Mitropolit Joanikije bogoslužio u Ostrogu i u čin jeromonaha rukoproizveo ostroškog sabrata Romana

14. jun 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku Liturgiju trećeg dana proslave praznika Silaska Svetog Duha na apostole, na Duhovski utorak, 14. juna 2022. ljeta Gospodnjeg,  kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Avu Justina Ćelijskog, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Uz sasluženje ostroškog igumana arhimandrita Sergija, brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, Mitropolit Joanikoje je u čin jeromonaha rukoproizveo dosadašnjeg jerođakona Romana, sabrata ostroške sveštene obitelji.

Mitropolit Joanikije je govoreći o divnom i čudesnom događaju Silasku Svetoga Duha na apostole, koji poštujemo kao rođendan Crkve, kazao je da sva djela Božija, koja su se dogodila u davnoj prošlosti, ne ostaju zarobljena u prošlosti nego se pretvaraju u vječnu sadašnjost.

– I život Crkve, kako je govorio naš otac Justin Ćelijski, koga danas proslavljamo, je produžena Pedesetnica, vječna Pedesetnica, jer se blagodat Svetoga Duha stalno izliva na Crkvu Božiju i Duh Sveti oživljava cijelo tijelo Crkve, cijeli njen organizam, On je njeno disanje, njena misao, njena nada, njena molitva – rekao je Mitropolit Joanikije.

Naveo je da je velika radost na ovaj veliki i divni praznik manastiru Ostrog dobiti novog sveštenoslužitelja oca Romana Vilareta, jeromonaha, koji se od svoje najranije mladosti pripremao za  svetu službu.

– Lijepo se obrazovao, već duže godina služio kao jerođakon i ukrašavao sveta bogosluženja svojim lijepim glasom, proiznoseći jektenije i tako pobuđujući narod Božiji i nas sveštenike na molitvu. Velika je čast svešteničkoga čina, naravno još veća odgovornost, obaveza, pa možemo reći i krst i teret, breme, ali uz pomoć Božije blagodati svaki onaj koji slijedi Gospoda Isusa Hrista i Njegovo jevanđelje biće mu na pomoći svo nebo i Gospod i Presveta Bogorodica, i anđeli Božiji, svetitelji i Božija blagodat krijepi sveštenoslužitelje – besjedio je Vladika.

Ono breme koje na sveštenike Božije Crkva polaže i breme koje oni moraju da ponesu zajedno sa narodom, dijeleći sa njim zlo i dobro, biva lako, jer, kako je kazao, to je laki jaram, kao što je rekao Gospod Isus Hristos, zato što ga On čini lakim, inače po ljudskim mjerilima niko ga ne bi mogao iznijeti časno i do kraja, da nije Božije sile i milosti koja se izliva na sveštenike Božije.

Kao najbolji primjer sveštenoslužitelja u našem vremenu Visokopreosvećeni mitropolit je istakao  primjer oca Justina Ćelijskoga, koga danas proslavljamo.

– On je spojio ono što rijetko ko može da spoji: duboku pobožnost, veliku molitvenost, veliki podvig, post, trpljenje, ali i veliko obrazovanje i stvaralaštvo neprestano. On je neprestano stvarao, ugledajući se na Boga, on je bio sapričasnik Boga koji neprestano stvara, jer Božja milost tako djeluje da svi Njegovi darovi, sva savršenstvo Njegova, sva sila Njegova, počiva na onima koji Njega ljube – kazao je Mitropolit Joanikije.

Dalje je poučio sabrane da Bog ne daje Duha na mjeru, već po mjeri vjere, truda, podviga, ljubavi pa kada vidi da se neko trudi, iako je naš trud pred Bogom uvijek mali i ništavan, Božija milost pritiče i nadopunjava naše nedostatke.

– Tako da naš novi sveštenoslužitelj, jeromonah Roman ima novu odgovornosti, novu službu i novu blagodat, da bude i sveštenoslužitelj i pastir naroda Božjega. Naravno, to nije lako, Bog od svojih sveštenoslužitelja traži veliki podvig, ponajviše da paze na svoje misli, na svoja osjećanja, na namjere, da uvijek naše biće bude okrenuto prema Bogu, da naše misli ne zastrane, ne zalutaju, osjećanja da nas ne povedu nekim pogrešnim putem. Čovjek je svaki sklon da zaluta, da sklizne, pogriješi, da padne, i tu smo svi slabi, i to je naša Ahilova peta, koju je Gospod iscjelio svojim krstom. I zato treba sveštenoslužitelj da mnogo pazi na sebe, na svoje srce, misli, namjere, i posebno na svoja djela, kao i na riječ koju će da izgovori. Sveštenička riječ treba da bude jevanđeljska. Solju božanskom, solju Svetoga Duha osoljena, saglasna sa Svetim jevanđeljem, treba da bude blaga, ali sveštenik mora nekada i da kaže strogu riječ –  ukazao je Mitropolit Joanikije i upozorio da za to ipak treba veliko iskustvo, jer stroga riječ treba da odsječe ono što je nezdravo, a da sačuva ono što je zdravo kod čovjeka.

Podsjetio je da je otac Justin bio strog, ali da je ta njegova oštrina bila blagoslovena.

– U zlo i tamno, nesrećno vrijeme komunizma, on je govorio kao prorok i budio naš narod i opominjao, ne samo narod nego i sveštenike i vladike, cijelu crkvenu jerahiju.  Ali njegova riječ čula se ne samo po srpskim zemljama nego po cijeloj vaseljeni. I zato je toliko poštovan, veliki bogoslov, dostigao velike visine bogoslovskoga uma, ponajviše molitvom i podvigom – podsjetio je Mitropolit na život i djelo oca Justina, ukazujući mladome jeromonahu Romanu na primjer ovog Božijeg ugodnika i sveštenoslužitelja Božijeg oltara.

Primjer o. Justina, hvala Bogu, mnogi su slijedili u našem narodu, iako je ponekad njegov glas djelovao kao glas vapijućeg u pustinji, Bog je učinio da su mnogi taj glas čuli i on je došao do mnogih srca opustošenih i ojađenih, i njegova riječ je vaskrsla iz mrtvih mnoge.

– I on je govorio da svaki sveštenik ima dar čudotvorstva. Nema većeg čuda od Liturgije, sveštenik služi svetu službu i tu je učesnik djela Božjih i čudesa Božijih, saučesnik i sapričasnik  Hristov.To je najveće čudo, da preko svete službe, Gospod silazi svojim Svetim Duhom i Gospod Isus Hristos se sjedinjuje sa nama u jedno biće. On je naša glava, a mi smo tijelo Njegovo, mi smo organizam bogočovječanski, kao što je govorio otac Justin – naglasio je Mitropolit Joanikije.

Na kraju svog arhipastirskog slova Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije istakao je da je o. Justin bogoslovstvovao, govorio kao čovjek obrazovan, ali još je više pjevao, kliktao, slavio Boga iz svega svoga srca i zato ga je Crkva prepoznala i pribrojala liku svetih, ne samo Srpska pravoslavna crkva nego cijela pravoslavna vaseljena.

– Hvala Bogu što imamo takvoga Božjega ugodnika, koji je postao zbog svojih podviga, stradanja i raspeća, zbog toga što je cio srpski narod, a i sve ljude, nosio u svome srcu. Veliki primjer, veliki Božiji ugodnik i veliki dar od Boga našem rodu. Neka bude dar od Boga našem rodu i naš novi jeromonah otac Roman Vilaret – poručio je Mitropolit Joanikije.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...