне вјере и зато се ова недеља прва Васкршњег поста и назива Недјељом чистом – бесједио је о. Миленко.

Господ својим оваплоћењем приближава небо земљи, отвара га и обнавља човјека, будући да и Он сам постао цјелосни човјек, не нарушавајући ону Божију природу, дакле, потпуни Бог и потпуни човек, Богочовјек – Господ Христос, рекао је о. Миленко.

– И овде у овој светој обитељи, под овим острошким стијенима, под омофором Светога Василија Острошког, братија нарочито, али сви ми свакодневно свједочимо ту отвореност небеса и те анђеле Божије који силазе на свакога од нас. А ево и ми, дежурни свештеници, на крштењима свједочимо још једно чудо Божије које се пројавило да онај дјечак који није хтио да покаже на пут према манастиру и није престајао да се крсти, Свети Станко, данас у храму, њему посвећеном, десетине и стотине хиљада новокрштених душа у име Божије добија свог ангела-чувара – истсакао је свештеник Миленко.

Подсјетио је да се данас сјећамо и двадесетпетогодишњице од бомбардовања наше државе.

– Оног свеопштег свјетског лицемирја и безумља, када је бесправно, нељудски и крвнички наша земља више од 2 мјесеца уништавана и растрзана и наши људи и наша д‌јеца убијана. Ту акцију су лицемјерно назвали”милосрдни анђео” и тај немилосрдни анђео је однио управо прву жртву на данашњи дан овд‌је у Даниловграду, испод Острога, убивши војника у касарни. А сјећамо се да је касније 30. априла још шесторо невино постраданих на Мурини, бомбардовањем моста – подсјетио је о. Миленко.

Бесједа о. Миленка

Посебну радост евхаристијсом сабрању дало је присуство великог броја дјеце, а сабрани који посте Васкрши пост примили су Свето Причешће.

Све фотографије

Oстала дешавања

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...