Недјеља слијепога у Острогу; О. Роман: Молимо се и потрудимо да нам Господ да духовни вид

29. maj 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Шеста недјеља по Васкрсењу Христовом – Недјеља слијепога, када наша Света Црква молитвено прославља Преподобног Теодора, Свештеномученика Теодора Вршачког, Светог мученика Вукашина од Клепаца и мученике сурдуличке, молитвено је прослављена у острошкој светињи 29.маја 2022. љета Господњег.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру началствовао је острошки сабрат јеромонах Владимир уз саслужњене острошких свештенослужитеља.

Након што је прочитао јеванђељску причу о томе како је Христос исцијелио слијепога, сабраном монаштву и вјерном народу, бесједио је острошки сабрат јерођакон Роман.

Он је казао да је Господ Исус Христос својим васкрсењем из гроба свјетлост засијао и свима онима слијепима вид духовни и тјелесни даровао.

– Ево онога који прохођаше крајевима јудејским, галилејским, који пролажаше кроз Јерусалим и ловљаше у мрежу своју заслијепило своје стадо, како ослијепило кроз страст и гријех и пророке, тако и кроз окамењеност и отврднулост срца и душе. Господ је ради тог сљепила сишао у људско тијело, сишао овдје на земљу, сишао у ово блато и тим истим блатом направио је од пљувачке лијек за онога који је био слијеп, помазао му очи и вратио му вид – рекао је о. Роман објашњавајући да Господ враћа вид слијепоме од рођења, који заправо није ни имао очи, неизрецивом силом Својом, коју тада нико није могао разумјети.

О. Роман је подсјетио да се кроз овај догађај пројављује хула фарисеја, јер је Господ слијепца исцијелио у суботу, док слијепац пројављује славу Христову. Тумачећи овај догађај, казао је да слијепац у пренесеном значењу може да означава и незнабошца.

– Данашњи слијепци не могу да препознају Христа, без обзира што се сваке недјеље и празника служи Света Литургија и даје се вид нама слијепима. Данашњи фарисеји не могу да препознају Христа иако сваке Велике суботе благодатни огањ силази на Свети гроб и јерусалимском Патријарху пали свијећу. Не. Они кажу да Патријарх има код себе неко запаљиво средство, па вара народ. До дана данашњег траје и пребива клевета на православље. У историји, па до данас сви они који су били слијепи и нису хтјели да прогледају, а имали су испред себе живи примјер Христа, православну вјеру, до дана данашњег неће да прогледају иако имају могућност – рекао је о. Роман.

Свјетлост Христову и постојање духовног вида, свједочи и Свети мученик Вукашин из Клепаца кога данас прослављамо.

– Данашњи Свети Вукашин из Клепаца, један од 700 хиљада српских мученика у Јасеновцу, огледа се у тих 700 хиљада, а тих 700 хиљада Срба мученика огледа се у њему на данашњи дан. Свети владика Николај каже 700 хиљада Срба и колико још стотина хиљада Јевреја, Рома и осталих народа. Тај Вукашин коме усташа одсијеца прво ухо једно, па друго, каже свом џелату и гледа га оним очима, оним Христовим очима из којих извире и исијава благодат Духа Светога и каже му “само ти дијете ради свој посао”. Овај од тог момента, пошто је до тог моемнта свакодневно клао по хиљаду и више Срба, хвалећи се тиме, престаје то да ради, постаје суманут, постаје луд, зато што није био кадар да прими истину Божију у себе – казао је о. Роман.

Додао је и да исту ту свјетлост Хростову и духовни вид који Господ дарује свједоче и Свети Теодор Вршачки и мученици сурдулички које такође данас прослављамо.

– Да се сви молимо и трудимо у свом животу да нам Господ да духовни вид, да нам поврати очи. Нама слијепима да да вид душе и срца и да ми исто межемо да кажемо, Господ мој и Бог мој. Да можемо да примимо Божију свјетлост у себе и да не прогледамо само овдје на земљи, него да молитвама светих угодника Божијих који су за Христа пострадали, али и духовно прогледали и молитвама Светог Василија Острошког да и ми гледамо лице Божије у вјечности – рекао је о. Роман.

Он је сабране позвао и да се помоле за покој душе новопредстављене острошке монахиње Меланије, које се  дуго година подвизавала и служила острошкој светињи, а која се синоћ упокојила у Господу с надом у васкрсење.

 

Oстала дешавања

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромон...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м....