23. недјеља по Духовима молитвено прослављена у Острогу

12. novembar 2023. - Манастир Острог - Дешавања

У 23. недјељу по Педесетници, 12. новембра 2023. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог краља Милутина, Преподобне Теоктиста (краља Драгутина) и Јелену, и Светог Варнаву Хвостанског, саборно и молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у Цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеормонах Роман, а саслуживали су му острошки игуман архимандрит Сергије, протоjереј Драган Савић из Бањалучке епархије, јеромонаси Стефан и Николај и јерођакон Зосима.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Послије читања зачала из Светог Јеванђеља о бјесомучном човјеку из којег је Господ Исус Христос истјерао легион демона, бесједио је о. Сергије.

– Ми смо призвани на светост, сви ми, сав свијет, сваки човјек, а тек колико смо на то призвани ми који смо примили Свето крштење у Православној Цркви Христовој, у којој се баштини сва Божија благодат и истина, потребна за спасење, освећење и обожење човјека. Имајући у виду ту чињеницу, многи светитељи су управо ревновали да себе обоже Христом, да приђу Христу, да се отворе за Исуса Христа који једва чека да се ми с Њим сјединимо у слободи и вјери. И оно што је својствено сваком светитељу јесте чиста православна Христова вјера. Без чисте вјере нема ниједна светитељ да су му остале мошти нетљене, чудотоврне и да се остварила пуноћа Божијег промисла с њим – рекао је о. Сергије.

Нагласио је да смо сви веома одговорни за свој живот, али смо одговорни и за живот људи са којима смо призвани да се спасавамо и да живимо.

– То су наше породице, ако смо у манастиру наша монашка заједница, ево ми људи, ми свештенство који служимо Богу једни за друге смо одговорни, ви једни за друге, да један другога не саблажњавамо неким трачевим и сабласним причама што се нажалост често међу хришћанима дешава, о врачарамо, о блуду, трачевима којекаквим, вицевима, хули, блуду и ко зна све чему се људи препусте – указао је о. Сергије.

Подсјетио је да данас славимо дивне светитеље Свете краљеве Милутина и Драгутина и мајку њихову Јелену, Светог Варнаву Хвостанског, који су итекако чврсте стубове Цркви уградили својим животом, својим радом, својом вјером.

– Они су радили на одржању чистоте православне вјере која нам је од светих апостола дата. Зна се добро да је Свети апостол Павле и Тимотеј његов ученик проповиједао Јеванђеље у овим крајевима. Захваљујући раду и старању Краља Милутина престало је бунцање секте богумила који су имали фантазију од учења. Старајући се о чистоти и спасењу свога народа који им је Бог повјерио, ови владари су пуни вјере не само изградили предивне грађевине, краљ Милутин је изградио колико година је владао, толико и цркава 40 или 42ије, међу њима и предивну Грачаницу. И шта би био данас свијет да нема на примјер само те Грачанице? Сви остају запањени пред њеном љепотом. Али није то само техничка љепота, него има нешто што је много дубље од тога, то је пуноћа благодатне, благословене Божије ријечи и силе која је освештала ту Грачаницу и сваку другу светињу, да кад човјек ту ђе осјети да ту станује Бог. Али све и да је направљена Грачаница, а да смо ми неке вјере која прославља нешто друго а не Живог Бога, Пресвету Тројицу једносушну, нераздјељиву, слаба би била, не би била корист нека од те зграде. Али захваљујући Богу и светима, ми смо данас благословени у православној вјери, што је данас највећи дар од Бога, што је најважније – бесједио је о. Сергије.

Бесједа игумана Сергија

Посебну радост евхаристијсом сабрању дало је присуство великог броја дјеце која су, као и монаштво и остали сабрани вјерници причестили Светим Христовим Тајнама.

Све фотографије

Oстала дешавања

21. 4. 2024.

Владика Јован Пурић богослужио у Доњем Острогу у пету недјељу Часног поста...

Његово преосвештенство Епископ Јован (Пурић), дугогодишњи некадашњи игуман острошке светиње, служио ...

14. 4. 2024.

Средопосна недјеља у Острогу

У четврту недјељу Часног поста - Средопосну, посвећену Светом Јовану Лествичнику, 14. априла 2024. љ...

7. 4. 2024.

Владика Јован (Пурић) богослужио у Острогу на Благовијести...

Његово преосвештенство Епископ Јован (Пурић), дугогодишњи некадашњи игуман острошке светиње, служио ...

31. 3. 2024.

Друга недјеља Часног поста посвећена Светом Григорију Палами прослављена у Остро...

Друга недјеља Часног поста - Пачиста, посвећена Светом Григорију Палами, молитвено је прослављена у ...

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...