Света патријарашка Литургија на празник Светог Василија Острошког

12. maj 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Његова светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је Свету патријарашку Литургију на празник Светог Василија Острошког, 12. маја 2022. љета Господњег на платоу испред Горњег Острошког манастира.

Саслуживали су му Високопреосвећена господа митрополити: крфски, паксонски и дијапонијских острва Нектарије и црногорско-приморски Јоаникије, као и Преосвећена господа епископи: жички Јустин, милешевски Атанасије, полошко-кумановски Јоаким, источноамерички Иринеј, крушевачки Давид, тимочки Иларион, буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, ваљевски Исихије, будимљанско-никшићки Методије, захумско-херцеговачки Димитрије и ремезијански Стефан; бројни игумани међу којима и настојатељ острошки протосинђел Сергије, свештенство и свештеномонаштво.

Током Литургије, Његова светост Патријарх Порфирије, рукопроизвео је у чин архимандрита острошког настојатеља о. Сергија.

Литургији је присуствовало на хиљаде вјерника, који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Острошком Чудотворцу, пјешке, аутобусима и аутомобилима.

Непрекидна колона поклоника од јуче приступа цркви Ваведења Пресвете Богородице у којој су чудотворне мошти Светог Василија.

Архипастирско празнично слово послије прочитаног Јеванђеља, произнио је Светјејши Патријарх Порфирије.

Подсјетио је сабране да људи нису створени само за материјални живот, већ да способности, дарови и таленти треба да  буду прожети духовним вриједностима.

-Све што стварамо не само када се молимо у тајности срца свога, него све што стварамо треба да буде створено у славу Божију, да буде узнесено као уздарје Богу и на тај начин и тијело је позвано да постане духовно. Треба ли нам доказ за то? Ево доказа. То су мошти светих, то је Свети Василије Острошки. Светитељи Божији баш онакви какав је наш светац потврђују и показују да је човјек саздан као духовно биће. Господ оне који испуњавају Његове заповијести, испуњавају Његову вољу просвећује и освећује тако да и када оду Њему у сусрет, када оду са овога свијета, остају нама да сијају да нам буду утјеха, да нам буду подршка, да када дођемо овдје можемо и своје најскривеније мисли изнијети пред скуте свеца, да можемо своје најдубље гријехе, оно чега се стидимо, оно чега се бојимо, ту њему исповиједити. И то ће остати ту, отићи ћемо ослобођени, отићи ћемо исцијељени. Господ, дакле, у светитељима својим показује да смо сторени да будемо духовна бића и то знамо, знамо када дођемо овдје – рекао је Патријарх Порфирије.

Поучавајући сабране српски Патријарх је казао да заповијести Божије нијесу укидање слободе, већ је њима дата могућност човјеку да расте, да показује љубав, да буде ствараоц.

– Није Бог рекао не укради, не лажи, не убиј, не чини прељубе, не оговарај, не осуђуј, не мрзи, није Бог изрекао те заповијести зато што је хтио да нам забрани да живимо слободно, зато што је хтио да укине и да спријечи нашу слободу. Напротив, када чинимо то све и многе друге гријехе, ми постајемо робови гријеха, робови страсти, робови ђавола. А када слушамо заповијест Божију, узимамо оруђе слободе, ослобађамо се свега онога што нас тишти, што нас чини немирнима, што нас чини исфрустриранима, што нам ствара депресију, што нам ствара психозу. Ослобађамо се другим ријечима тираније нечастивога. Онда када чинимо заповијести Божије, чинимо оно што је у складу са нашом природом. Постајемо истински здрави. Није слобода у томе да чиним шта хоћу, јер могу чинити оно што је лоше. А најчешће када чиним оно што хоћу, а нисам то претходно провјерио са заповијешћу Божијом која је записана у Јеванђељу, чиним погрешно – бесједио је Патријарх Порфирије.

Поглавар Срспке Православне Цркве казао је под острошким гредама, да се људи долазећи у Острог враћају себи  и препознају шта Бог од њих хоће.

