Преображење у Острогу

19. avgust 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Празник Преображења Христовог на гори Тавор молитвено је прослављен у острошкој светињи Светом Литургијом и освећењем грожђа у петак 19. августа 2022.љета Господњег.

Светом службом Божијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је протојереј-ставрофор Милун Фемић, свештеник у пензији, који је на овај велики празник прије 53 године рукоположен у свештенички чин у острошкој светињи, руком блаженопочившег Митрополита Данила Дајковића.

Саслуживали су му игуман острошки архимандрит Сергије и сабраћа архимандрит Мирон, протосинђел Илија, јеромонах Владимир и јерођакон Зосима, као и протојереј-ставрофор Синиша Јанковић парох затонско-брзавски и ивањски и свештеник Ђорђе Милидраг, свештеник у Сремским Карловцима.

Послије прочитаног Светог Јеванђеља о чудесном Христовом преображењу пред његовим ученицима, сабраном монаштву и вјерном народу обратио се о. Сергије који је казао да је Преображење Господње догађај којим нас Господ Бог увјерава и пред три свједока показује своју божанску природу којом је дошао са спаси свијет и да нас уведе у живот вјечни.

– Оно што су апостоли видјели и посвједочили, а ево и ми сами преко њих то спознајемо, као и многи светитељи, међу којима и Свети Григорије Палама, имали су прилике да учествују у тавоској свјетлости благодати Божије, енергија Божијих, које су вјечне и којима нас Господ Бог обожује и којима нам даје тако потребно обожење које смо изгубили бивши изгнани из Раја. Господ по љубави својој није се одрекао свога створења, него му дао своју силу, своју енергију и благодат, да би га вратио у постојање у вјечној заједници са Њим. Управо овај данашњи дан то ово нама јасно показује – рекао је о. Сергије.

Он је нагласио да су после преображења многи кренули за Господом жедни благодати Божије.

– Тако је, слава му и милост Свети Василије и други из нашег рода кренули тражећи управо ове свјетлости Божије да просвијетли нашу таму. Он се толико напунио том таворском свјетлошћу и божанском свјетлошћу, да је до дан данас све више Господ умножава у њему. Како долази народ и слави Бога код његових светих моштију, тако Господ све обилније излива своју благодат и на његове Свете мошти и на све оне који са љубављу, искреношћу приступају тражећи Живога Бога – рекао је о. Сергије.

Подсјетио је и да је на овај велики празник и Свети Василије Острошки хиротонисан у епископски чин.

– Управо самим тим што је Свети Василије хиротонисан за епископско служење на дан Светог Преображења, као да га је Господ сам призвао и показао пут да ће и он као Мојсије, Илија и Свети апостол Петар, који су били на Тавору и послије свједочили преображењску стварност у лику и дјелу Господа Исуса Христа, да ће и сами Свети Василије тако свједочити Христа Богочовјека на овој новој гори Тавор, у острошкој светињи, гдје и дан данас свијетли његова благодат и свједочи свима да је Христос заиста Господ Бог и Спаситељ наш – бесједио је о. Сергије.

Он је потом поздравио оца Милуна који је на данашњи дан прије 53 године дошао на ово мјесто, примио благодат свештенства и толико већ служи Господу Богу.

О. Милун је заблагодарио о. Сергију и братији што данас опет служи у острошкој светињи, 53 године након што је рукополижен за свештеника. Подсјетио је да је вријеме када је постао свештеник било тешко за Српску Православну Цркву, јер је био тек 16. активни свештеник у Црној Гори и да му је парохија могла бити од Берана до Подгорице.

– Такав је био режим који нам није био нимало наклоњен, а колико ми се чини, ни сад није бољи по неким питањима. Запамтио сам овдје добрих и честитих монаха, старјешина Острога, игумана Лукијана Зечевића, који се борио да ову светињу уздигне. Било је мало монаха, али су били честити људи. Ипак, народ је и тада масовно долазио у Острог. Није нико могао да спријечи наш православни народ поготово из Босне и приморја – рекао је о. Милун подјећајући да је тада у народу била белика вјера и да се пјешке ишло од жељезничке станице до Горњег Острога.

Сабрани који посте Великогоспојински пост причестили су се током Свете Литургије.

На крају богослужења о. Милун са саслужитељима је благосиљао грожће, које је пором дијељено сабраном монаштву и вјерном народу.

Све фотографије

Oстала дешавања

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....