22. Недјеља по Духовима у Острогу

13. novembar 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У 22. недјељу по Духовима 13. новембра 2022. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Свете апостоле Стахија, Амплија, Урвана и друге с њима, молитвено је било у острошкој светињи.

Уз молитвено учешће великог броја вјерника који су из разних крајева дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу и острошког монаштва, Светом Литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је острошки сабрат архимандрит Мирон, а саслуживали су му игуман острошки архимандрит Сергије, протојереј Ђуро Томовиђ, подгорички парох и јерођакон Зосима.

Послије прочитаног зачала из Светог Јеванђеља о сиромаху, који болестан чека испред куће богаташа да се насити мрвама које падаху са његове трпезе, сабранима је бесједио о. Сергије. Тумачећи прочитано Јеванђеље казао је да оно говори о правилу ношења крста.

– Богатство је велико искушење и заиста је тешко у мноштву могућности изабрати само једну, а то је бити човјек, Божији човјек, Христов човјек, човјек Јеванђеља. Такође, сиромах човјек, у овој причи убоги Лазар, није ни он био без других опција. Могао је да куне, да проклиње, да ропће, да пита зашто му се све то дешава, могао је и прије своје болести исто да се можда укључи на неке неправедне начине за стицање богатства и ко зна како све не. Али он је смирено и кротко носио свој крст. Дакле, ни сиромаштво није сигурност за спасење, мада је много лакше сиромашном човјеку, сирмонашном богатствима земаљским, пропадљивим које мољац једе и рђа и лопови поткрадају, још нарочито ако је то изабрао по боготражитељној потреби своје душе да избјегне искушење, гомилањем богатства на неправедан начин – рекао је о. Сергије.

С друге стране, истакао је о. Сергије, има пуно примјера људи који су били имућни, којима је Бог дао на располагање средства којима су они послужили својим ближњима, сами се не укаљавши ни у један од смртних грјехова који би их могао одвести на супртону страну од Јеванђеља и живога Бога.

– Има људи који су сачували своју цјеломудреност, који су сачували чистоћу свога брака, љубави у браку, сачували се од гријеха лакомости, разних баханалија и уживаља иако су мали такве могућности, ради Христа. Ми их знамо. И слава Богу, нека Бог сваког човјека од нас призове да у амбијенту у којем нас се призвао Господ будемо, и постанемо, и останемо хришћани, а то није тешко – поручио је о. Сергије, додајући да су за то потребни труд, молитва и искрено кајање за гријехе своје.

Бејседа о.Сергија

Током Литругије, сабрани су се причестили Светим Христовим Тајнама Тијела и Крви Господње.

Све фотографије

Oстала дешавања

3. 1. 2023.

Имендан монахињи Јулијани

У уторак 3.јануара/21.децембра, када наша Света Црква молитвено прославља Свету мученицу Јулијану и ...

2. 1. 2023.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 04. 01. 2023. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 04.01.2023. године у ...

25. 12. 2022.

Празник Материце молитвено прослављен у Острогу...

У другу недјељу пред Божић - Материце - посвећену Светим Праоцима, 25. децембра 2022. љета Господњег...

18. 12. 2022.

Празник Светог новомученика Станка и Дјетињци саборно и молитвено прослављени у ...

У трећу недјељу пред Божић - Дјетињци, 18. децембра, када наша Света Црква молитвено прославља Свето...

14. 12. 2022.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ЧЕТВРТАК 22. 12. 2022. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у четвртак 22. 12. 2022. године...

11. 12. 2022.

26. Недјеља по Духовима у Острогу

У 26. недјељу по Педесетници, 11. децембра, када наша Света Црква молитвено прославља Светог преподо...