Спасовдан молитвено прослављен у Острогу (видео)

2. jun 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Велики празник Вазнесења Господњег – Спасовдан прослављен је литургијски у острошкој светињи у четвртак 2. јуна 2022. љета Господњег, када се наша Света Црква молитвено сјећа Светог мученика Талалеја и Светог Стефана Пиперског и Жупског.

Свету службу Божију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу служио је острошки игуман архимандрит Сергије, а саслуживала су му острошка сабраћа протосинђел Илија и јерођакон Роман, као и пјешивачки парох протојереј Радмило Чизмовић.

Уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа, одговарала су острошка братија.

Надахнут великим и значајним догађајем узношења Христовог на небеса, који прослављамо данас, игуман Сергије је подсјетио да је Господ извршио сва дјела за спасење људи.

– Очеловјечивши се, примивши тијело, поставши Богочовјек ради нас људи и ради нашег спасења, принијевши самог Себе за наше гријехе, васкрснувши и на концу као круну спасења вазнијевши људско то тијело, страшног ли догађаја у Сабор Пресвете Тројице, на престо Божији гдје је страшно и помислити колику част, колику славу је Бог дао човјеку. Из тог разлога, кад бисмо тога били свјесни макар и мало, како би било страшно помислити било шта супротно Божијем закону, супротно заповијестима Божијим, супротно дјелу спасења Божијег које је извршио за нас. И не само извршио, и испунио писма пророчка, псалме, и остале обавијести о којима је обавјештавао људски род о спасењу Његовом, него је 40 дана по свом васкрсењу посјећивао једног по једног или заједно апостоле сабране, јављао се свима, објављивао сву истину да би утврдио у вјери њих, али и преко њих као живих свједока и нас саме – рекао је о. Сергије.

Истина Божија се огледа у дјелима Божијим преко Његових светитеља, нагласио је игуман Сергије.

– Ево код Светог оца нашег Василија, слава му и милост, колико дивних чуда, колико свједочанстава људи који су дошли без сумње, вјерујући и поштујући Господа Бога и његове свете и ево вас свједоци сте сами. Некад видљиво, некад невидљиво, некад тајно, некад јавно, шаље Господ силу са висине – казао је о. Сергије.

Остроши игуман је поручио да треба да вјерујемо да ће Господ Исус Христос који се вазнио на небо опет доћи.

– Доћи ће други пут, али са великом славом. Треба да Га чекамо спремајући својим животом простор у свом бићу да се усељава већ сада у нас да би у дан сусрета, а то је или дан доласка Христовог или тренутак нашег часа кад се преселимо из овога свијета у вјечност, да би Христос био у нама и ми у Њему живећи у Цркви Божијој, хранећи се Њиме на Светој Литургији али и спремајући се за Свету Литургију молитвом, постом, покајањем, исповјешћу, другим светим тајнама и светим врлинама. Да се радује душа наша, да се радују небеса, јер Бог је дошао да спасе свијет и зато данашњи дан кад је Тијело људско почаствовано највећим догађајем спасења и називамо Спасовдан – рекао је о. Сергије.

Бесједа архимандрита Сергија на Спасовдан 2022.

Сабрани су се на Светој Литургији причестили, а заједничарење са саслужитељима настављено је у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Oстала дешавања

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...