Прослава Велике Госпојине у Доњем Острогу

28. avgust 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У недељу 11. по Духовима, 28. августа 2022. љета Господњег, на празник Успенија Пресвете Богородице, саборно и молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат протосинђел Илија, а саслуживали су му архимандрти Мирон, протојереј-ставрофор Никола Гачевић из Атине и јереј Александар Орландић из Бара.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

После читања Светог Јеванђеља сабранима је бесједио о. Илија, који је казао да нас је Црква данас благословила великим двоструким празником, празником Васкрења Господа Исуса Христа и празником Успења Пресвете Богородице, Мајке Господа нашег Исуса Христа, а самим тим и наше Мајке.

– Чули смо прво Јеванђење о праштању. Наиме праштање се налази у самој сржи наше вјере у Бога и праштање је незаобилазни услов наше љубави једних према другима. Свети апсотол Петар у својој посланици каже ”надасве волите једни друге, јер љубав покрива мноштво грјехова”. Опроштај примамо од самог Бога у лицу Исуса Христа, а лице Исуса Христа у овом Јеванђељу је лице овога гопсодара кога апостол Матеј наводи, мислећи на самог Бога. Онај који опрашта небројећи наше гријехе, то је Онај који прима пророду Онога који опрашта, то јесте природу самог Бога – рекао је о. Илија објашњавајући да се мора опраштати, како би и нама било опроштено.

Друго Јеванђеље се надовезује на ову, прича о Марти и Марији, када је Христос дошао код њих у кућу, највјероватније после Васкрсења брата њиховог Лазара.

– Марија која је сјела крај ногу Његових хтјела је да се напоји свега што је Он говорио и да све што је Он причао пређе код ње, а Марта је покушала опет из најбоље намјере да Га услужи и почела се бавити свим другим пословима, који су тад били мање битни. После тога се по људској слабости жалила Господу, ”зар ти не мариш што ме сестра моја остави”, на шта јој Господ одговара ”Марта, Марта, бринеш се и узнемираваш за много а само је једно довољно”. Дакле, довољно је да будемо послушни Богу, довољно је да праштамо, односно да покушамо да узмемо природу и да се уподобимо природи самог Бога, да безгранично опраштамо, да безгранично вјерујемо у Бога – рекао је о. Илија.

бесједа о. Илије

За православне вјернике данас се завршава Великогоспојински пост, којим су се припремали за овај велики празник. Сабрани који су се постом и молитвом припремали, примили су Свето Причешће.

Све фотографије

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...