Бесједа Патријарха српског Г. Порфирија на празник Светог Василија Острошког

12. maj 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Христос васкрсе, Ваистину васкрсе!

Радујмо се, јер је то ријеч Господња која је упућена мироносицама женама. Упућена је јер је Господ препознао у њиховој души љубав, љубав према Богу читавим бићем и зато је рекао да је радост оно што произилази из љубави, а та радост је дар Божији. И ми данас овдје сабрани радујмо се, јер смо у близини Божијој, јер смо на мјесту гдје се налази човјек Божији, гдје су мошти Светог Василија који је читавог себе, све што је имао, претворио у љубав, у љубав према Богу и љубав према ближњима до мјере да је је био спреман у потпуности да распне себе за Христа.  Да не гледа на то што треба да улаже напоре, данаоноћне, да не гледа на то што га неко презире или одбацује, да не гледа на то што га неко гони, знајући да је у свему, у њему и око њега јесте прст Божији и промисао Божија. А промисао Божија јесте израз љубави Божије. Заправо у свему и на сваком мјесту показујући смирење учинио је себе плодним, пребогатим  изобилним сасудом Божијим. Постао светац, светитељ Божији такав да и ми данас, и не само ми него и људи са свих страна свијета овдје притичу тражећи утјеху, тражећи подршку, помоћ и исцјељења од разних недуга, болести и проблема. И свако ко је дошао, дошао је на један начин, а отишао је одавде другачији. Свакоме се нешто десило суштински, тако да то што се десило нити може да разумије, а камоли да изнесе и објасни било коме. Јер Благодат Божија је тајна не у смислу да је нешто скивено, него у смислу догађаја који превазилази ум, размум и срце.

Дакле, браћо и сестре, долазимо на ово мјесто знајући шта је воља Божија, знајући да је воља Божија како сам Господ Христос каже да они који вјерују у Њега имају живот вјечни. То је воља Божија и када дођемо овдје све нам је јасно. Јасно нам је да нисмо само људи који су створени за материјални живот,  да нисмо само месо, крв, да нисмо само материја. Знамо да све што постоји па и наше тијело, пизвано је да буде духовно. Да, ми имамо разне дарове и способности, имамо дарове и таленте да ставрамо материјално, опипљиво, да стварамо материјалну културу. Али и то треба да буде прожето духовим вриједностима.

Све што ставарамо не само када се молимо у тајности срца свога, него све што стварамо треба да буде створено у славу Божију, да буде узнесено као уздарје Богу и на тај начин и тијело је позвано да постане духовно.

Треба ли нам доказ за то? Ево доказа. То су мошти светих, то је Свети Василије Острошки. Светитељи Божији баш онакви какав је наш светац потврђују и показују да је човјек саздан као духовно биће. Господ оне који испуњавају Његове заповијести, испуњавају Његову вољу просвећује и освећује тако да и када оду Њему у сусрет, када оду са овога свијета, остају нама да сијају да нам буду утјеха, да нам буду подршка, да када дођемо овдје можемо и своје најскривеније мисли изнијети пред скуте свеца, да можемо своје најдубље гријехе, оно чега се стидимо, оно чега се бојимо, ту њему исповиједити. И то ће остати ту, отићи ћемо ослобођени, отићи ћемо исцијељени. Господ, дакле, у светитељима својим показује да смо сторени да будемо духовна бића и то знамо, знамо када дођемо овдје.

Ријеч Божија јесте заповијест за нас, то је Његов закон запосвијести, заповијести које нису укидање наше слободе, заповијести којима нам је дата могућност да растемо, да показујемо љубав, да будемо ствараоци. Није Бог рекао не укради, не лажи, не убиј, не чини прељубе, не оговарај, не осуђуј, не мрзи, није Бог изрекао те заповијести зато што је хтио да нам забрани да живимо слободно, зато што је хтио да укине и да спријечи нашу слободу. Напротив, када чинимо то све и многе друге гријехе, ми постајемо робови гријеха, робови страсти, робови ђавола. А када слушамо заповијест Божију, узимамо оруђе слободе, ослобађамо се свега онога што нас тишти, што нас чини немирнима, што нас чини исфрустриранима, што нам ствара депресију, што нам ствара психозу. Ослобађамо се другим ријечима тираније нечастивога. Онда када чинимо заповијести Божије, чинимо оно што је у складу са нашом природом. Постајемо истински здрави. Није слобода у томе да чиним шта хоћу, јер могу чинити оно што је лоше. А најчешће када чиним оно што хоћу, а нисам то претходно провјерио са заповијешћу Божијом која је записана у Јеванђељу, чиним погрешно.

Ево нас опет изова овдје у Светом Острогу, ево нас опет код Светог Василија, да се вратимо себи браћо и сестре, да препознамо шта то Бог од нас хоће, да се исповиједимо, да се покајемо, да се хранимо Христом. Он је хљеб живота, нама нема Бога без Христа. Без Христа можемо бити моћни, силни, велики, снажни, славни, успјешни. Да, али замалена. А можемо бити све то, а дубински несрећни, усамљени, заправо ослањајући се на погрешене принципе и вриједности можемо се потпуно одвојити од себе и оробити у тоталну и потпуну самоћу. А онда када је Бог са нама, онда смо слободни од себе и знамо да постајемо владари свијета. Онда можемо препознати у другоме брата, без обзира ко је он, ком народу и којој вјери припада.

Зато браћо и сестре, данас овдје сабрани, покајмо се, исповиједимо се, узмимо Хљеб живота, причестимо се Тијелом и Крвљу Христовим. То је Хљеб живота. Да постимо, да идемо у Цркву Божију на Литургију, да се исповиједамо, да примамо опроштај грјехова и да све то запечатимо и крунишемо узимањем Тијела и Крви Христове.

Нека би Господ дао, молитвама Светог Василија Острошког, мир, љубав, радост, радост на коју нас је Господ позвао, да бисмо онда заједно са Светим Василијем могли Њега славити, али и с Њим пјевати пјесму:

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт разруши и онима који су у гробовима живот дарова!

Oстала дешавања

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромон...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м....

3. 3. 2024.

Недјеља о блудном сину у Острогу

У другу припремну недјељу пред Васкршњи пост - Недјељу о блудном сину, 3. марта 2024. љета Господњег...

26. 2. 2024.

На дан Светог Симеона Мироточивог владика Кирило служио у Горњем манастиру...

Дана када наша Света Црква молитвено прославља Светог Симеона Мироточивог и преподобног Мартинија, у...