Петровдан у Острогу

12. jul 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У уторак 12. јула 2022. љета Господњег, када наша Света Црква прославља Свете апостоле Петра и Павла – Петровдан, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је протојереј-ставрофор Бранко Зелен из Земуна, а саслуживали су му острошки игуман архимандрит Сергије, острошка сабраћа јеромонах Владимир и јерођакон Зосима, као и јереј Мирко Вукотић, никшићки парох.

Бесједећи о Светим апостолима Петру и Павлу, о. Бранко је подсјетио да је апостол Павле био велики прогонитељ Христов, који касније постаје један од највјернијих Његових апостола, а да је апостол Петар који се на страдању Христовом три пута одрекао Христа и који се касније покајао и наставио, постао један од великих ученика и апостола Христових.

– Ми живимо у једном турбулентном времену и заиста се сусрећемо са свакодневним искушењима и апостоли Петар и Павле треба да буду узор нама, и нама свештенству и вама вјерном народу нашем. Сва искушења треба да уз помоћ Божију да пребродите, побиједите и изађете чвршћи и јачи у вјери и љубави према Госпдоу. Бог онога кога воли, онога искушава и кара. Зато немојмо роптати на сва искушења која имамо, него носимо онако како су носили Свети апостоли Петар и Павле – рекао је о. Бранко.

”Све што разријешите на земљи биће разријешено на небесима и све што свежете на земљи биће свезано на небесима”. Ова реченица, казао је о. Бранко, говори о духовној снази коју је Бог дао данашњим апостолима, свештеницима и монасима, који треба да се труде да са вјером побиједе сва искушења.

– Наши манастири и наши монаси су први на удару, то је прва одбрамбена линија вјере наше. Кроз вјекове, колико су ти наши монаси поднијели жртве за свој народ. Показало се и у задње вријеме несрећног рата и страдања нашег народа, народ је прво похрлио у манастире да затражи помоћ како духовну, тако и материјалну. Зато будите браћо и сестре уз ваше манастире и ваше монахе, ваше свештенике, уз вашу Цркву – поручио је о. Бранко.

Бесједа о.Бранка Зелена на Петровдан

За православне вјернике данас се завршава Петровдански пост, којим су се припремали за овај велики празник. Они су током Литургије примили Свето Причешће.

На крају богослужења благосиљан је и пререзан славски колач поводом крсне славе Петровдана.

Све фотографије

Oстала дешавања

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...