18. nedjelja po Duhovima u Ostrogu

16. oktobar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 18. nedjelju po Duhovima, 16. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog sveštenomučenika Dionisija Areopagita i Svetog Pajsija Janjevca, Patrijarha srspkog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je ostroški sabrat protosinđel Ilija, a sasluživali su mu arhimandrit Miron i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o bacanju mreža, sabranima je besjedio načalstvujući o. Ilija.

– Kada je Gospod završio propovjed narodu sabranom pored Genisaretskog jezera, vidio je da ribari koji su spremali mreže za sledeći lov, prethodno ništa nisu ulovili. On Simonu, odnosno apostolu Petru tada kaže da treba da bace mreže. Ribari su se čudili, kako da bacaju mreže tokom dana kada nije vrijeme za lov, jer je noć pogodna za lov. Međutim, Petar je imao povjerenja u Hrista, kao što bi i mi trebalo uvijek da imamo iako se nekad ne dešava ono što mi želimo. Petar potom kaže Hristu ”na tvoju riječ bacićemo mreže”. Tog momenta se događa pravo čudo i Simon Petar shvata šta se događa kada vade mreže i one počinju da se cijepaju, jer je toliko ribe bilo ulovljeno odjednom da su morali zvati i ljude sa druge lađe da to prihvate. I naravno shvativši prisustvo Božije, istog momenta i prst Božiji na samom njemu, onako kako su i svi veliki svetitelji govorili, Petar kaže, iziđi od mene Gospode jer sam čovjek grešan – besjedio je o. Ilija.

On je naglasio da je zapravo srž hrišćanskog učenja, ali i glavna pouka ove priče, da što smo bliže Bogu, više shvatamo koliko smo grešni.

– Hristos kaže Petru, ne boj se, od sada ćeš loviti ljude. To znači da će loviti za život, loviti ljude za život vječni. Alostol Luka tada počinje Simona da zove Petrom, koji od običnog ribara postaje lovac ljudi za Carstvo nebesko. Kada su ribari izvukli ulov na obalu, ostavili su sve i krenuli za Isusom, jer su shvatili da ono što im je Isus govorio daleko nadmašuje važnost njihovog dotadašnjeg posla. Tada postaju Njegovi pravi učenici – rekao je o. Ilija.

Besjeda o.Ilije

Sabrani koji su se postom i molitvom pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

8. 1. 2023.

Sabor Presvete Bogorodice u Ostrogu

Drugog dana proslave Roždestva Hristovog - Božića, 8.januara, kada naša Sveta Crkva slavi i Sabor Pr...

7. 1. 2023.

Proslava Božića u Ostrogu

Najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista – Božić, molitveno je proslavljen u ostro...

6. 1. 2023.

Badnje veče u Ostrogu

U navečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u Donjem Ostrogu tradicionalno su naloženi bad...

3. 1. 2023.

Imendan monahinji Julijani

U utorak 3.januara/21.decembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetu mučenicu Julijanu i ...

2. 1. 2023.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 04. 01. 2023. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 04.01.2023. godine u ...

25. 12. 2022.

Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu...

U drugu nedjelju pred Božić - Materice - posvećenu Svetim Praocima, 25. decembra 2022. ljeta Gospodnjeg...