Спасовдан молитвено прослављен у Острогу (видео)

2. jun 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Велики празник Вазнесења Господњег – Спасовдан прослављен је литургијски у острошкој светињи у четвртак 2. јуна 2022. љета Господњег, када се наша Света Црква молитвено сјећа Светог мученика Талалеја и Светог Стефана Пиперског и Жупског.

Свету службу Божију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу служио је острошки игуман архимандрит Сергије, а саслуживала су му острошка сабраћа протосинђел Илија и јерођакон Роман, као и пјешивачки парох протојереј Радмило Чизмовић.

Уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа, одговарала су острошка братија.

Надахнут великим и значајним догађајем узношења Христовог на небеса, који прослављамо данас, игуман Сергије је подсјетио да је Господ извршио сва дјела за спасење људи.

– Очеловјечивши се, примивши тијело, поставши Богочовјек ради нас људи и ради нашег спасења, принијевши самог Себе за наше гријехе, васкрснувши и на концу као круну спасења вазнијевши људско то тијело, страшног ли догађаја у Сабор Пресвете Тројице, на престо Божији гдје је страшно и помислити колику част, колику славу је Бог дао човјеку. Из тог разлога, кад бисмо тога били свјесни макар и мало, како би било страшно помислити било шта супротно Божијем закону, супротно заповијестима Божијим, супротно дјелу спасења Божијег које је извршио за нас. И не само извршио, и испунио писма пророчка, псалме, и остале обавијести о којима је обавјештавао људски род о спасењу Његовом, него је 40 дана по свом васкрсењу посјећивао једног по једног или заједно апостоле сабране, јављао се свима, објављивао сву истину да би утврдио у вјери њих, али и преко њих као живих свједока и нас саме – рекао је о. Сергије.

Истина Божија се огледа у дјелима Божијим преко Његових светитеља, нагласио је игуман Сергије.

– Ево код Светог оца нашег Василија, слава му и милост, колико дивних чуда, колико свједочанстава људи који су дошли без сумње, вјерујући и поштујући Господа Бога и његове свете и ево вас свједоци сте сами. Некад видљиво, некад невидљиво, некад тајно, некад јавно, шаље Господ силу са висине – казао је о. Сергије.

Остроши игуман је поручио да треба да вјерујемо да ће Господ Исус Христос који се вазнио на небо опет доћи.

– Доћи ће други пут, али са великом славом. Треба да Га чекамо спремајући својим животом простор у свом бићу да се усељава већ сада у нас да би у дан сусрета, а то је или дан доласка Христовог или тренутак нашег часа кад се преселимо из овога свијета у вјечност, да би Христос био у нама и ми у Њему живећи у Цркви Божијој, хранећи се Њиме на Светој Литургији али и спремајући се за Свету Литургију молитвом, постом, покајањем, исповјешћу, другим светим тајнама и светим врлинама. Да се радује душа наша, да се радују небеса, јер Бог је дошао да спасе свијет и зато данашњи дан кад је Тијело људско почаствовано највећим догађајем спасења и називамо Спасовдан – рекао је о. Сергије.

Бесједа архимандрита Сергија на Спасовдан 2022.

Сабрани су се на Светој Литургији причестили, а заједничарење са саслужитељима настављено је у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Oстала дешавања

27. 6. 2024.

Свети пророк Јелисеј, имендан острошког монаха Јелисеја...

Празник Светог пророка Јелисеја молитвено је прослављен у Острогу 27. јуна 2024. љета ГосподњегС...

23. 6. 2024.

Тројичиндан саборно и молитвено прослављен у Острогу, обиљежено 200 година Цркве...

Светом Литургијом, молитвом призива Светог Духа, свечаном литијом и резањем славског колача, у недје...

22. 6. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ПЕТАК 28. 06. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У 1...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у петак 28. 06. 2024. у 17. час...

16. 6. 2024.

Недјеља Светих отаца Првог васељенског сабора у Острогу...

У недјељу седму по Васкрсу, посвећену Светим оцима Првог васељенског сабора, 16. јуна 2024. љета Гос...

13. 6. 2024.

Празник Вазнесења Господњег у Острогу

Велики празник Вазнесења Господњег, четрдесети дан по Васкрсењу, прослављен је у острошкој светињи у...

10. 6. 2024.

ХОДОЧАШЋЕ ОД ПАНЧЕВА ДО ОСТРОГА

Дарко Дамњановић и Александар Ткач, припадници Војске Србије, су, осим вјерности војничкој служби по...