Besjeda Mitropolita kritskog G. Nektarija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog

12. maj 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Vaša Svetosti, Visokopreosvećeni mitropolite crnogorsko-primorski, braćo arhijereji, Hristos vaskrse!

Vrlo rado sam primio vaš poziv da učestvujem danas u ovoj velikoj radosti na veliki praznik Svetog Vasilija koji nije značajn samo za vašu crkvu, već je svetitelj vaseljenskog karaktera. Posebnu radost mi čini to sam danas imao priliku da saslužujem Njegovoj svetosti Patrijarhu srpskom G. Porfiriju koga poznajem još od davnina i prema njemu imam veliku ljubav. Posebno se osjećam juče i danas vidjevši ovoliko naroda, posebno omladine, našu zlatnu djecu, koja odaju počast ovom velikom svetitelju. Sile današnjeg svijeta pokušavaju da odbiju narod od naše vjere, kao što su to nekada pokušali Jevreji da odbiju Vaskrsloga Gospoda od vjernih, govoreći da Ga je neko ukrao. Vi ste braćo i sestre odgovor tim optužbama onih koji kroz vrijeme pokušavaju da unize vaskrslog Gospoda. Vaša Crkva pomjesna je prošla mnoga iskušenja kao i ostale crkve, ali i za to imamo uvijek odgovor i poruku našeg Gospoda koji kaže, Ja sam pobijedio svijet. Vaš Visokopreosvećeni mitropolit je reako da donosim blagoslove Svetog Spiridona, jednog vaseljenskog svetitelja i to i čiim. Mnogi od vas su kao poklonici posjetili komšijsko ostrvo Krf. Čuda Svetog Vasilija kao i čuda Svetog Spiridona nijesu ništa drugo nego energije Duha Svetog koje pokrivaju sve nas pravoslavne hrišćane. Gospod Bog je pročudotvorio svete svoje koji djelaju energijom svojom u ovom svijetu. Srpski Patrijarh je juče i dans rekao glavnu stvara, a to je da ne možemo da iskažemo riječima osjećaj koji imamo i to je moja poruka ovdje pred vama.

Takođe, pored bagoslova i molitava Svetog Spiridona, ovdje vam donosim i blagoslove srpskih otaca koji su svoje kosti ostavili na našem sveštenom ostrvu, koji su tamo našli utočište u Prvom svjetskom ratu. Vaša svetosti, pozivam Vas da za praznik Svetog Spiridona budete naš gost, sa velikom ljubavlju ćemo Vas dočekati i očekjem da ćete tada sa nama služiti Božanstvenu liturgiju.

Viskopreosvećeni mitropolite, Vama posebno hvala za ljubav kju ste iskazali prema meni ne samo ovh dana, već i od vremena kada smo imali vezu preko blaženopočivšeg vašeg prethodnika.

Hristos vaskrse!

Ostala dešavanja

24. 10. 2022.

Besjeda igumana ostroškog Sergija u 19. nedjelju po Duhovima...

https://youtu.be/LWn0NFNjYsw...

21. 10. 2022.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 23. 11. 2022. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 23. 11. 2022. godine ...

16. 10. 2022.

18. nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U 18. nedjelju po Duhovima, 16. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

14. 10. 2022.

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice i Svetog Romana Slatkopojca proslavljen u Donj...

U petak 14. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Pokrov Presvete ...

6. 10. 2022.

Praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja toržestveno proslavljen u ostroškom skitu ...

Praznik Začeća Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg - Jovanjdan Pješivački, krsna slava ktitor...

2. 10. 2022.

16. nedjelja po Duhovima u Ostrogu

Šesnaesta nedjelja po Duhovima, 2. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno pros...