Оданије Рођења Пресвете Богородице молитвено прослављено у Острогу

25. septembar 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У 15. недјељу по Духовима, 25. септембра 2022. љета Господњег, када наша Света Црква прославља Светог Свештеномученика Автонома и Оданије Рођења Пресвете Богородице, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Роман, а саслуживали су му игуман архимандрит Сергије, јеромонах Владимир, протојереј Бранко Илић из Шабачке епархије и јереј Стефан Миловановић из Будимљанско-никшићке епархије.

Ријечима празничне бесједе, послије читања три зачала из Светог Јеванђеља, сабране је поучавао је о. Роман.

Он је подсјетио на највећу Божију заповјест “Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом и свим умом својим, и љуби ближњега свога као самог себе.

– Прочитали смо да је Бог Отац који је на небу послао Сина свога јединородног на земљу да сваки који вјерује у Њега не погине, него да има живот вјечни. Послао Га је да страда за нас и да покаже пријер ове савршене љубави. Данашњи дан и данашње Јеванђеље нам говори о томе да ми треба да будемо по узору на Господа самопожртвовани у односу на ближње своје, јер не можемо вољети Бога и испунити прву заповјест о љубави према Богу, ако не љубимо ближњега као самога себе, а то значи одрећи се свога ја, изаћи из свога ега и дати себе другоме на служење, ради службе Богу и љубави према Богу – рекао је о. Роман.

Истакао је да ако нисмо у љубави према Господу, у љубави према ближњима, у личном односу и одговорности према себи и својој души по питању молитве, поста, покајања, исповјести, причешћа, редовног одласка на богослужења, кајања за своје гријехе, то се итекако негативно односи на нашу душу и на наш спој са Господом.

– Ми тада немамо благодат. Што је наша душа удаљенија од Господа и љубави Божије, теже јој је да се врати у стање које јој је намијењено, а то је рајско стање овдје на земљи. Не можемо причати о љубави, према Богу и ближњему, а радити супротно ономе чему нас Господ учи у своме закону. Не можемо причати о љубави, а на било који начин гријешити, не кајати се, остајати и опстајати у својим гријесима. Не можемо причати о љубави, а жћивјети са абортусима, разноразним пророцима, блуду, противприродном блуду, прељуби. Ништа у Царство небеско нечисто неће ући. Зато смо овдје призвани на љубав према Богу и ближњем, јер кад одемо пшред лице Божије, неће бити више времена и прилике да станемо пред Њега и да се оправдавaмо зашто смо гријешили и нисмо се кајали. Тада је касно – рекао је о. Роман.

Раније јутрос служена је Литургија и у Горњем Острогу.

Острошку светињу овог викенда посјетио је велики број вјерника, који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотоврцу.

Све фотографије

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...