Mesopusna nedjelja u Donjem Ostrogu; O.Roman: Neće nas Gospod samo pitati šta smo jeli i pili, nego i jesmo li bili milosrdni i milostivi prema braći svojoj

19. februar 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U treću pripremnu nedjelju pred Vaskršnji post –  Nedjelju mesopusnu (o Strašnom sudu), 19. februara, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog Fotija – Patrijarha carigradskog i Svetog Vukola – Episkopa smirnskog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, a sasluživala su mu sabraća jeromonah Roman i jerođakon Zosima, kao i jerej Bojan Radunović, zetski paroh, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Besjedeći sabranima poslije pročitanog Svetog Jevanđelja, o. Roman je istakao da nam Gospod daje pripremne nedjelje da se sjetimo svoje grešnosti, svojih nedostataka, svojih pukotina, svoje nesavršenosti i da se predamo u ruke savršenom Bogu koji nas je stvorio i koji sve čini radi nas da bi nas spasao i da nas uvede u Njegovo vječno Carstvo neprolazne ljubavi.

– Ova treća pripremna nedjelja zove se Mesopusna. Po narodnom predanju i crkvenom tipiku, od danas se otpušta meso i od sjutrašnjeg dana jedu se bijeli mrs i jaja do početka posta. Ali nije samo to suština. Ovdje nas Gospod u ovoj nedjelji priprema najprije duhovno, jer ako nismo shvatili lekciju prethodne i one tamo druge nedelje, da treba da budemo pokajani sinovi, a ne sinovi koji će spočitavati bratu svome što se vraća u Božije naručje, ako nismo shvatili lekciju da treba da budemo u Crkvi Božijoj i u svome životu pokajani grešnici, a ne samoproglašeni pravednici, evo nam Gospod daje treću lekciju, a to je ljubav prema Bogu i prema bližnjem svom. I evo, Gospod dolazi da sudi živima i mrtvima. Ne dolazi kao nepoznati Car, ne dolazi kao Onaj koji je bio u vitlejemskoj pećini tiho i neprimjetno rođen, nego dolazi na oblacima sa Svetim anđelima, sa Svetim apostolima, sa svojom Presvetom Majkom, naprijed sa Časnim Krstom i sa trubom anđeoskom da sudi cijeloj tvorevini i postavlja prestole i otvara knjige i počinje da sudi 12 plemena Izrailjevih, čiji smo mi potomci – besjedio je o. Roman.

Osim o tome šta smo jeli i pili, pitaće nas Gospod jesmo li imali milosti i jesmo li imali milosrđa prema drugima, podsjetio je o. Roman.

– Ako od Njega na Strašnom sudu budemo tražili ”milosti, milosti daj Bože”, On će pitati da li smo mi imali milosti, da li smo ličili na Njega, da li će Sebe prepoznati u nama, da li će svoj lik sastradalni, milosrdni, lik smirenja na krstu prepoznati u nama. Neće nas samo pitati jesmo li tjelesno postili, jeli na ulju ili na vodi, nego da li smo u postu, a cijeli život je post, bili milosrdni prema braći, da li ih napojismo, da li ih nahranismo, da li ih kao strance primismo, da li ih nage odjenusmo, da li bolsne obiđosmo, da li u tamnici posjetismo. Gospod nas poziva da imamo milostivo srce. Milost nije samo dati nekome pare i okrenuti svoju glavu i svoj nos od tog čovjeka. Bolje je dati srce svoje, pa i ako imamo neki dinar, da udijelimo ili da ga nahranimo, ali ne sa nadmenošću. Gospod to neće od nas. Milosti hoću, a ne žrtvoprinošenje. Milosrđe i i milost može biti lijep i nasmijan pogled, lijepa riječ, lijepa misao, dobro djelo, dobar savjet, ali da to sve bude u slavu Božiju, a ne u slavu našu – rekao je o. Roman.

Besjeda o. Romana

Sabrani vjerni narod pričestio se Svetim Tajnama Tijela i Krvi Gospodnje.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

12. 5. 2023.

Praznik Svetog Vasilija toržestveno proslavljen u Ostrogu; Mitropolit Joanikije: ...

Svetom arhijerejskom Liturgijom i rezanjem slavskog kolača, praznik Svetog Vasilija toržestveno je pr...

12. 5. 2023.

Mitropolit Joanikije u ponoć čitao akatist Svetom Vasiliju Ostroškom...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije na praznik Svetog Vasilija...

11. 5. 2023.

Večernja služba s petohljebnicom u navečerje praznika; Mitropolit Joanikije: Blago...

U navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu služena je Večernja služba...

11. 5. 2023.

Ostroški iguman Sergije povodom Dana Svetog Vasilija uručio donaciju nikšićkom D...

U okviru „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“ iguman Manastira Ostrog arhimandrit Sergije uručio je dana...

11. 5. 2023.

Svi putevi vode Svetom Vasiliju!

Uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog, hiljade hodočasnika krenulo je iz raznih krajeva u pohode os...

11. 5. 2023.

Proslava praznika Svetog Isaije od Onogošta u Gornjem Ostrogu...

Praznik Svetog Isaije od Onogošta koji su u ostroškoj svetinji podvizavao prije Svetog Vasilija Ostro...