Трибина о Божијим чудима у савременом свијету, учесници игуман Сергије и јеромонах Владимир

18. maj 2023. - Манастир Острог - Дешавања

У Светогеоргијвском дому под Горицом, 16. маја 2023.  године, одржана је трибина на тему „Божија чуда у савременом свијету“. Гости на трибини, којом модерира отац Гојко Перовић, били су игуман манастира Острог, јеромонах Серије и сабрат острошког манастира јеромонах Владимир.

На самом почетку, отац Сергије казао је да је Бог савршен, а савршено је оно што се не мијења, те да је Бог од почетка чинио чуда, самим стварањем свијета, своје присуство је потврђивао кроз Стари завјет, „ускакањем“ у поредак на који смо ми навикли, Његова дјела су постојана, има их и биће их све више.

Нагласио је да се чудесна Божија јављања, укључјући и она која се дешавају код Светог Василија, људима дају како би се утврдили у вјериКазао је да су светитељи људи који су живећи Светим тајнама и светим врлинама, постали по благодати оно што је Христос по природи, и даровани су Цркви као стубови и свјетионици или путокази којима ће се човјек руководити, учећи из њиховог примјера.

Подсјетио је да на Седмом васељенском сабору поред икона прихваћено поштовање светих моштију, као мјеста нарочитог присуства Божије благодати и да је то дефинитивно Богом потврђена пракса, наводећи и примјере из Светог писма. Међутим, ми поштујући мошти, поштујемо Онога који се уселио у њих, Бога Творца који их је посвједочио чудима, нараспадљивошћу, или мироточењем. „Када се то разјасни људима, онда се рјешава проблем идолатрије иконе, моштију, мјеста“, закључио је отац Сергије и додао да ми славу увијек дајемо Богу и кроз мошти ми славимо Бога, који је те мошти учинио моћнима.

Најавио је скори излазак из штампе двије књиге о чудима Светог Василија, међу којима су најчешће она која се тичу излечења од бездјетности, канцера, али и депресије и осјећања животног бесмисла.

Истакао је да у Острог долазе многи људи који нису са нашега подручја и нису православне вјере: „Видите да светац једнако исцјељује свакога, он свједочи Бога сваком човјеку, неселективно.“

На тему Божијих јављања у сновима, отац Владимир је објаснио да у самом Новом завјету постоје примјери за то, али да човјек може доћи и у стање прелести, те им треба приступати опрезно. Нагласио је да се чуда дешавају свуда гдје човјек има вјеру, и људи гријеше када Острогу приписују ексклузивитет за чињење чудеса и дијељење благодати Божије.

„По мени је највеће чудо Божије када Бог, директно или преко светитеља, успије да промијени човјека, да од порочног учини врлинског“, казао је отац Владимир.

Појаснио је да чудо није само себи циљ, него се дешава због човјека, оно показује пружену руку Божију.

Снимак читаве трибине, на којој су отац Сергије и отац Владимир у току испричали неколико свједочанстава људи који су у различитим животним ситуацијама добијали чудесну Божију помоћ, долазећи у Острог и молећи се Светом Василију Острошком, можете погледати на јутјуб каналима Острог Тв Студио и Црква Светог Ђорђа под Горицом.

Извор: mitropolija.com

Oстала дешавања

1. 2. 2024.

КАТИХИЗИС – О БОГОЧОВЈЕКУ ИСУСУ ХРИСТУ (дванаеста емисија) мр Раде Булајић...

КАТИХИЗИС - О БОГОЧОВЈЕКУ ИСУСУ ХРИСТУ (дванаеста емисија) мр Раде Булајић, манастир Острог 31. 01. ...

31. 1. 2024.

Упокојио се у Господу острошки сабрат +монах Станко...

Острошки сабрат монах Станко (Пешут), који се подвизавао у скиту Јован До, упокојио се у 74. години ...

29. 1. 2024.

Светосавска бесједа игумана манастира Острога архимандрита Сергија у дворани Пар...

14./27. јануара 2024. године у Дворани Парк традиционално је на спомен најљепшег изданка рода српско...

28. 1. 2024.

34. Недјеља по Духовима у Доњем Острогу

У недељу 34. по Духовима, 28. јануара 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прослава...

27. 1. 2024.

Савиндан молитвено прослављен у Острогу

Празник Првог српског Архиепископа Светог Саве прослављен је у острошкој светињи светом Литургијом, ...

22. 1. 2024.

Братски сусрет архијераја у Острогу поводом предстојећих светосавских свечаности...

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уприличио је данас, 22...