ОСТРОШКЕ ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ – СУБОТА 05. 08. одржана промоција књига проф. мср Рада Булајића (видео)

6. avgust 2023. - Манастир Острог - Дешавања

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у манастиру Острогу у суботу 5. августа 2023. године, у склопу “Острошких духовних вечери”, братству манастира Острога и сабраном вјерном народу, представљене су и промовисане двије књиге професора мср г. Рада С. Булајића, асистента на Православном Богословском Факултету “Свети Василије Острошки” у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву и Управника Архива манастира Острога.

Промовисане су ауторове најновије књиге “Прожимање прошлости и есхатона” и “Св. Краљ Милутин (1282-1321) и манастир Грачаница“.

На промоцији су говорили протојереј-ставрофор хаџи Драган Крушић, парох никшићки, јеромонах др хаџи Владимир Палибрк, сабрат манастира Острога, Александар Вујовић, професор Цетињске богословије и уредник Катихетског програма Радио Светигоре и аутор мср Раде С. Булајић.

Промоција књига директно је преношена из Манастира Острога, преко јутјуб канала “Острог ТВ Студио” благодарећу уреднику и продуценту Рају Јеврићу и сниматељу и камерману г. Бату Самарџићу.

У свом излагању протојереј-ставрофор хаџи Драган Крушић је између осталог рекао : “анализа представљених књига мр Рада Булајића, као сваког вриједног дјела, може почети освртом на назив самих дјела, и даље – на оно што је истакнуто на корицама и између корица ових књига, које су драгоцјене и за српски народ, и за све оне појединце и институције, које желе да истражују и сазнају како се то прожимају прошлост и есхатон и како је један човјек оличен у имену Светог Краља Милутина, један тренутак бивствовања у времену, преточио у вјечност на небу, и ту вјечност оставио свима нама на једини могући начин – својим дјелима у прошлости, које се преливају у есхатон”.

Назив књиге “Прожимање прошлости и есхатона” је основ врлинског призива човјека и његово назначење као појединца, заједнице и свеукупне творевине. То је прожимање постања, бивствовања и неумирања. Прошлост свједочи да је постање уствари рођендан есхатона и тако ову књигу и треба посматрати – као дар есхатону и земаљски прилог српском небеском народу. На крици књиге је дата основна порука – земљани човјек његов хљеб – исто тако и земаљски али који на себи носи печат неба, печат васељене. Человјек – онај који “челом стреми ка небу” и заиста ко год узме ову књигу у руке мора осјетити снагу неба.

Исто тако – и друга књига назива Св. Краљ Милутин (1282-1321) и манастир Грачаница“, се може посматрати двојако. Као житије из Светога нашега рода , чије је житије било усмјерено од прошлости ка есхатону, и исто тако као дар нажему народу од Божије свесиле којом нам је дао примјер свога угодника којега су прошлост и есхатон упутили на српску земљу , кко би нам оставио земаљско-небески траг, да се као пјединци и нрод не изгубимо. Која је то сила која нас држи на путу – то је иста она сила, коју Свети Краљ Милутин држи у рукама – наша Црква , као храм Бога Живога. Дакле, обадвије књиге се морају посматрати као научно-истраживачки радови, будући да књижевну форму у свему прати методологија научно-истраживачког рада.

Оба наслова – једноставно, веома тачно и врло концизно саопштавају истину о суштинском смислу творевине. Ваљано развијени садржај књига у којима се теоријски концепт поткрепљује прегледом значајне литературе односно налаза досадашњих истраживања , који су помогла, да аутор са својим даром стваралаштва исправно срочи и да дарује велики значај овим темама, са теоријског и практичног становишта.

Допринос ових књига је не само информативни, већ веома значајан и емпиријски провјерљив одговор на смисао историје и смисао њеног настајања у парусији, тако да се види да је аутор посебну пажњу обратио на квалитет података, које је у књигама обрађивао.

Нашег драгог брата у Христу Господу, магистра Рада Булајића сви да поздравимо са пуноћом братске и хришћанске љубави и да му пожелимо пуно успјеха и благослова Божијег у његовом даљем научном и истраживачком раду са жељом да нас из године у годину обрадује и дарује новим овако ваљаним књигама из области свештене црквене историје и богословља цркве”, пожелио је на крају свог излагања протојереј-ставрофор хаџи Драган Крушић.

