Празник Светог новомученика Станка и Дјетињци саборно и молитвено прослављени у острошкој светињи

18. decembar 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У трећу недјељу пред Божић – Дјетињци, 18. децембра, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Саву Освећеног, Преподобног Нектарија Битољског и Светог новомученка Станка Острошког, саборно и молитвено било је у Острогу.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије, а саслуживала су му сабраћа архимандрит Мирон, јеромонах Владимир и јерођакон Зосима, као и протојереј Никола Маројевић никшићки парох.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Послије читања зачала из Светог Јеванђеља о исцјељењу згрчене и погрбљене жене у суботу у синагоги, сабранима је бесједио о. Владимир, који је казао да се овом причом учимо да под изговором неког формалног држања закона не треба да изгубимо љубав и човјекољубље.

– Када је Исус видио и духом препознао њену немоћ, Он је ослободио те немоћи и исцијелио је, тако да је могла да се исправи и да види небо. Да види оно што је стално гледала духовним очима. Небо отворено и Оца који је послао Сина Исуса Христа да исцјељује болести и немоћи наше. Међутим, како то често у животу бива, не радују се сви успјеху или оздрављењу ближњих, него постоје људи који одмах ту налазе приговоре. Тако да је овај старјешина синагоге нашао овдје за сходно да критикује жену која је дошла у шести дан, дан суботњег одмора, да тражи исцјељење. Он јој каже да је требала да дође у други дан. Он тако клевеће на Бога, јер закон Божији не претпоставља укидање љубави. Покој од својих дјела, покој од наше световне заузетости и послова, не значи покој од дјелатне љубави према Богу и ближњима – рекао је о. Владимир.

Овдје се учимо томе да наша вјера мора на првом мјесту да има љубав и да сва формална законодавност пада у воду, казао је о. Владимир.

– Сјетио сам се једног момената из живота психијатра Виктора Франка који је говорио да га је у три сата ноћу пробудио телефонски позив, а да је са друге стране жице била жена која је говорила да ће да се убије. И он је сат времена усред ноћи провео покушавајући да је убиједи бројним аргументима да се не убије. И када је срео после одређеног времена она му је рекла да се није убила, не због његових научних аргумената који су били јаки, већ зато што је видјела да има смисла живјети у овом свијету кад постоји човјек који је спреман да усред ноћи сат времена разговара са њом и покаже љубав према њој. Није ме од самоубиства задржала твоја стручност, него твоја људскост, рекла је жена –  бесједио је о. Владимир додајући да ако немамо људскости, састрадалне братске љубави џаба сви закони и сво држање правила и оно када гледамо у продавници има ли трагова млијека у храни док осуђујемо ближњега свога.

Бесједа о.Владимира

Сабрани који посте Божићни пост причестили су се Христовим Светим Тајнама, а потом је о. Сергије са саслужитељима благосиљао и пререзао славски колач поводом празника Светог новомученика Станка Острошког који је уједно и имендан острошком монаху Станку.

Честитајући сабранима празник, о. Сергије је подсјетио да се мошти Светог Станка, његове свете руке пуне благодати Духа Светога, чувају у острошкој светињи.

– Њега је Бог прославио, јер је у његовом срцу било записано Свето Писмо. Јако је битно остати вјеран живоме Богу. Кад су Турци хтјели да хапсе, убијају, или под пријетњом смрћу од Христа одвајају људе који су живјели овдје у овим странама, који су се повукли са плодних равница да би сачували своју душу. Тада је био заробљен Свети Станко као дјечак и примораван да каже гдје су се сакрили хришћани под најездом освајача. Он на то није пристао и када су му рекли да се потурчи он такође на то није пристао и тиме је исповиједио истинску вјеру и љубав према Богу и према ближњима. Разгнијевљени, они су га искасапили, исјекли на комаде и Бог је прославио његову жртву као најљепши примјер како човјек може свој живот да испуни Богом – рекао је о. Сергије.

Додао је и да је мноштво свједочанстава о благодатним појавама са његових руку.

– Један човјек који је био невјерник, комуниста дошао је горе гдје су биле руке Светог Станка и видио је свјетлост како избија из руку и сишао код игумана Серафима и питао га шта раде и зашто стављају лампе испод руку да сијају чиме обмањујете народ који долази да је то као неки ефекат. Отац игуман му је рекао да нема никаквих лампи и да ништа нијесу ставили. Отишли су горе, отац је показао да ту нема никаквих лампи и технолошких ефеката, него да је свјетлост била благодат и она је дата да тај очигледно честити човјек, али залуђен незанбожном идеологијом, сам повјерује у Бога. Он је почео да долази овдје и окончао свој живот као православни хришћанин – казао је о. Сергије и честитао о. Станку имендан.

