Прослава празника Светог Исаије од Оногошта у Горњем Острогу

11. maj 2023. - Манастир Острог - Дешавања

Празник Светог Исаије од Оногошта који су у острошкој светињи подвизавао прије Светог Василија Острошког торжествено је прослављен у острошкој светињи у четвртак 11. маја 2023. љета Господњег, дан уочи празника Светог Василија.

Свету архијерејску Литургију у параклису посвећеном Светом Исаији у Горњем Острогу служио је Његово преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Сергије, а саслуживали су му игуман манастира Косијерево Арсеније, даниловградски парох протојереј Жељко Ћалић, јереј Немања Ђурић из Загребачко-љубљанске митрополије и острошка сабраћа јеромонах Роман и јерођакон Зосима, уз молитвено учешће монаштва и бројних вјерника који су из разних крајева дошли у острошку светињу на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

Сабранима се ријечима празничне архипастирске бесједе послије читања зачала из Светог Јеванђеља обратио Владика Сергије.

– Под сводовима ове велике светиње гдје смо дошли да се поклонимо живоме и истинитоме Богу у костима, у моштима, у тијелу једног човјека који се угледао на Христа, Оног на кога треба да се угледамо, Оног који је наше огледало, наша Свејтлост, наш Живот, јесте сам васкрсли Господ Христос. Шта је то Бог открио Светом Василију коме смо дошли овдје данас и сјутра да се поклонимо и да молимо милост, не за здравље наших тијела и душа, него милост да моли од Бога, да нам Бог опрости гријехе наше? Тако браћо и сестре, Бог је открио управо себе у њему, зато што је његово срце било чисто – рекао је Владика Сергије.

Подсјетио је да се данас прославља претходник Светог Василија, Свети Исаија Острошки.

– Данас славимо овдје поред Светог Василија и његових светих моштију, под окриљем овог манастира, онога који је прије Светог Василија овдје боравио, подвизавао се, иако о њему много не знамо, нешто врло мало, да је с ових крајева од Оногошта, подвижник Исаија, који је као и пророк Исаија препознао истину, правду и љубав Божију. А шта је то истина Божија? Да вјерујемо у Исуса Христа. Правда Божија је да вјерујемо у Његов закон и слушамо га и испуњавамо. А љубав Његова јесте управо Он. То је препознао овај свети подвижник кога данас прослављамо и ову славу коју овдје у овом параклису славимо – бесједио је Преосвећени владика Сергије и додао да се свима светима, и Светом Василију, и Светом Исаији, а и нама Бог открива, јер то Он тако хоће.

У ове дане видимо много невоља и искушења у нашем народу, нагласио је Владика Сергије.

– Питамо се шта се то дешава да и дјеца узимају оружје, убијају своје колеге, своју браћу, као и Каин што је убио Авеља. Та дјеца нажалост и ти који су учинили злодјела, нису свјсни тога, али и родитељи који их уче, нажалост, нису свјесни тога, јер их предавају лажном учењу изгубљеног смисла живота. Управо оно што је блажене успомене давне 1996. године на овом светом мјесту рекао Митрополит Амфилохије да је овај свијет нажалост изгубио смисао живота и да без обзира колико нас има данас и сјутра у Острогу, то мноштво нас неће спастити. Спасиће нас овдје, ако принесемо пред овај свети олтар, пред Светог Василија чисте дарове. Узалуд сво злато и сав новац који овдје доносимо и сав зној наш, ако нисмо како каже Апостол, понијели бреме једни других. Да носимо бремена једни других, да опростимо једни другима сагрешења наша међусобно. Како можемо доћи код Светог Василија и рећи му да га волимо, а не волимо брата свога? Или овдје Богу рећи Господе љубим те, али не навидим на брата свога? Ниједан на овом свијету не може бити брат, како год да се зове и које год вјере да је, а да га ми не волимо. То није хришћанска заповијест. Исус је то најбоље показао на крсту када смо га управо ми разапели, гдје је Он опростио нама јер нас воли, јер жели да дођемо к познању истине, правде и љубави Његове. Зато овдје када долазимо, прво опростимо једни другима па онда принесимо своје молитве, своје дарове свако по својој моћи, покајмо се овдје, загрлимо једни друге и молимо се Богу да нам опрости. Молимо се Светом Василију да умоли Бога дан Бог опрости – истакао је Преосвећени владика Сергије.

Бесједа Владике Сергија на празник Светог Исаије Острошког

Бројни сабрани вјерници причестили су се Христовим Светим Тајнама.

На крају богослужења Владика Сергије са саслужитељима благосиљао је и пререзао славски колач који су у славу Божију, а у част Преподобног Исаије Острошког припремила острошка братија.

Непрекидна колона поклоника током цијелог дана приступала је цркви Ваведења Пресвете Богородице на поклоњење Светом Василију Острошко Чудотворцу.

Фотографије са богослужења

Уочи празника Светог Исаије Острошког у параклису њему посвећеном служено је бденије.

Фотографије са беденија

Oстала дешавања

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...