Vladika Kirilo bogoslužio u Donjem Ostrogu na Duhovski ponedjeljak

13. jun 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Drugog dana proslave Trojčindana – praznika Silaska Svetog Duha na apostole, na Duhovski ponedeljak, 13. juna 2022. ljeta Gospodnjeg, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Preosvećeni Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički G. Kirilo.

Sasluživali su mu iguman ostroški arhimandrit Sergije, protosinđel Ilija, pješivački paroh protojerej Radmilo Čizmović i jerođakoni Roman i Zosima, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Besjedeći sabranima, Preosvećeni vladika Kirilo je kazao da je sažetak vjere u Sveti Trijicu sadržan u Simbolu vjere koji čitamo svakodnevno na Svetoj Liturgiji.

– Za taj tekst se prolila mnoga mučenička krv i mnogi sveti oci su postradali i bili u izgnanstvu, da bi posvjedočili tu istinu i da bi tu istinu sačuvali i za nas. Zato je mnogo važno da tekst Simbola vjere znamo napamet i da ga ponavljamo svakodnevno u našim molitvama, da bi on utvrdio našu vjeru. Jer vjera kao tvrdi kamen nam je potrebna da bismo imali znanje o nevidljivim stvarima, o stvarima nedokučivim ljudskom razumu – rekao je Vladika Kirilo.

Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički podsjetio je da Tajnu Svete Trojice ni najveći umovi Crkve nisu mogli da dokuče, smatrajući je nedokučivom za ljudski razum, objašnjavajući tumačenje jednog od najvećih umova Crkve Hristove Svetog Grigorija Bogoslova.

– On tamo kaže, Bog je prešao u dvoje da bi se zaustavio u troje. Da ne bi bio ograničen kao jedan, jer svakako kad bi Bog bio sam, nekako nam se čini da bi bio sebičan neki Bog, depresivan, usamljen. Dakle On je prešao u dvoje, ali je preskočio dvoje i zaustavio se u Trojici, jer to dvoje, ako nema trećega, ne bi imalo savršen odnos. Dakle i odnos dvoje, Oca i Sina treba da je savršen, treba da je Bog. Sveti oci govore da Duh Sveti ishodi od Oca i počiva na Sinu. Taj odnos dvojice je savršen – objasnio je Preosvećeni vladika Kirilo.

Naglasio je da je od tumačenja nedokučive tajne mnogo važnije otkrivenje Božije nama, posebno osvjedočeno u velikom događaju Hristovog krštenja na Jordanu.

– Zaista nam je Bog u tom otkrivenju dao znanje o Sebi. Otac se javio i rekao da je to Njegov Sin, Sin je bio u tijelu među nama i Sveti Duh u vidu goluba sišao je na Njega i to je sve posvjedočio najveći rođeni od žene Sveti Jovan Krstitelj – rekao je Vladika Kirilo.

Kad imamo tvrdu vjeru, onda nam se i otkirvaju dogmatske istine, kazao je Vladika Kirilo i naglasio da je i Simbol vjere formulisan na taj način.

– Nijesu se sveti oci prvih vjekova bavili tim filozofskim problemima. Tek napadom na Crkvu raznih jeresi Crkva je formulisala bliže tu istinu. U početku se nije govorilo o ipostasima, govorilo se o Bogu, o Sinu Božijem, od Duhu Svetom kao božanstvu, a tek kasinje Kapadokijci su pod napadom jeretika na Crkvu, koristeći se svim raspoloživim znanjem nauke toga vremena formulisali taj odnos u Trojici kao jedan Bog u tri lica – besjedio je Vladika Kirilo, zablagodarivši Mitropolitu Joanikiju na blagoslovu i ocu Sergiju na pozivu da služi u ostroškoj svetinji.

Iguman Sergije je kazao da je dolazak Episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila u ostrošku svetinju uvijek velika radost i blagoslov, naročito povodom slave hrama Svete Trojice. Podsjetio je i na veliku i značajnu misiju Vladike Kirila.

–  Duh Sveti je poslao i našega vladiku kao apostola Božijeg na apostolsku službu da propovjeda Jevanđelje Božije sa svojim klirom u dalekoj Južnoj Americi, ali Bogu bliskoj. Mi se radujemo tome blagodatnom daru Duha Svetoga i uvijek se sjećamo i pominjemo da bude na raodost Crkve Božije, na radost svake duše – poručio je arhimandrit Sergije i poželio Episkopu Kirilu mnogaja ljeta na njegovoj svetoj službi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

29. 5. 2022.

Nedjelja slijepoga u Ostrogu; O. Roman: Molimo se i potrudimo da nam Gospod da du...

Šesta nedjelja po Vaskrsenju Hristovom - Nedjelja slijepoga, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja ...

24. 5. 2022.

Praznik Svetih Kirila i Metodija molitveno proslavljen u Ostrogu...

Praznik slovenskih prosvetitelja i učitelja Svetih Kirila i Metodija, liturgijski je proslavljen u ostr...

12. 5. 2022.

Sveta patrijaraška Liturgija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog...

Njegova svetost Patrijarh srpski G. Porfirije služio je Svetu patrijarašku Liturgiju na praznik Sveto...

12. 5. 2022.

Besjeda Mitropolita kritskog G. Nektarija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog...

Vaša Svetosti, Visokopreosvećeni mitropolite crnogorsko-primorski, braćo arhijereji, Hristos vaskrse...

12. 5. 2022.

Bejseda Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na praznik Svetog Vasilija O...

Hristos vaskrse!Da zablogadarimo draga braćo i sestre Boguživome i istinitome koji nas je danas ...

12. 5. 2022.

Besjeda Patrijarha srpskog G. Porfirija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog...

Hristos vaskrse, Vaistinu vaskrse!Radujmo se, jer je to riječ Gospodnja koja je upućena miron...