У свом излагању и представљању књига, сабрат острошки јеромонах др Владимир Палибрк, истакао је да ове књиге представљају интердисциплинарну богословско-историјску анализу. “Ове књиге досптупним језиком проповиједају о значајним догађајима и појмовима из свештеног предања Цркве Христове. Аутор на педагошки и јасан начин излаже и и говори о разним темама, почевши од ранохришћанског периода из живота Цркве, њену борбу са разним јересима и формирање и усавршавање саборног богословског језика. Аутор се мудро и предањски бави и темама из библистике, тачније из Светог Писма Старог и Новог Завјета, темам везаних за аскетику, са посебним освртом на оно што представља њену срж тј. умносрдачну молитву Исусову. Незаобилазни дјелови аутровог проучавања су и теме из живота наше помјесне Српске православне цркве, од Светог Саве до живота СПЦ У XX вијеку. Књиге садрже и бројне приказе и погледе на бројна дјела, као и неколике светосавске бесједе, између њих бесједу поводом великог јубилеја 800 година аутокефалности СПЦ. Аутор на поетски начин осмишљава агиографију два велика српска владара, Краља Милутина и Петра II Петровића Његоша. Посебно књига која је посвећена једном од највећих српских и европских владара и задужбинара Светом Краљу Милутину и студија о Манастиру Грачаници, представља дјело које је од капиталног и незаобилазног значаја, за изучавање средњовјековног живота српских владара и њихових задужбина”, казао је између осталог др Владимир Палибрк. На крају је о. Владимир поручио “да досадашњи теолошки и историјски опус младог теолога и историчара Рада С. Булајића чији таленат се проширује не само на научне чланке већ се рефлектује и на пољу поетике и пред њим је несумњиво блистава и плодна богословско-историјска будућност”.

Професор Богословије Светог Петра Цетињског и уредник Катихетског програма Радио Светигоре, мр Александар Вујовић, се такође осврнуо на досадашњи рад и богословска истраживања г. Рада Булајићам, истакнувши његов методолошки приступ и јасноћу у богословско-историјском стваралаштву г. Булајића, који је по његвим ријечима један од најталентованијих млађих теолога Српске православне цркве, пред којим је ако Бог да лијепа богословско истраживачка будућност. Професор Вујовић је такође истакао, ауторову љубав и преданост према Богу и Цркви и ближњима. Посебно је поменуо Булајићеве харитатитвне дјелатности, које датирају од његове младости, које су данас итекако потребне, не само као лијеп и племенит примјер, већ као прави путоказ и васпитач покољењима које долазе да се на прави начин схвати дубљи и истински смисао даривања и помоћи ближњему. Примјера ради, овдје је поменуто велико и племенито дјело, када је тадашњи млади двадесетогодишњи студент Раде Булајић, организово велику хуманитарну акцију и у свом граду Врбасу. Он је са својом ријечју и трудом и пожртвовањем, а прије свега својом племенитошћу више пута прикупљао значајну помоћ за Митрополију црногорско-приморску, Цетињску богословију и манастир Острог, и тада је скупио два шлепера брашна и допремио у Црну Гору. Ово је само један мали дио из богатог и племенитог рада, које красе личност г. Булајића, подсјетио је професор Вујовић, рекавши да с еу овим дивним примјерима бриге за другога, показјује права и истинска љубав и смисао живота, потврђујући оне светоотачке ријечи “да је на крају наше само оно што дарујемо ближњему”.

“Својом љубављу и пожртвовањем и племенитошћу, на свим послушањима које му је Црва повјеравала раде Булајић се максимално предано и поштено трудио и давао, тако да је свуда задобио љубав, повјерење и пријатељство. Од цркве Ваведења Пресвете Богородице у Врбасу, гдје је као основац и средњошколац, редовно и ревносно учестовао на свим светим богослужењима, дуго година правећи просфоре за литургију и марљиво учестовавши у свим духовним дешавањима у свом родном граду. Посебно се истакао као професор историје, а потом и као катихета и професор православне вјеронауке у Врбасу, гдје је са великом љубављу и педантношћу преносио знања православне вјере и историје, остављајући својим колегама диван примјер живота по јеванђељу и вјери, коју је предавао. Такође је потом у Цетињском манастиру, гдје је редовно долазио 15 година и учествуеј у животу манастира, као сада и у светом манастиру Острогу, гдје се по благословима блаженопочившег Митрополита Амфилохија и садашњег Митрополита црногорско-приморког Јоаникија налази на одговорној дужности Управника Архива манастира Острога. И на Цетињу, и у Острогу, задобио је љубав и повјерење братије, и проф раде Булајић са посебном љубављу и молитвеношћу прави и приноси просфоре за свете литургије у Горњем и Доњем манастиру Острогу”, подсјетио је Александар Вујовић.

Говорећи о педагошком раду аутора, важно је истаћи да је био веома запажен као православног катихете у Врбасу, а поготову сада када обавља дужност асистента и професора на Богословском факутету у Фочи, на катедри за библистику. У свом досадашњем служењу спојио је више захтјевних и племенитих послушањ, управник Архива, педагог и просфорник.

Професор Александар Вујовић је на крају излагања пожелио аутору Раду Булајићу да га благослови Светог Јована Шангајског и Санфранциског Чудотоврца, чији је један од наследника на катедри предавача православне вјеронауке – катихете био, и благослови Светог Василија Острошког Чудотворца, коме сада ревносно служи у његовј кући у манастиру Острогу као архивар и просфорник и на Православног Богословском факултету у фочи, који носи светитељево име, прате у све дане његовог живота, и да му подаре снаге и мудрости на овим значајним и светим и великим послушањима које му је Света Црква повјерила.

