Nedjelja slijepoga u Ostrogu; O. Roman: Molimo se i potrudimo da nam Gospod da duhovni vid

29. maj 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Šesta nedjelja po Vaskrsenju Hristovom – Nedjelja slijepoga, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Teodora, Sveštenomučenika Teodora Vršačkog, Svetog mučenika Vukašina od Klepaca i mučenike surduličke, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji 29.maja 2022. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem manastiru načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir uz saslužnjene ostroških sveštenoslužitelja.

Nakon što je pročitao jevanđeljsku priču o tome kako je Hristos iscijelio slijepoga, sabranom monaštvu i vjernom narodu, besjedio je ostroški sabrat jerođakon Roman.

On je kazao da je Gospod Isus Hristos svojim vaskrsenjem iz groba svjetlost zasijao i svima onima slijepima vid duhovni i tjelesni darovao.

– Evo onoga koji prohođaše krajevima judejskim, galilejskim, koji prolažaše kroz Jerusalim i lovljaše u mrežu svoju zaslijepilo svoje stado, kako oslijepilo kroz strast i grijeh i proroke, tako i kroz okamenjenost i otvrdnulost srca i duše. Gospod je radi tog sljepila sišao u ljudsko tijelo, sišao ovdje na zemlju, sišao u ovo blato i tim istim blatom napravio je od pljuvačke lijek za onoga koji je bio slijep, pomazao mu oči i vratio mu vid – rekao je o. Roman objašnjavajući da Gospod vraća vid slijepome od rođenja, koji zapravo nije ni imao oči, neizrecivom silom Svojom, koju tada niko nije mogao razumjeti.

O. Roman je podsjetio da se kroz ovaj događaj projavljuje hula fariseja, jer je Gospod slijepca iscijelio u subotu, dok slijepac projavljuje slavu Hristovu. Tumačeći ovaj događaj, kazao je da slijepac u prenesenom značenju može da označava i neznabošca.

– Današnji slijepci ne mogu da prepoznaju Hrista, bez obzira što se svake nedjelje i praznika služi Sveta Liturgija i daje se vid nama slijepima. Današnji fariseji ne mogu da prepoznaju Hrista iako svake Velike subote blagodatni oganj silazi na Sveti grob i jerusalimskom Patrijarhu pali svijeću. Ne. Oni kažu da Patrijarh ima kod sebe neko zapaljivo sredstvo, pa vara narod. Do dana današnjeg traje i prebiva kleveta na pravoslavlje. U istoriji, pa do danas svi oni koji su bili slijepi i nisu htjeli da progledaju, a imali su ispred sebe živi primjer Hrista, pravoslavnu vjeru, do dana današnjeg neće da progledaju iako imaju mogućnost – rekao je o. Roman.

Svjetlost Hristovu i postojanje duhovnog vida, svjedoči i Sveti mučenik Vukašin iz Klepaca koga danas proslavljamo.

– Današnji Sveti Vukašin iz Klepaca, jedan od 700 hiljada srpskih mučenika u Jasenovcu, ogleda se u tih 700 hiljada, a tih 700 hiljada Srba mučenika ogleda se u njemu na današnji dan. Sveti vladika Nikolaj kaže 700 hiljada Srba i koliko još stotina hiljada Jevreja, Roma i ostalih naroda. Taj Vukašin kome ustaša odsijeca prvo uho jedno, pa drugo, kaže svom dželatu i gleda ga onim očima, onim Hristovim očima iz kojih izvire i isijava blagodat Duha Svetoga i kaže mu “samo ti dijete radi svoj posao”. Ovaj od tog momenta, pošto je do tog moemnta svakodnevno klao po hiljadu i više Srba, hvaleći se time, prestaje to da radi, postaje sumanut, postaje lud, zato što nije bio kadar da primi istinu Božiju u sebe – kazao je o. Roman.

Dodao je i da istu tu svjetlost Hrostovu i duhovni vid koji Gospod daruje svjedoče i Sveti Teodor Vršački i mučenici surdulički koje takođe danas proslavljamo.

– Da se svi molimo i trudimo u svom životu da nam Gospod da duhovni vid, da nam povrati oči. Nama slijepima da da vid duše i srca i da mi isto mežemo da kažemo, Gospod moj i Bog moj. Da možemo da primimo Božiju svjetlost u sebe i da ne progledamo samo ovdje na zemlji, nego da molitvama svetih ugodnika Božijih koji su za Hrista postradali, ali i duhovno progledali i molitvama Svetog Vasilija Ostroškog da i mi gledamo lice Božije u vječnosti – rekao je o. Roman.

On je sabrane pozvao i da se pomole za pokoj duše novopredstavljene ostroške monahinje Melanije, koje se  dugo godina podvizavala i služila ostroškoj svetinji, a koja se sinoć upokojila u Gospodu s nadom u vaskrsenje.

 

Ostala dešavanja

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...