34. Недјеља по Духовима у Доњем Острогу

28. januar 2024. - Манастир Острог - Дешавања

У недељу 34. по Духовима, 28. јануара 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославаља Преподобне Павла Тивејског и Јована Колибара, и Преподобног Гаврила Лесновског, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Владимир, а саслуживала су му сабраћа јеромонах Николај и јерођакон Зосима, као и протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, парох затонско-брзавски и ивањски, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Литургији је молитвено присуствовао и острошки игуман архимандрит Сергије.

Прије причешћивања вјерних, сабранима је бесједио о. Синиша. Подсјетио је на прочитано јеванђеље када Господу прилази богаташ који тражи од њега, како да задобије Царство Божије.

– Господу прилази један лицемјер, један преварант, један охоли човјек пред којим су падали ничице многи људи, јер нажалост људи гледају у оно у шта Бог не гледа. Људи гледају у образовање, гледају у неко људско звање, у новчаник, у материјално богатство. Али Господ не гледа у то у шта гледају људи. А људи када гледају у звање или знање, када гледају у новчаник, онда хране сујету богатим људима, а онда они мисле да су Богом изабрани и онда све просте људе гледају са висине. И тако њихова душа, полако али сугурно буде подузета гријехом. А у шта гледа Господ? Господ гледа у срца наша и зато овај догађај који се десио у вријеме Христово, сигурно није био случајан, него нам Господ поред поуке својим апостолима, даје поруку и поуку свима нама до данашњих дана – рекао је о. Синиша.

Он је објаснио да је богати сиромах који поред свог материјалног богатства, поред свега онога што је материјално стекао или наслиједио, робује том истом богатству.

– Човјек постаје роб, постаје заточеник, јер умјесто да му то богатство служи, он њему служи и робује. И зато Господ видећи овога богатог сиромаха који робује своме новцу и своме богатству, каже ”продај све имање своје и раздијели сиромасима, па хајде за мном”. Сад је питање, колико он који је везан за своје материјално, који робује своме богатству, може то све урадити? И онда се растужи, а Господ му каже да је лакше и камили проћи кроз игледне уши, него богатоме ући у Царство Божије – рекао је о. Синиша и додао да Господ од нас само тражи да срца наша очитимо од гријеха и да их испунимо љубављу, јер је љубав основ свега.

Бесједа о. Синише

Сабрано монаштво и вјерници, причестили су се Светим Христовим Тајнама.

Све фотографије

Oстала дешавања

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...