Nedjelja Sredoposna u Ostrogu

26. mart 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U četvrtu nedjelju posta – Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 26.marta 2023. ljeta Gospodnjeg, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, a sasluživala su mu sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Ilija i jerođakon Zosima, kao i hercegnovski paroh protojerej Nikola Todorović. Molitveno je učestvovalo ostroško monaštvo i veliki broj vjernika, koji su iz raznih krajeva došli u ostrošku svetinju na poklonjenje Svetom Vasiliju.

Poslije pročitanog Svetog Jevanđelja o susretu sa Hristom čovjeka koji ima bolesnog sina, sabranima se riječima praznične bejsede obratio o. Nikola koji je rekao da je post zapravo vrijeme slobode.

– Post jeste put koji svako od nas slobodno bira. Niko nikoga ne tjera da ide u crkvu, niko nikoga ne tjera da posti, ali postoji u našem narodu jedna začkoljica, jedan duhovni problem, da mi ne možemo da odemo dalje od te slobode koju nam je Bog dao. Ne možemo da dođemo do odgovornosti ne samo za sebe, nego i za bližnje. Upravo ovo Jevanđelje govori o slobodi ovog nesrećnog oca koji je došao da moli Učitelja svoga i kaže da mu se poklonio. Znači da ga je poštovao, čuo je za Njegovu moć, silu, Onoga koji propovijeda Sveto Jevanđelje i traži da pomogne njegovom sinu. A Hristos mu kaže, onome ko vjeruje, sve je moguće. Tu počinje naša sloboda u vjeri, u odnosu na bližnje, počinje naša odgovornost, a svi smo prizvani da budemo sveti. Put svetosti je put pokajanja, put susreta sa Bogom – rekao je o. Nikola.

Objasnio je da je tjelesni post samo prizmeni, najprizemniji nivo posta i odnosa prema Bogu, zato što se tu bavimo tjelesnim stvarima, svjetovnim stvarima i svojim zdravljem.

– Naravno da je to potrebno, da to Crkva preporučuje i taj nivo prema svom tijelu, ali postoji uzvišeniji nivo posta. To je nivo gdje se bavimo svojim mislima, svojim riječima, svojim odnosom prema Bogu. Upravo zbog toga danas Crkva proslavlja Jovana Lestvičnika, onoga koji je od rane mladosti posvetio život svoj Bogu prebivajući u Sinajskoj pustinji kao iguman manastira Svete Katarine. On je napisao tu čuvenu Lestvicu uznošenja od zemlje ka nebu, od pakla ka raju, od strasti do bestrašća, od nesvetosti ka svetosti i upravo tu je naše prizvanje – poručio je o. Nikola.

Besjeda o Nikole

Sabrani koji poste Vaskršnji post, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije 

Ostala dešavanja

11. 5. 2023.

Večernja služba s petohljebnicom u navečerje praznika; Mitropolit Joanikije: Blago...

U navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu služena je Večernja služba...

11. 5. 2023.

Ostroški iguman Sergije povodom Dana Svetog Vasilija uručio donaciju nikšićkom D...

U okviru „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“ iguman Manastira Ostrog arhimandrit Sergije uručio je dana...

11. 5. 2023.

Svi putevi vode Svetom Vasiliju!

Uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog, hiljade hodočasnika krenulo je iz raznih krajeva u pohode os...

11. 5. 2023.

Proslava praznika Svetog Isaije od Onogošta u Gornjem Ostrogu...

Praznik Svetog Isaije od Onogošta koji su u ostroškoj svetinji podvizavao prije Svetog Vasilija Ostro...

7. 5. 2023.

Nedjelja raslabljenog u Ostrogu

U četvrtu nedjelju po Vaskrsenju Hristovom - Nedelju raslabljenog, kada naša Sveta Crkva proslavlja Sveto...

6. 5. 2023.

Đurđevdan u Ostrogu

Praznik Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan, molitveno je proslavljen u Ostrogu, u subotu 6. m...