На крају промоције својих књига у острошкој светињи, Раде Булајић је поздравио све који су дошли на ово острошко духовно вече, из свих крајева српских земаља, као и гостима из далеке Аустралије,као и онима који су пратили уживо пренос из острошке светиње. Заблагодарио је Богу и Његовом угоднику Светом Василију Острошком, који је све сабрао и благоизволио да се промоције одрже на једном од најсветијих мјеста наше Српске цркве. Он је захвалио игуману манастира Острога архимандриту Сергију Рекићу и братији манастира, Митрополиту црногорско-приморском г. Јоаникију Мићовићу, као и говорницима који су представили књиге, као и издавачима, лекторима и уредницима издања књига.

Књиге г. Рада Булајића су изашле из штампе у издању Института за српску културу из Никшића, са благословима Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија и Њихових Преосвештенстава Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског г. Теодосија и Епископа будимљанско-никшићког г. Методија.


 

Mr Rade BulajicМср Раде Булајић, дипломирани теолог и дипломирани историчар, мастер историје и теологије, чтец Српске Православне Цркве, рођен је 16. јула 1990. године у Врбасу, од оца Светозара и мајке Вере Р. Тадић. Поријекло породице Булајић је са Грахова (Никшић), а Тадића из села Смријечна (Пива). Основну школу и Гимназију је завршио у Врбасу. У току средње школе био је полазник Истраживачке станице Петница код Ваљева. Основне студије Историје на Философском факултету у Новом Саду уписује 2009. и успјешно завршава 2013. године. Исте године, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј Буловић га је поставио за катихету у Гимназији у Врбасу и Економско – трговинској школи у Кули. У вријеме предавања православног катихизиса, полагао је диференцијалне испите на Православном богословском факултету у Београду. Завршио је мастер студије на Философском факултету у Новом Саду одбранивши мастер рад 2014. године, на тему ,,Краљ Милутин (1282-1321) и манастир Грачаница”.

Вођен љубављу према Светом Василију Острошком, Светом Петру Цетињском као и земљи својих предака, дошао је у Црну Гору добивши канонски пријем за Митрополију црногорско-приморску 2017. године.

Из педагошког искуства сматрао је да су основне студије темељ образовања, а посебно богословског. Стога је са благословом Митрополита црногорско-приморског г. др Митрополита Амфилохија 2017. године, уписао основне студије на Православном богословском факултету ,,Свети Василије Острошки” у Фочи које је успјешно завршио као редован студент 2021. године, као најбољи студент генерације, добивши највеће признање од предсједника Владе Републике Српске г. Радована Вишковића. После завршених редовних студија уписује и мастер студије на истом факултету које са успјехом завршава.

Једногласног одлуком на сједници професорског савјета Православног богословског факултета у Фочи Раде Булајић, изабран је за асистента на катедри за библистику, чији је избор потврђен од стране Универзитета у источном Сарајеву а такође и на сједници светог Архијерејског Синода Српске православне цркве, под предсејдништвом Његове Светости патријарха српског г. др Порфирије, члана САСинода СПЦ за црквенпросветна питања Епископа бачког г. др Иринеја, члана САСинода СПЦ Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија.

На празник Преподобне мати Ангелине Српске, 12. августа 2019. године, са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија у току Свете архијерејске литургије у манастиру Ћелија Добрска, Његово Преосвештенство тадашњи викарни Епископ диоклијски г. Методије рукопроизвео је г. Рада Булајића у чин чтеца.

Одлуком Митрополита Амфилохија именован је и постављен за управника Архива Манастира Острога од 15. фебруара 2020. године. Посебно са великом љубављу у манастиру Острогу обавља и послушање просфорника.

Члан је редакције Свевиђа, листа Епархије будимљанско-никшићке за вјеронауку, хришћанску културу и живот цркве. Редовни је сарадник Православног мисионара, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе.

Објављивао је бројне чланке и радове у Православном Мисионару, Светосавском звонцу, Свевиђу, Светигори, Српској баштини, часопису Смисао.

Бави се писањем есеја, путописа и прозних текстова. Организавао је више предавања значајних духовника и професора за средњошколце и учествовао у бројним харитативним активностима.
Служи се енглеским и руским језиком.

Учестовао је на више домаћих и међународних научних скупова, научних конференција, семинара и предавања. Био је гост у више радијских и телевизијских емисија говорећи о богословским, историјским и духовним темама. Бави се истраживањем и проучавањем тема из богословља, библистике, литургике, етике, црквене и народне историје.

Симеон Пантелић

преузето са https://svetigora.com/u-okviru-ostroskih-duhovnih-veceri-odrzana-promocija-knjiga-prof-msr-rada-s-bulajica/

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...