Служба у Доњем манастиру на празник светог Сампсона Странопримца

10. jul 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У четврту недјељу по Педесеници, 10. јула 2022. љета Господњег, када наша Света Црква прославља Светог Сампсона Странопримца, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у Доњем Острогу началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће великог броја вјерника.

Поучавајући сабране после прочитаног Светог Јеванђеља, о. Сергије је рекао да двије врлине упућују на најсавршенији људски пут ка вјечном животу и спасењу, а то су смирење и вјера.

– Старац Јосиф Светогорац поучава своје ученике и све нас “ако поклекнемо и ако се поколебамо у врлинским трудовима, док год у нама живи вјера, ми ћемо се брзо вратити на пут спасења, и наставити да идемо ка Христу. Ако ли вјера угаси у човјеку, тад је том човјеку заиста највећа он, човјек без вјере, постаје најжалосније биће што може да буде”. Јер вјера је, каже и апостол Павле, основ свега. Вјером ходимо, вјером живимо, све што чинимо, чинимо вјером у Бога – истакао је о. Сергије.

Налазимо се у светињи Светог Василија кога је Господ Бог прославио дивним чудима, великом благодатном силом , казао је о. Сергије.

– Вјера по светим оцима не захтијева увијек испитивање и доказивање. Неки човјек треба да се отвори у дубини свог срца за познање Бога и Бог ће га несумњиво обдарити силном, јаком и моћном вјером и боље ће осјећати Бога него што ће осјећати ствари око себе – бесједио је игуман Сергије и подсјетио да су доказ нашој вјери, између осталих, чуда Светог Василија у чијој светињи служимо и у чијој се светињи налазимо, а навео је и примјер силаска Благодатног огња у Јерусалиму на Велику суботу.

– Доказ је и сваки Божији дан који нам Бог даје, да Бог милује човјека и чува своју творевину. Ако смо и учили природне науке, знамо да се многе ствари одвијају од микрокосмоса до макрокосмоса, на тако чудесан начин, да је готово немогуће да се то тако одржава без интервенције Божије – рекао је игуман Сергије.

Говорећи о другој врлини, смирењу, о. Сергије је напоменуо да смирење посебно треба показивати у обраћњу Богу и ближњима.

Бесједа оца Сергија

Све фотографије са службе

 

Преподобни Сампсон Странопримац

Рођен је од богатих и знаменитих родитеља у Риму где је изучио све науке оног времена и посветио се лекарству. Потом се преселио у Цариград и настанио у једну малу кућу из које је зрачио милостињом, утехом, надом и сваком помоћи, духовном и телесном. Видевши то, патријарх га рукоположи у чин свештеника. Кад се разболе цар Јустинијан Велики, сви лекари му рекоше да је болест неизлечива, али се он усрдно помоли Богу и у сну му се откри да ће га излечити Сампсон. Тако и би, само што старац Сампсон стави руку на болно место, болест ишчезе. Цар му нуђаше велико благо, али Сампсон пристаде само да му сагради једну кућицу за убоге, којима је служио као родитељ деци. Упокојио се мирно 530. године.

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...