Недјеља Отаца Првог васељенског сабора у Острогу

5. jun 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Седма недјеља по Васкрсу, посвећена Светим оцима Првог васељенског сабора, молитвено је прослављена у острошкој светињи 5.јуна 2022. љета Господњег, када наша Света Црква прославља и Преподобног Михајла Исаповједника.

Протојереј Јован Радовић, подгорички парох, началствовао је Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, а саслуживали су му острошки игуман архимандрит Сергије и протосинђел Илија, острошки сабрат.

Бесједећи сабраном монаштву у вјерницима, који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Светом Василију Острошком, о. Илија је подсјетио да су се Свети оци Првог васељенског сабора прославили у подвигу вјере и оставили трајно свједочанство да их слиједимо онако како су они вјеровали.

– Оци Првог васељенског сабора њих 318 су се састали 325. године у Никеји, која је тада била предграђе Цариграда. Имала је једну велику халу гдје се могао одржавати сабор свих епископа. Сабор је сазвао благовјерни Цар Конастантин чији смо спомен славили претходних дана – подсјетио је о. Илија.

Он је објаснио да је до проблема у Цркви које је ријешио овај Сабор дошло када је један свештеник тог времена Арије, читајући Стари завјет прочитао реченицу “На почетку својих путева створи те” и то схватио да је Бог Отац створио Господа нашег Исуса Христа да би Он извршио спасење свих људи, што у ствари није било тачно, јер је Бог Син раван Богу Оцу и постоји прије свијета.

– Овај обичан свештеник који никад није служио сам Литургију, успио је да направи такву пометњу да кроз цијело Царство византијско много епископа скрене са праве вјере, да падне крв, да падну осуде и убиства и све што се догађало, да би на крају морао Цар да интервенише, да сазове Сабор и да моли епископе да се помире и да некако то изврше. На крају су тих 318 богомудрих отаца које славимо, успјели да својим мудрим бесједама, предвођени Духом Божијим, да увјере и Цара и остале епископе и они су тада однијели побједу над овим злим учењем – објеснио је о. Илија.

Ипак, казао је да зло Аријево учење и данас препознајемо у неким појавама.

– И данас у 21. вијеку имамо ове несрећне медије и још несрећније друштвене мреже које већина од нас корсити, неки на своју корст, неки на своју пропаст. Читајући разне вијести разних медија које служе само да помуте памет људима, да би се људи погубили и да не би знали шта да мисле. Онда људи који мисле да добро чине, онда они помисле да буду већи хришћани од патријарха. Онда када прочитају неку вијест они повјерују, онда то дијеле друштвеним мрежама мислећи да су паметнији, побожнији од патријарха, од митрополита, од свештеника и од свих осталих и мислећи да ће они бити ти који ће одбранити праву вјеру, као што је то овај несрећни Арије, мислећи да ће одбранити вјеру од Цара и од патријарха тадашњег, да је он тај кога је Бог изабрао. Направио је само велики хаос коме је требало 100 и кусур година да се смири – рекао је о. Илија и савјетовао да посебно људи који нису довољно утемељени у својој вјери морају два пута да размисле када неку вијест прочитају и да вјерују само званичним гласилима Цркве.

Бесједа о. Илије у цркви Свете Тројице

 

Сабрани су се током Литургије причетили Христовим тајнама Тијела и Крви.

Раније јутрос Света Литургија је служена и у Горњем Острогу.

Све фотографије

Oстала дешавања

13. 9. 2023.

НАЈАВА: 13. 09. АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ МИТРОПОЛИТУ ЦР...

На празник преподобног Симеона Столпника биће служена архијерејска литургија у Доњем манастиру Остро...

10. 9. 2023.

14. недјеља по Духовима у Острогу; О. Сергије: Нема тога грешника који не може с...

У 14. недјељу по Духовима, 10. септембра, када наша Света Црква молитвено прославља преподобне Мојси...

3. 9. 2023.

13. недјеља по Педесетници у Острогу

У 13. недјељу по Духовима, 3. септембра, када наша Света Црква молитвено прославља Светог апостола Т...

28. 8. 2023.

Прослава Успења Пресвете Богородице у Острогу...

Празник Успење Пресвете Богородице-Велика Госпојина саборно и молитвено је прослављен у острошкој св...

27. 8. 2023.

Претпразништво Успења Пресвете Богородице прослављено у Острогу...

У недјељу 12. по Духовима, 27. августа, када наша Света Црква молитвено прославља Светог пророка Мих...