Бесједа о. Сергија

Прослави празника Светог Станка претходилао је бдјеније које је острошка братија служила у цркви Светог Станка у Доњем Острогу, гдје се чувају његове свете руке и гдје се свакодневно обављају крштења у острошкој светињи.

Све фотографије

 

СВЕТИ МУЧЕНИК СТАНКО

У равни Светог Предања Цркве која се односи на њену писану ријеч, у Житијима Светих, о Светом новомученику Станку налази се само кратак запис о Светом Станку Чобанину, забиљежен од стране Светог Аве Јустина Поповића у вријеме док су свете мошти Станкове почивале у Горњем манастиру острошком. Он гласи овако: „Дечака Станка, који чуваше овце у никшићком крају Црне Горе, убише Турци код оваца за веру хришћанску 15. септембра 1712. године. Његове свете и нетљене мошти – две посвећене дечије ручице, почивају у Горњем манастиру Острогу, у црквици Часног Крста, где се подвизавао Свети Василије Острошки. О мученичкој кончини Станковој постоји запис у Горњем Острогу (у кивотићу где му почивају Свете и нетљене руке)“ (Архимандрит др Јустин Поповић, Житија Светих за април, Београд, 1973, 456).

Међутим, у току каснијих истраживања која су рађена са циљем пи- сања опширнијег житија Светог новомученика Станка, запис у кивотићу који помиње Свети Ава Јустин, није пронађен. (Истраживања је обављао, са благословом Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија, уважени историчар, професор Педраг Вукић са протосинђелом Павлом Радусиновићем, у љето 2003. године, на основу чега смо сачинили овај мали додатак наведеном запису о Светом новомученику Станку; прим. прир) Оно што је историји познато, а што се односи на годину страдања Светог Станка која се у Житијима наводи, то је да су Турци 1712. године попалили Бјелопавлиће, што обухвата и извјестан број подострошких села, одакле, према локалном предању, води поријекло Свети новомученик Станко. Локалних предања о Светом Станку, према поменутом истраживању, има поприличан број. Као што је увијек случај када је у питању усмјено народно предање, тако и овдје имамо карактеристичну појаву варијантности једног предања, те се Свети Станко негдје описује као „свето дијете“ обдарено необичним благодатним даровима, а негдје као чобанче које је хтјело да заштити своје стадо оваца од Турака који су плијенили стоку и које је тако пострадало. Међу предањима познато је и једно које говори о одбијању Светога Станка да престане да се крсти када су му Турци то наредили. То се догодило у вријеме поменуте похаре Бјелопавлића, у којој су Турци сјекли и убијали људе, а извјестан број су намјеравали да преселе у околину Сарајева, у централну Босну и да их насилно преведу у ислам. Свети Станко није хтио да се потурчи, и крстио се од ужаса. Турци су му наредили да престане да се крсти. Но, како је Свети Станко наставио пред њима да се крсти, они му најприје посјекоше руке, а потом га спалише у Вељој пећини, на планини Незброј, која се налази изнад подострошког села Подвраће. Према предању, у поменутој пећини спаљен је народ који није успио на вријеме да побјегне и да нађе уточиште од Турака, па како их Турци открише тако их у Вељој пећини спалише, а са њима и Светог Станка. Мјештани села касније пронађоше његове свете и нетљене руке и однијеше на Острог гдје се и до данас чувају.

Године 2004. освештан је, у славу Божију, храм Светог новомученика Станка који се налази изнад Доњег острошког манастира, гдје су његове свете нетљене мошти пренијете и пред којима се моле и поклањају безбројни хришћани из цијелога свијета, иштући помоћ и благослов Светог новомученика Станка, чијим молитвама Господ нека помилује и спасе сав христољубиви народ.

Спомен Светог новомученика Станка се празнује 5/18. децембра.

Службу и акатист Светом новомученику Станку Острошком можете прочитати и преузети у књижици коју смо овдје поставили

Oстала дешавања

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромон...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м....

3. 3. 2024.

Недјеља о блудном сину у Острогу

У другу припремну недјељу пред Васкршњи пост - Недјељу о блудном сину, 3. марта 2024. љета Господњег...

26. 2. 2024.

На дан Светог Симеона Мироточивог владика Кирило служио у Горњем манастиру...

Дана када наша Света Црква молитвено прославља Светог Симеона Мироточивог и преподобног Мартинија, у...