Petrovdan u Ostrogu

12. jul 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U utorak 12. jula 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svete apostole Petra i Pavla – Petrovdan, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej-stavrofor Branko Zelen iz Zemuna, a sasluživali su mu ostroški iguman arhimandrit Sergije, ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, kao i jerej Mirko Vukotić, nikšićki paroh.

Besjedeći o Svetim apostolima Petru i Pavlu, o. Branko je podsjetio da je apostol Pavle bio veliki progonitelj Hristov, koji kasnije postaje jedan od najvjernijih Njegovih apostola, a da je apostol Petar koji se na stradanju Hristovom tri puta odrekao Hrista i koji se kasnije pokajao i nastavio, postao jedan od velikih učenika i apostola Hristovih.

– Mi živimo u jednom turbulentnom vremenu i zaista se susrećemo sa svakodnevnim iskušenjima i apostoli Petar i Pavle treba da budu uzor nama, i nama sveštenstvu i vama vjernom narodu našem. Sva iskušenja treba da uz pomoć Božiju da prebrodite, pobijedite i izađete čvršći i jači u vjeri i ljubavi prema Gospdou. Bog onoga koga voli, onoga iskušava i kara. Zato nemojmo roptati na sva iskušenja koja imamo, nego nosimo onako kako su nosili Sveti apostoli Petar i Pavle – rekao je o. Branko.

”Sve što razriješite na zemlji biće razriješeno na nebesima i sve što svežete na zemlji biće svezano na nebesima”. Ova rečenica, kazao je o. Branko, govori o duhovnoj snazi koju je Bog dao današnjim apostolima, sveštenicima i monasima, koji treba da se trude da sa vjerom pobijede sva iskušenja.

– Naši manastiri i naši monasi su prvi na udaru, to je prva odbrambena linija vjere naše. Kroz vjekove, koliko su ti naši monasi podnijeli žrtve za svoj narod. Pokazalo se i u zadnje vrijeme nesrećnog rata i stradanja našeg naroda, narod je prvo pohrlio u manastire da zatraži pomoć kako duhovnu, tako i materijalnu. Zato budite braćo i sestre uz vaše manastire i vaše monahe, vaše sveštenike, uz vašu Crkvu – poručio je o. Branko.

Besjeda o.Branka Zelena na Petrovdan

Za pravoslavne vjernike danas se završava Petrovdanski post, kojim su se pripremali za ovaj veliki praznik. Oni su tokom Liturgije primili Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluženja blagosiljan je i prerezan slavski kolač povodom krsne slave Petrovdana.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...