Владика Кирило богослужио у Доњем Острогу на Духовски понедјељак

13. jun 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Другог дана прославе Тројчиндана – празника Силаска Светог Духа на апостоле, на Духовски понедељак, 13. јуна 2022. љета Господњег, у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Г. Кирило.

Саслуживали су му игуман острошки архимандрит Сергије, протосинђел Илија, пјешивачки парох протојереј Радмило Чизмовић и јерођакони Роман и Зосима, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Бесједећи сабранима, Преосвећени владика Кирило је казао да је сажетак вјере у Свети Тријицу садржан у Симболу вјере који читамо свакодневно на Светој Литургији.

– За тај текст се пролила многа мученичка крв и многи свети оци су пострадали и били у изгнанству, да би посвједочили ту истину и да би ту истину сачували и за нас. Зато је много важно да текст Симбола вјере знамо напамет и да га понављамо свакодневно у нашим молитвама, да би он утврдио нашу вјеру. Јер вјера као тврди камен нам је потребна да бисмо имали знање о невидљивим стварима, о стварима недокучивим људском разуму – рекао је Владика Кирило.

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички подсјетио је да Тајну Свете Тројице ни највећи умови Цркве нису могли да докуче, сматрајући је недокучивом за људски разум, објашњавајући тумачење једног од највећих умова Цркве Христове Светог Григорија Богослова.

– Он тамо каже, Бог је прешао у двоје да би се зауставио у троје. Да не би био ограничен као један, јер свакако кад би Бог био сам, некако нам се чини да би био себичан неки Бог, депресиван, усамљен. Дакле Он је прешао у двоје, али је прескочио двоје и зауставио се у Тројици, јер то двоје, ако нема трећега, не би имало савршен однос. Дакле и однос двоје, Оца и Сина треба да је савршен, треба да је Бог. Свети оци говоре да Дух Свети исходи од Оца и почива на Сину. Тај однос двојице је савршен – објаснио је Преосвећени владика Кирило.

Нагласио је да је од тумачења недокучиве тајне много важније откривење Божије нама, посебно освједочено у великом догађају Христовог крштења на Јордану.

– Заиста нам је Бог у том откривењу дао знање о Себи. Отац се јавио и рекао да је то Његов Син, Син је био у тијелу међу нама и Свети Дух у виду голуба сишао је на Њега и то је све посвједочио највећи рођени од жене Свети Јован Крститељ – рекао је Владика Кирило.

Кад имамо тврду вјеру, онда нам се и откирвају догматске истине, казао је Владика Кирило и нагласио да је и Симбол вјере формулисан на тај начин.

– Нијесу се свети оци првих вјекова бавили тим филозофским проблемима. Тек нападом на Цркву разних јереси Црква је формулисала ближе ту истину. У почетку се није говорило о ипостасима, говорило се о Богу, о Сину Божијем, од Духу Светом као божанству, а тек касинје Кападокијци су под нападом јеретика на Цркву, користећи се свим расположивим знањем науке тога времена формулисали тај однос у Тројици као један Бог у три лица – бесједио је Владика Кирило, заблагодаривши Митрополиту Јоаникију на благослову и оцу Сергију на позиву да служи у острошкој светињи.

Игуман Сергије је казао да је долазак Епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког Кирила у острошку светињу увијек велика радост и благослов, нарочито поводом славе храма Свете Тројице. Подсјетио је и на велику и значајну мисију Владике Кирила.

–  Дух Свети је послао и нашега владику као апостола Божијег на апостолску службу да проповједа Јеванђеље Божије са својим клиром у далекој Јужној Америци, али Богу блиској. Ми се радујемо томе благодатном дару Духа Светога и увијек се сјећамо и помињемо да буде на раодост Цркве Божије, на радост сваке душе – поручио је архимандрит Сергије и пожелио Епископу Кирилу многаја љета на његовој светој служби.

Све фотографије

Oстала дешавања

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...