Praznik Svetog Vasilija toržestveno proslavljen u Ostrogu; Mitropolit Joanikije: Kad god smo se skvasili prateći mošti Svetog Vasilija Ostroškog, to se nama povratilo kroz veliki blagoslov i radost

12. maj 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom arhijerejskom Liturgijom i rezanjem slavskog kolača, praznik Svetog Vasilija toržestveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg manastira načalstvovao je Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije, uz sasluženje preosvećene gospode episkopa: istočnoameričkog Irineja, bihaćko-petrovačkog Sergija, buenosajreskog i južno-centralno američkog Kirila i budimljansko-nikšićkog Metodija. Sasluživao je i ostroški iguman arhimandrit Sergije, brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo, uz molitveno učešće brojnih vjernika koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Ostroškom Čudotvorcu.

Odgovarali su bogoslovi iz Cetinjske bogoslovije, kao i Beogradsko pevačko društvo na čelu sa protođakonom Vladimirom Rumenićem.

Pozdravljajući sabrane radosnim pozdravom Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, besjedio je Vladika Irinej.

– Sabrali smo se na ovaj današnji dan, kišni dan, divan dan, jer sunce izbija iz vaših čistih srdaca da ozari ovu našu svetinju kao što Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški Čudotvorac čiju slavu slavimo. On je ozario nas i naša srca kako bismno mogli postati svjetlost ovome svijetu. Sabrali smo se u okviru Hristovog Vaskrsenja iz mrtvih oko najvećeg svjedoka, živog svjedoka, Svetog Vasilija Ostroškog. Sabrali smo se oko njega, jer je on Čudotvorac. On preko svojih netljenih moštiju dokazuje da smrt nikako ne može da zavlada ovim svijetom našim, nego da život vlada i to je život vječni. Sabrali smo se kako bismo mogli da obnovimo u sebi, za vrijeme ovog pashalnog perioda naše krštenje, a Bog nam je poslao više nego vidljivi znak obnovljenja našeg krštenja s ovom divnom i blagoslovenom kišom koja sapira svaki greh sa nas, očišćuje nas i uvodi nas u vječni život – rekao je Episkop istočnoamerički Irinej.

Vladika Irinej je istakao da se svijet danas nalazi u teškoj i velikoj krizi, te da je mnogo puta teško vidjeti Božiju blagodat kako ona djeluje među nama.

– Zato nam je Gospod dao ovakvog svjedoka Njegovog vaskrsenja iz mrtvih, Svetog Vasilija koji još uvijek hoda po kugli zemaljskoj, koji liječi i iscjeljuje. A to iscjeljenje je daleko važnije i iznad i izvan pukog liječenja, jer svaki ljekar umije da liječi, a samo svetitelj umije da iscjeljuje, da vrati nama naše ljudsko dostojanstvo, punoću našeg ljudskog bića, da bismo otkrili sebe u Hristu. I Hristos će nagraditi svakoga prema njegovoj zasluzi – rekao je Preovećeni episkop Irinej.

Besjeda Vladike Irineja

Sabrano monaštvo i vjernici prisajedinili su se pričestivši se Svetim Hristovim Tajnama.

Slavski kolač koji su pripremila ostroška bratija na čelu sa igumanom Sergijem u slavu Božiju, a u čast Svetog Vasilija, kao i brojne slavske kolače koje su prinijeli svečari, blagosiljali su i prerezali saslužujući episkopi i sveštenstvo.

Čestitajući praznik, Mitropolit Joanikije je podsjetio da je ostroško sabranje prilika da se izmoli milost od Boga i od Svetog Vasilija koji svoju milost izliva na Crkvu svoju vjekovima, otkad počivaju njegove svete mošti u manastiru Ostrogu.

– Ne bih ništa tumačio zašto je danas ovolika kiša. Pa i vrijeme joj je. Ovo su dani kada Gospod zaliva zemlju kišom da bi sve rodilo. I neka da Bog da među nama rađa ljubav, doborta, mir, sloga i svako istinsko dobro. Znam samo jedno, kada smo se god skvasili prateći mošti Svetog Vasilija Ostroškog, to se nama povratilo kroz veliki blagoslov i radost. Sjećate se dobro kakvi su potoci bili po nikšićkim ulicama 1996. godine kada su prolazile mošti Svetog Vasilija kroz grad Nikšić, pa je naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije tada rekao da je dobro što je bilo toliko kiše da se očistimo od naših grjehova i zamolio je tada Svetog Vasilija da prekrati zla koja se događaju u našem narodu, a posebno da zaustavi samoubistva i pamti se da duže vremena nije bilo nijedno samoubistvo u nikšićkoj opštini. A posebno decembra mjeseca 21. kada smo opet od muke i nevolje koju smo doživjeli budući progonjeni od bezbožne vlasti donosili mošti Svetog Vasilija u grad Nikšić. I tada je isto bila ovakva kiša, i tada je naš narod po 7 sati stajao u redu da pristupi ćivotu Svetog Vasilija i svi su dobili blagoslov iako su svi bili mokri do gole kože u decembru mjesecu, niko nam nije rekao da je bilo ko prehladio, nego naprotiv, to im je svima koji su pristupali Svetom Vasiliju bio veliki blagoslov i za zdravlje duša i tijela. Neka to bude i sa nama danas, a naročito sa ovom djecom i omladinom koja su dolazila pješke od Podgorice, od Nikšića, od Nevesinja, od Trebinja i ne znam odakle sve. Ali vidio sam mnogo djece i omladine i juče i prethodnih dana je bilo i mnogi su išli bosi, to je velika ljubav, neće ih Sveti Vasilije ostaviti nego će ih blagosloviti za tu njihovu ljubav i za veliku žrtvu koju su podnijeli da je prinesu Svetom Vasiliju – rekao je Mitropolit Joanikije.

Dodao je i da se Božija milost izliva preko njegovog sveštenog ćivota na cio naš narod vjekovima.

– Taj nepresušni izvor i nas je danas ovdje ukrijepio i blagodarim našim arhijerejima Irineju, Sergiju, Kirilu, Metodiju, drugim sveštenicima koji su došli da pomognu i uzeli učešća u ovoj svetoj službi, neka svima bude na radost, zdravlje i spasenje duša i tijela – besjedio je Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Besjeda Mitropolita Joanikija

Proslava Svetog Vasilija nastavljena je za slavskom trepezom ljubavi u Donjem Ostrogu.

Sve fotografije

Ranije jutros Sveta Liturgija služena je u Crkvi Svetog Stanka u Donjem Ostrogu.

Fotografije sa Liturgije u Donjem Ostrogu

Ostala dešavanja

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....

3. 3. 2024.

Nedjelja o bludnom sinu u Ostrogu

U drugu pripremnu nedjelju pred Vaskršnji post - Nedjelju o bludnom sinu, 3. marta 2024. ljeta Gospodnjeg...

26. 2. 2024.

Na dan Svetog Simeona Mirotočivog vladika Kirilo služio u Gornjem manastiru...

Dana kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog i prepodobnog Martinija, u...