Недјеља раслабљеног у Острогу

7. maj 2023. - Манастир Острог - Дешавања

У четврту недјељу по Васкрсењу Христовом – Недељу раслабљеног, када наша Света Црква прославља Светог мученика Саву Стратилата, Светог Саву Ердељског и Светог свештеномученика Бранка, 7. маја 2023. љета Господњег, саборно и молитвено је било у острошкој светињи.

Архимандрит Сергије, острошки игуман началствовао је Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, а саслуживала су му острошка сабраћа протосинђел Илија, јеромонах Владимир и јерођакон Зосима, као и улцињски парох јереј Братољуб Радовић, уз молитвено учешће острошког монаштва, свештеника Григорија из Албанске православне цркве и великог броја вјерника.

Послије читања зачала из Светог Јеванђеља о исцјељењу раслабљеног у суботу код бање Витезд, сабранима је бесједио о. Илија.

– Када је Христос дошао видио је човјека који је 38 година боловао, само га је питао ”да ли хоћеш здрав да будеш?”. Овај му је одговорио да нема човјека да га спусти у воду када се вода заталаса, јер увијек неко прије њега сиђе (ко први сиђе тај се исцијели),  а да он то покушава 38 година, али не успијева. Христос га тада позива да устане и узме своју простирку. Тада долази до заплета проблема, јер суботом није било дозвољено носити простирку, односно, врло мало ствари је било дозвољено радити суботом. Христос се није обазирао на обичаје ни на какве законе које су јеврејске старјешине прилагођавале разним потребама и увијек је долазио у сукоб са њима због тога. Нарушавање суботе је значило смртну казну – подсјетио је о. Илија и додао да исцијељени  у том тренутку није знао ко га је исцијелио, али га је касније оцинкарио јеврејским старјешинама које су наставиле да траже Христа.

Кључна порука ове приче је, нагласио је о. Илија, шта смије да се ради у суботу, односно када то пренесемо на наше вријеме у недјељу, а да то није гријех.

– Одговор је да само добро може да се ради, односно да се Бог не слави лежањем или неким обичајима, већ тако што се недјељом и празником долази у храм, присуствује се служби и сједини се са Христом путем причешћа, а послије тога није гријех помагати људима, није гријех чинити добро. Јеврејске старјешине су чак забрањивале лијечење суботом, али се Христос на то није обазирао, није се обазирао на људске законе који су се сматрали Божијим законима и није се обазирао на некакве обичаје иза чије шуме се нису могли видјети Божији закони. Када нам било који обичај кроз који пожелимо да слиједимо Христа, било који обичај било да је вјерске садржине ако нас спречава да чинимо добро у било који дан, онда он сигурно није добар и њега не треба да се придржавамо – поручио је о. Илија.

Бесједа о. Илије

Сабрани су се на Литургији причестили Христовим Тајнама.

Све фотографије

Oстала дешавања

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...