Месопусна недјеља у Острогу

10. mart 2024. - Манастир Острог - Дешавања

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост – Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи 10. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Порфирија епископа Гаског.

Острошки сабрат јеромонах Николај началствовао је Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, а саслуживала су му сабраћа јеромонаси Владимир и Стефан и јерођакон Зосима.

Прије причешћивања вјерних, сабранима је бесједио о. Владимир. Он је рекао да су претходне припремне недјеље биле о покајању, а да данас имамо причу о томе како долази Христос да суди роду људском.

– Каже Христос, ја огладњех и дадосте ми да једем, ожедњех и напојисте ме, у болници бијах и обиђосте ме, у тамници бијах и посјетисте ме, а праведници га питају када се то деси. Он им одговара ”када сте посјетили једног од ових малих, и мене сте посјетили”, јер се Господ поистовјећује са малим човјеком. А онда ће рећи људима који су се уподобили ђаволу, да ће отићи у пакао вјечни, јер нису имали љубави према ближњима, а то значи да нису имали љубави према самом Господу Богу нашем – рекао је о. Владимир.

Додао је да гледајући ову причу можемо да кажемо да је довољно бити добар, али да то није баш тако.

– Проблем је што смо ми, када смо отпали од Бога, од наших прародитеља и нашим гријесима, ми смо заражени јендом лукавштином ђавољом и онда правимо један компромис, правимо једну селекцију. Кажемо овако, бићу добар некоме ко ми чини добро, ко ми је раније помогао, ко ми је некад нешто поклонио. Али не ради се овдје да ћемо бити спашени добрим поступцима, него нас Христос позива да присвојимо у животу принцип апсолутне љубави, закона љубави. А шта значи то? То значи да волимо оне који нас не воле. Ми ћемо се појавити пред Христом правдајући се да смо чинили добра дјела, а заправо чинили смо добра дјела онима који су нама чинили добро. И у томе нема никаквог подвига, а учинити добро дјело онима који нас пљује, који нас оговара, који нам чини лоше, њега љубити, према њему бити добар, е то не можемо без благодати Божије. То је тај принцип апсолутне љубави који Христос тражи од нас – бесједио је о. Владимир.

Спасићемо се само ако Христа пројавимо у нашем животу, ако пустимо да Христос у нама љуби сваког човјека, рекао је о. Владимир.

– Сви људи овог свијета морају бити предмет моје љубави. Једино тако ћу ја наслиједити живот вјечни, зато што ћу се тако уподобити Христу. Нећу ја наслиједити живот вјечни зато што сам добар, него зато што Христос живи у мени. Колико људи прима овдје Свети Василије. Недавно смо крстили једног Афро-америкнаца, а да смо острашћени по расној линији могли бисмо да кажемо, нећемо да крстимо овога човјека. А Свети Василије све прима, крстили смо и Кинескињу, Јапанку, Острог је мјесто гдје се бришу границе националне, било које. Свети Василије грли свакога човјека који му прилази у љубави, у вјери, у отворености срца и душе и позива нас да не будемо ограничени, да не будемо морално селективни, биједни и сиромашни, него да раширимо наша срца, наше душе и да примимо сваког човјека и да тако будемо права дјеца Божија – поручио је о. Владимир.

Бесједа о. Владимира

Сабрани су се на Литургији причестили Светим Христовим Тајнама.

Све фотографије

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...