ПРОСЛАВА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА У ЛОНДОНУ

15. maj 2023. - Манастир Острог - Дешавања

Црквена општина Светог Саве у Лондону као и њени парохијани већ скоро 40 година имају завјетну славу Светог Василија Острошког у склопу које организују и донаторско вече за манастир Острог.

Сваке године завјетна слава има свог домаћина. Ове године домаћини славе су били породица Томашевић, Драгана и Зоран са синовима Филипом и Максимом. Они су се потрудили да у част свеца, као прави домаћини, организују све што је потребно за славу на којој су дочекали и угостили преко 200 људи, колико их је дошло на добротворну вечеру за манастир Острог.

Прослава Светог Василија почела је светом Литургијом на сам дан када се прославља светац 12. маја у цркви светог Саве у Лондону. Светом Литургијом началствовао је протојереј Горан Спаић уз саслужење старјешине цркве протојереја Драгана Лазића, као и протојереја Милуна Костића, уз учешће већег броја вјерника који су се причестили Светим Тајнама. Након Свете Литургије вјерном народу се обратио пастирском бесједом отац Горан Спаић.

Прослава је настављена у 20.00 часова резањем славског колача које су обавили протојереј Горан Спаић и протојереј Милун Костић, након чега су се окупљеном народу обратили поучним словом о Светом Василију. Отац Горан је захвалио домаћинима, породици Томашевић, на љубави и гостопримству, као и сабраном народу.

У име породице Томашевић госте је поздравила Драгана Томашевић и захвалила свештеницима, као и народу који се у великом броју одазвао, показавши тиме љубав како према њима, тако и према Светом Василију.  Свечаност је настављена уз богату вечеру, а госте је до раних јутарњих сати забављао брачни пар Анђела и Зоран Дамјановић из Конветрија уз богат репертоар пјесама.

У току вечери је организована и аукција одређених ствари које су људи куповали како би се скупио што већи прилог за манастир Острог.

Ту су били и одјевни предмети наших прослављених спортиста: потписани дрес Новака Ђоковића, дрес и копачке Александра Митровића, два дреса Луке Миливојевића, дрес Душана Тадића, као и дрес Партизана који је за аукцију поклонио тренер Жељко Обрадовића са његовим и потпидимс двих играча Партизана.

Овим путем се у име нашег митрополита Црногорско-приморског Јоаникија и игумана манастира Острог архиманадрита Сергија захваљујемо владици Доситеју, свештеницима при цркви Светог Саве у Лондону, као и домаћинима славе породици Томашевић, желећи им добро здравље и да их Свети Василије награди за њихову велику љубав коју показују према светом Василију. Такође, домаћинима за следећу годину желимо Божји благослов и благослов светог Василија, како би и они били успјешни као и овогодишњи домаћини.

Све фотографије

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...