Недјеља Средопосна у Острогу

26. mart 2023. - Манастир Острог - Дешавања

У четврту недјељу поста – Средопосну, посвећену Светом Јовану Лествичнику, 26.марта 2023. љета Господњег, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Владимир, а саслуживала су му сабраћа архимандрит Мирон, протосинђел Илија и јерођакон Зосима, као и херцегновски парох протојереј Никола Тодоровић. Молитвено је учествовало острошко монаштво и велики број вјерника, који су из разних крајева дошли у острошку светињу на поклоњење Светом Василију.

Послије прочитаног Светог Јеванђеља о сусрету са Христом човјека који има болесног сина, сабранима се ријечима празничне бејседе обратио о. Никола који је рекао да је пост заправо вријеме слободе.

– Пост јесте пут који свако од нас слободно бира. Нико никога не тјера да иде у цркву, нико никога не тјера да пости, али постоји у нашем народу једна зачкољица, један духовни проблем, да ми не можемо да одемо даље од те слободе коју нам је Бог дао. Не можемо да дођемо до одговорности не само за себе, него и за ближње. Управо ово Јеванђеље говори о слободи овог несрећног оца који је дошао да моли Учитеља свога и каже да му се поклонио. Значи да га је поштовао, чуо је за Његову моћ, силу, Онога који проповиједа Свето Јеванђеље и тражи да помогне његовом сину. А Христос му каже, ономе ко вјерује, све је могуће. Ту почиње наша слобода у вјери, у односу на ближње, почиње наша одговорност, а сви смо призвани да будемо свети. Пут светости је пут покајања, пут сусрета са Богом – рекао је о. Никола.

Објаснио је да је тјелесни пост само призмени, најприземнији ниво поста и односа према Богу, зато што се ту бавимо тјелесним стварима, свјетовним стварима и својим здрављем.

– Наравно да је то потребно, да то Црква препоручује и тај ниво према свом тијелу, али постоји узвишенији ниво поста. То је ниво гдје се бавимо својим мислима, својим ријечима, својим односом према Богу. Управо због тога данас Црква прославља Јована Лествичника, онога који је од ране младости посветио живот свој Богу пребивајући у Синајској пустињи као игуман манастира Свете Катарине. Он је написао ту чувену Лествицу узношења од земље ка небу, од пакла ка рају, од страсти до бестрашћа, од несветости ка светости и управо ту је наше призвање – поручио је о. Никола.

Бесједа о Николе

Сабрани који посте Васкршњи пост, примили су Свето Причешће.

Све фотографије 

Oстала дешавања

11. 5. 2023.

Острошки игуман Сергије поводом Дана Светог Василија уручио донацију никшићком Д...

У оквиру „Дана Светог Василија Острошког“ игуман Манастира Острог архимандрит Сергије уручио је дана...

11. 5. 2023.

Сви путеви воде Светом Василију!

Уочи празника Светог Василија Острошког, хиљаде ходочасника кренуло је из разних крајева у походе ос...

11. 5. 2023.

Прослава празника Светог Исаије од Оногошта у Горњем Острогу...

Празник Светог Исаије од Оногошта који су у острошкој светињи подвизавао прије Светог Василија Остро...

7. 5. 2023.

Недјеља раслабљеног у Острогу

У четврту недјељу по Васкрсењу Христовом - Недељу раслабљеног, када наша Света Црква прославља Свето...

6. 5. 2023.

Ђурђевдан у Острогу

Празник Светог великомученика Георгија - Ђурђевдан, молитвено је прослављен у Острогу, у суботу 6. м...

30. 4. 2023.

Недеља мироносица у Острогу

У трећу недјељу по Васкрсењу Христовом - Недјељу мироносица, када наша Света Црква молитвено прослав...