-Да се исповиједимо, да се покајемо, да се хранимо Христом. Он је хљеб живота, нама нема Бога без Христа. Без Христа можемо бити моћни, силни, велики, снажни, славни, успјешни. Да, али замалена. А можемо бити све то, а дубински несрећни, усамљени, заправо ослањајући се на погрешене принципе и вриједности можемо се потпуно одвојити од себе и оробити у тоталну и потпуну самоћу. А онда када је Бог са нама, онда смо слободни од себе и знамо да постајемо владари свијета. Онда можемо препознати у другоме брата, без обзира ко је он, ком народу и којој вјери припада.  Зато браћо и сестре, данас овдје сабрани, покајмо се, исповиједимо се, узмимо Хљеб живота, причестимо се Тијелом и Крвљу Христовим. То је Хљеб живота. Да постимо, да идемо у Цркву Божију на Литургију, да се исповиједамо, да примамо опроштај грјехова и да све то запечатимо и крунишемо узимањем Тијела и Крви Христове. Нека би Господ дао, молитвама Светог Василија Острошког, мир, љубав, радост, радост на коју нас је Господ позвао, да бисмо онда заједно са Светим Василијем могли Њега славити, али и с Њим пјевати пјесму Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт разруши и онима који су у гробовима живот дарова – рекао је Патријарх Порфирије.

Сабрани који су се молитвом и покајањем припремали, примили су Свето Причешће.

Патријарх Порфирије са саслужитељима благосиљао је и пререзао славски колач који је припремила острошка братија у славу Божију, а у част Светог Василија Острошког, као и славске колаче бројних свечара.

На крају богослужења Митрополит Јоаникије заблагдарио је Патријарху Порфирију, Митрополиту Нектарју, браћи архијерејима, свештенству, монаштву и вјерном народу, на присуству обиљежавању јубилеја 350 година од упокојења Светог Василија Острошког.

-Да заблагодаримо Светом Василију који непрестано за ових 350 и више година излива, благодат Божију на све оне који приступају овој светињи и његовом Светом ћивоу. И не само оне који долазе у манастир Острог, него све који му се са вјером и љубављу обраћају, који се поистовјетио са својим народом и својом Црквом. И као што је пастирствоао за вријеме овоземаљског живота над народом Херцеговине и Црне Горе,  тако пастирствује данас али много шире. Његово небеско пастирство, покровитељство и заступништво се свуда прославља – рекао је Митрополит Јоаникије.

Благодарећи Патријарху српском Г. Порфирију, Митрополит Јоаникије је казао да је дошао да обједини, да сабере и да утврди.

-Тамо гдје је онај који је добио ту службу да обједињује архијереје, свештенике и цио Божији народ, ту је Христос са њиме али и са нама. Зато вам благодаримо Ваша Светости на Вашој љубави, на Вашој жртви. Ви се ових да посјетили четири  епархије Српске Православне Цркве. Прво Милешевску и поклонили се гробу Светог Саве, а онда преко Пљеваља стигли сте до родног мјеста Светог Василија Острошког и служили своју Патријарашку Литургију у његовој првобитној столици у манастиру у Требињу. А онда сте дошли данас овдје гдје почивају његове Свете мошти, на ово свето мјесто које српски народ и други православни народи уздужу по светости можда испред свих других, мада ми то не мјеримо – бесједио је Митрополит Јоаникије.

Казао је и да ријеке народа у Острогу дању и ноћу, не само за празник Светог Василија, свједоче о светости Острошког Чудотворца и његовом благодатном присуству.

-Да заблагодаримо Богу који нам је дао таквог светитеља који се може назвати новим Светим Савом јер је ишао његовим стопама, а треба се присјетитити управо у оном времену када су спаљене мошти Светог Саве, тада је дошао на овај свијет Свети Василије Острошки и нешто касније посатао архијереј. Велика је служба коју је он служио и велика жртва коју је поднио. Зато га је Бог обдарио, али преко њега и све нас који њему приступамо – казао је Митрополит Јоаникије.

Потом је Патријарха Порфирија даривао патријарашком одеждом коју су рукодјелале монахиње Митрполије црногорско-приморске.

Због доласка на празник Светог Василија, Митрополит Јоаникије захвалио је и Митрополиту Нектарију, који је казао да му саслужње у острошкој светињи на овај велики дан представља велику радост.

-Посебно се осјећам јуче и данас видјевши оволико народа, посебно омладине, нашу златну дјецу, која одају почаст овом великом светитељу. Силе данашњег свијета покушавају да одбију народ од наше вјере, као што су то некада покушали јевреји да одбију Васкрслога Господа од вјерних, говорећи да Га је неко украо. Ви сте браћо и сестре одговор тим оптужбама оних који кроз вријеме покушавају да унизе васкрслог Господа. Ваша Црква помјесна је прошла многа искушења као и остале цркве, али и за то имамо увијек одговор и поруку нашег Господа који каже, Ја сам побиједио свијет – рекао је Митрополит Нектарије.

Прослава Светог Василија Острошког настављена је за трепезом љубави у Доњем Острогу.

Патријарх српски Порфирије вечерас у 18 сати предводиће традиционалну Световасилијевску литују улицама Никшића.

Фотографије Жељко Драшковић

Oстала дешавања

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...