Двадесета недјеља по Духовима у Острогу и помен светопочившем Митрополиту Амфилохију

30. oktobar 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У 20. недјељу по Духовима, 30. октобра 2022. љета Господњег, када наша Света Црква прославља Светог пророка Осију и Светог преподобномученика Андреја Критског, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Роман, а саслуживали су му јереји Миладин Митровић из Бањалуке и Божидар Ћеранић, ријечки парох, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Послије читања зачала из Светог Јеванђеља о васкрсењу сина јединца жене  у граду Наину, сабранима је бесједио о.Миладин. Говорећи о Светој Литургији, он је истакао да је то тајна у којој нам се отривају многе истине наше свете вјере и цјелокупног црквеног исповиједања и подсјетио на ријечи светих отаца да нема ничег спасоноснијег него када човјек пуноправно учествујући у Светој Литургији, постаје пуноправан учесник домостроја спасења рода људског.

– Света Литургија је жртва благодарности Богу за све, за све што је у чинио за нас, за Његов долазак у овај свијет, за објаву Благовијести и Јеванђеља, за Његово страдање, распеће, али и за славно и побједоносно васкрсење. Сваки пут када човјек учествује у Светој Литургији, он цијелом свијету објављује истину васкрсења Сина Божијег и тако постаје војник и апостол, мисионар Христовог светог и спасоносног јеванђеља. Због тога је Света Литугија темељ сваке свете тајне – рекао је о. Миладин.

Он је подсјетио да данашње Свето Јеванђеље иако кратко, открива истине и тајне наше вјере, али нас охрабрује на путу према животу вјечном и Царству небеском.

– Трагично је данашње Свето Јеванђеље, потресна је сцена јеванђељског текста, јер оно свједочи да је жена удовица, већ страдалница у овоме свијету, доживјела и смрт свог сина јединца. Заиста потресан догађаја који никога не може оставити равнодушним, па ни самог Сина Божијег који жели да се сви спасимо и дођемо до познања истине. Сина Божијег који никада није био равнодушан према људским страдањима, патњама и мукама. Он долази као божански учитељ, као Онај који власт има и над живим и над мртвима и чини потресно чудо, чудо које ће обратити срца многих према животу вјечном и дати могућност да повјерују у Њега не само као филозофа, високоморалног Учитеља, него као Сина Божијег. А само Син Божији има власт над смрћу. Смрт је засита трагичан догађај. У догађају смрти открива нам се горчина и гнусност гријеха. И смрт је вјерковима у оковима држала људски род. Она је вјековима била свједочаснтво колико ђаво, противник Бога, псасења, савршеног дијалога човјека и Бога, посредством смрти мучи род људски. И то је била главна мотивација Сина Божијег да дође у овај свијет, као извор савршене љубави и прије свега да би људе ослободио од окова смрти – рекао је о. Миладин.

Бесједа о. Миладина Митровића

На крају Литургије о. Роман са саслужитељима служио је мали помен поводом двогодишњице од упокојења светопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Вјечанаја памјат оцу нашем Митрополиту Амфилохију!

Све фотографије

Oстала дешавања

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...