Petrovdan u Ostrogu

12. jul 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U utorak 12. jula 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svete apostole Petra i Pavla – Petrovdan, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej-stavrofor Branko Zelen iz Zemuna, a sasluživali su mu ostroški iguman arhimandrit Sergije, ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, kao i jerej Mirko Vukotić, nikšićki paroh.

Besjedeći o Svetim apostolima Petru i Pavlu, o. Branko je podsjetio da je apostol Pavle bio veliki progonitelj Hristov, koji kasnije postaje jedan od najvjernijih Njegovih apostola, a da je apostol Petar koji se na stradanju Hristovom tri puta odrekao Hrista i koji se kasnije pokajao i nastavio, postao jedan od velikih učenika i apostola Hristovih.

– Mi živimo u jednom turbulentnom vremenu i zaista se susrećemo sa svakodnevnim iskušenjima i apostoli Petar i Pavle treba da budu uzor nama, i nama sveštenstvu i vama vjernom narodu našem. Sva iskušenja treba da uz pomoć Božiju da prebrodite, pobijedite i izađete čvršći i jači u vjeri i ljubavi prema Gospdou. Bog onoga koga voli, onoga iskušava i kara. Zato nemojmo roptati na sva iskušenja koja imamo, nego nosimo onako kako su nosili Sveti apostoli Petar i Pavle – rekao je o. Branko.

”Sve što razriješite na zemlji biće razriješeno na nebesima i sve što svežete na zemlji biće svezano na nebesima”. Ova rečenica, kazao je o. Branko, govori o duhovnoj snazi koju je Bog dao današnjim apostolima, sveštenicima i monasima, koji treba da se trude da sa vjerom pobijede sva iskušenja.

– Naši manastiri i naši monasi su prvi na udaru, to je prva odbrambena linija vjere naše. Kroz vjekove, koliko su ti naši monasi podnijeli žrtve za svoj narod. Pokazalo se i u zadnje vrijeme nesrećnog rata i stradanja našeg naroda, narod je prvo pohrlio u manastire da zatraži pomoć kako duhovnu, tako i materijalnu. Zato budite braćo i sestre uz vaše manastire i vaše monahe, vaše sveštenike, uz vašu Crkvu – poručio je o. Branko.

Besjeda o.Branka Zelena na Petrovdan

Za pravoslavne vjernike danas se završava Petrovdanski post, kojim su se pripremali za ovaj veliki praznik. Oni su tokom Liturgije primili Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluženja blagosiljan je i prerezan slavski kolač povodom krsne slave Petrovdana.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

28. 10. 2022.

Vladika Bihaćko-petrovački Sergije služio u Gornjem manastiru Ostrog (video)...

Dana 28. 10. 2022. godine u Gornjem manastiru Ostrogu, u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice kod mošti...

27. 10. 2022.

Proslava Petkovdana u Ostrogu

Praznik Svete mati Paraskeve - Svete Petke molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u četvrtak 27...

24. 10. 2022.

Besjeda igumana ostroškog Sergija u 19. nedjelju po Duhovima...

https://youtu.be/LWn0NFNjYsw...

21. 10. 2022.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 23. 11. 2022. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 23. 11. 2022. godine ...

16. 10. 2022.

18. nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U 18. nedjelju po Duhovima, 16. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

14. 10. 2022.

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice i Svetog Romana Slatkopojca proslavljen u Donj...

U petak 14. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Pokrov Presvete ...