Proslava praznika Svetog Isaije od Onogošta u Gornjem Ostrogu

11. maj 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Svetog Isaije od Onogošta koji su u ostroškoj svetinji podvizavao prije Svetog Vasilija Ostroškog toržestveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u četvrtak 11. maja 2023. ljeta Gospodnjeg, dan uoči praznika Svetog Vasilija.

Svetu arhijerejsku Liturgiju u paraklisu posvećenom Svetom Isaiji u Gornjem Ostrogu služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Sergije, a sasluživali su mu iguman manastira Kosijerevo Arsenije, danilovgradski paroh protojerej Željko Ćalić, jerej Nemanja Đurić iz Zagrebačko-ljubljanske mitropolije i ostroška sabraća jeromonah Roman i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće monaštva i brojnih vjernika koji su iz raznih krajeva došli u ostrošku svetinju na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Sabranima se riječima praznične arhipastirske besjede poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja obratio Vladika Sergije.

– Pod svodovima ove velike svetinje gdje smo došli da se poklonimo živome i istinitome Bogu u kostima, u moštima, u tijelu jednog čovjeka koji se ugledao na Hrista, Onog na koga treba da se ugledamo, Onog koji je naše ogledalo, naša Svejtlost, naš Život, jeste sam vaskrsli Gospod Hristos. Šta je to Bog otkrio Svetom Vasiliju kome smo došli ovdje danas i sjutra da se poklonimo i da molimo milost, ne za zdravlje naših tijela i duša, nego milost da moli od Boga, da nam Bog oprosti grijehe naše? Tako braćo i sestre, Bog je otkrio upravo sebe u njemu, zato što je njegovo srce bilo čisto – rekao je Vladika Sergije.

Podsjetio je da se danas proslavlja prethodnik Svetog Vasilija, Sveti Isaija Ostroški.

– Danas slavimo ovdje pored Svetog Vasilija i njegovih svetih moštiju, pod okriljem ovog manastira, onoga koji je prije Svetog Vasilija ovdje boravio, podvizavao se, iako o njemu mnogo ne znamo, nešto vrlo malo, da je s ovih krajeva od Onogošta, podvižnik Isaija, koji je kao i prorok Isaija prepoznao istinu, pravdu i ljubav Božiju. A šta je to istina Božija? Da vjerujemo u Isusa Hrista. Pravda Božija je da vjerujemo u Njegov zakon i slušamo ga i ispunjavamo. A ljubav Njegova jeste upravo On. To je prepoznao ovaj sveti podvižnik koga danas proslavljamo i ovu slavu koju ovdje u ovom paraklisu slavimo – besjedio je Preosvećeni vladika Sergije i dodao da se svima svetima, i Svetom Vasiliju, i Svetom Isaiji, a i nama Bog otkriva, jer to On tako hoće.

U ove dane vidimo mnogo nevolja i iskušenja u našem narodu, naglasio je Vladika Sergije.

– Pitamo se šta se to dešava da i djeca uzimaju oružje, ubijaju svoje kolege, svoju braću, kao i Kain što je ubio Avelja. Ta djeca nažalost i ti koji su učinili zlodjela, nisu svjsni toga, ali i roditelji koji ih uče, nažalost, nisu svjesni toga, jer ih predavaju lažnom učenju izgubljenog smisla života. Upravo ono što je blažene uspomene davne 1996. godine na ovom svetom mjestu rekao Mitropolit Amfilohije da je ovaj svijet nažalost izgubio smisao života i da bez obzira koliko nas ima danas i sjutra u Ostrogu, to mnoštvo nas neće spastiti. Spasiće nas ovdje, ako prinesemo pred ovaj sveti oltar, pred Svetog Vasilija čiste darove. Uzalud svo zlato i sav novac koji ovdje donosimo i sav znoj naš, ako nismo kako kaže Apostol, ponijeli breme jedni drugih. Da nosimo bremena jedni drugih, da oprostimo jedni drugima sagrešenja naša međusobno. Kako možemo doći kod Svetog Vasilija i reći mu da ga volimo, a ne volimo brata svoga? Ili ovdje Bogu reći Gospode ljubim te, ali ne navidim na brata svoga? Nijedan na ovom svijetu ne može biti brat, kako god da se zove i koje god vjere da je, a da ga mi ne volimo. To nije hrišćanska zapovijest. Isus je to najbolje pokazao na krstu kada smo ga upravo mi razapeli, gdje je On oprostio nama jer nas voli, jer želi da dođemo k poznanju istine, pravde i ljubavi Njegove. Zato ovdje kada dolazimo, prvo oprostimo jedni drugima pa onda prinesimo svoje molitve, svoje darove svako po svojoj moći, pokajmo se ovdje, zagrlimo jedni druge i molimo se Bogu da nam oprosti. Molimo se Svetom Vasiliju da umoli Boga dan Bog oprosti – istakao je Preosvećeni vladika Sergije.

Besjeda Vladike Sergija na praznik Svetog Isaije Ostroškog

Brojni sabrani vjernici pričestili su se Hristovim Svetim Tajnama.

Na kraju bogosluženja Vladika Sergije sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač koji su u slavu Božiju, a u čast Prepodobnog Isaije Ostroškog pripremila ostroška bratija.

Neprekidna kolona poklonika tokom cijelog dana pristupala je crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroško Čudotvorcu.

Fotografije sa bogosluženja

Uoči praznika Svetog Isaije Ostroškog u paraklisu njemu posvećenom služeno je bdenije.

Fotografije sa bedenija

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...