Празник Материце молитвено прослављен у Острогу

25. decembar 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У другу недјељу пред Божић – Материце – посвећену Светим Праоцима, 25. децембра 2022. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Спиридона Чудотворца Тримитунтског, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије, а саслуживали су му протојереј Данило Дамјановић мојковачки парох, и острошка сабраћа јеормонах Роман и јерођакон Зосима.

Ријечима празничне бесједе, послије читања зачала из Светог Јеванђеља, сабраном монаштву и вјерницима обратио се игуман Сергије.

– Бог нам је дао ум, Бог нам је дао слободу, да у свакој животној прилици добро размислимо, и кажемо, и одлучимо, и учинимо оно што је по Божијем, што је на корист нама и нашим ближњим. Везивањем мајки је на данашњи празник, дјецу смо везивали прошле седмице, а оце ћемо наредне,  ми их позивамо да оне нас разријеше од свих гријехова које смо према њима учинили, а и ми да очистимо срца своја праштајући њима. И тако једни другима праштајући да уђемо у овај најрадоснији догађај Рођења Господа Исуса Христа. Његовим доласком мијења се све, а ми задобијамо живот вјечни – бесједио је о. Сергије.

Данас такође прослављамо праоце, што је заправо сјећање на Христов родослов, гдје се с кољена на кољено преноси Божија промисао о рођењу по тијелу Господа и Спаситеља Христа, казао је о. Сергије.

– Славећи праоце, славимо Рођење Христово као тај нарадоснији догађај и преко отаца, али и преко мајки. Рађајући праоци један другога по закону Божијем, довели су до тога да се родила Најузвишенија од свих Пресвета Мајка Богородица преко које је и сам Господ дошао у овај свијет. – рекао је о. Сергије.

Подсјетио је да данас прослављамо и Светог Спиридона Чудотоврца, дивног светитеља, човјека вјере и дјела.

– У вјери и дјелима Светог Спиридона се остварује она ријеч ”не може се сакрити град кад на гори стоји”. Он је стајао на високој гори вјере, његова вјера је потврђена и на васељенским саборима, иако формално без образовања, њега је Дух Свети образовао, научио и утврдио у знању Божијем, тако да је био од најрјечитијих на одбрани истина православне вјере. Он је и својим дјелима потврђивао своју вјеру. Његова дјела су била таква да када читате житије душа вам се радује, јер се види колико су људске могућности, само ако хоће да вјерује у живога Бога и да живи по заповијестима Божијим – закључио је о. Сергије.

Бејседа о. Сергија

Сабрани који посте Божићни пост примили су Свето Причешће.

Све фотографије

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...