Празник Зачећа Светог Јована Крститеља торжествено прослављен у острошком скиту Јован Долу

6. oktobar 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Празник Зачећа Светог Јована Претече и Крститеља Господњег – Јовањдан Пјешивачки, крсна слава ктиторске породице Никчевић, саборно и молитвено је прослављен у острошком скиту Јован Долу код Никшића у четвртак 6. октобра 2022. љета Господњег.

Свету архијерејску Литургију, у цркви посвећеној Рођењу Светог Јована Криститеља, служио је Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије, а саслуживали су му острошки игуман архимандрит Сергије, са братијом: архимандритом Мироном, јеромонасима Владимиром и Романом; протојереј-ставрофор Радомир Никчевић херцегновски парох, јерођакон Сионије и протођакон Ненад Ковач из Херцег Новог.

Богоугодним појањем одговарао је хор Светог Саве из Херцег Новог, уз молитвено учешће острошког и жупског монаштва, свештенства, свечара из Пјешиваца и вјерног народа.

На крају богослужења Митрополит Јоаникије са саслужитељима пререзао је славске колаче који су поводом крсне славе, а у част славног и чудесног Зачећа Светог Јована Крститеља, припремили чланови породице Никчевић и остали сабрани свечари.

 

Ријечима празничног архипастирког слова, Митрополит Јоаникије је истакао значај данашњег великог празника и објаснио зашто се међу толико зачећа, вјековима прославља Зачеће Светог Јована Крститеља.

– Овај догађај који данас прослављамо је нарочит, јер се у њему види нарочита милост Божија коју у историји не можемо тако лако да препознамо. Овај догађај је такав да је он у низу догађаја оних у којима се види посебна Божија милост, старање, снисхођење Божије које се до краја пројавило да бисмо се ми људи отријезнили, поправили, постали бољи, да бисмо се на крају спасили и постали учесници вјечног Царства Божијег – рекао је Митрополит Јоаникије.

Све што је везано за Светог Јована Крститеља, све је узвишено, све је свето, нагласио је Митрополит.

– Од његовог зачећа, он је на природан начин зачет од мужа и жене, Светих Захарија свештеника и праведне Јелисавете, његове супруге, али по дејству нарочите Божије милости, а то видимо зато што су они зачели сина у поодмаклим својим годинама, када више није вријеме за рађање. Када је Анђео Господњи дошао да јави ту благу вијест од Бога са неба Светом пророрку Захарију, он се запитао како ће то бити јер су стари и он и његова жена, а до тада нису имали дјеце. Анђео му није рекао како ће то бити, него шта ће бити и дао му је знак да је оно што ће бити воља Божија. Рекао му је и да ће да занијеми и да неће проговорити док не добије сина. Видимо дакле, јесте било на прородан начин, зачет је као и сва друга дјеца од мужа и жене, али било је наприродно Божије дејство, милост и сила подејствовала приликом овог зачећа. И то зачеће је било по нарочитом Божијем промислу, да Свети Јован, који ће проповједати Христа, а сви знају да је изабран још од свог зачећа, још од утробе мајке своје да благовјести истину, да благовјести долазак Господа Исуса Христа, да препорађа људске савјести и да припреми Господу народ који ће бити спреман да чује Његову ријеч, Његову проповјед, када Он дође – бесједио је Митрополит Јоаникије.

Подсјетио је и на знаменити догађај приликом сусрета Пресвете Богородице и Свете Јелисавете.

– Он је још у утроби мајке своје био испуњен Духа Светога. Када се Света Јелисавета срела са Пресветом Богородицом, послије Благовијести, она је испуњена Духом Светим, а Свети Оци кажу да је то Свети Јован говорио из уста своје мајке, говорила, “Откуда то да Мати Господа мојега дође мени”. Свети Јован је заиграо у утроби Свете Јелисавете приликом тога сусрета и на тај начин прославио Господа и Спаситеља који долази на овај свијет – говорио је Владика Јоаникије.

Зачеће Светог Јована Крститеља је значајно и зато што се види да је Бог снисходио преко Светих Пророка Захарије и Јелисавете овоме свијету.

– Већи је догађај да се препороди грешни човјек, него да се мртви васкрсне. То је исто васкресење из мртвих јер Свето Писмо изједначава живот у гријеху са смрћу. А човјек који се ослободи гријеха и почне да живи врлински живот је заиста васкрсао, прешао је из смрти у живот и живи новим животом. Тако је Свети Јован много људи препородио, много савјести очистио и много људи Христу привео – рекао је Митрополит Јоаникије и честитао славу о. Радомиру и осталим свечарима.

6. октобар, бесједа Митрополита Јоаникија на празник зачећа Светог Јована Претече и Крститеља

Заједничарење је настављено за славском трпезом, коју је припремила породица о. Радомира Никчевића, која је деведесетих година прошлог вијека имање гдје је изграђен острошки скут трудом баженопочившег острошког игумана Лазара, завјештала острошкој светињи.

Све фотографије

Oстала дешавања

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...