Bejseda Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog

12. maj 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Hristos vaskrse!

Da zablogadarimo draga braćo i sestre Boguživome i istinitome koji nas je danas sabrao ovdje u ovoj velikoj svetinji manastiru Ostrogu. Da zablagodarimo Bogu koji nam je dao ovako ljepo vrijeme i ovako lijepi sabor i što nam je doveo Njegovu svetost Partijaraha srpskog G. Porfirija, braću arhijereje, mitropolita sa Krfa G. Nektarija i braću srpske arhijereje od Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, do Zapadne i Južne Amerike. Da zablagodarimo svima koji su došli da se poklone moštima Svetog Visilija Ostorškog. Da zablagodarimo Svetom Vasiliju Ostoškom čije upokojenje je bilo prije 351 godinu. Prošle godine nismo mogli obilježiti taj jubilej kako valja pa smo ga pomjerili na ovu godinu ne želeći da popustimo. Da zablagodarimo njemu koji neprestano za ovih 350 i više godina izliva, blagodat Božiju na sve one koji pristupaju ovoj svetinji i njegovom Svetom ćivou. I ne samo one koji dolaze u manastir Ostrog, nego sve koji mu se sa vjerom i ljubavlju obraćaju, koji se poistovjetio sa svojim narodom i svojom Crkvom. I kao što je pastirstvoao za vrijeme ovozemaljskog života nad narodom Hercegovine i Crne Gore,  tako pastirstvuje danas ali mnogo šire. Njegovo nebesko pastirstvo, pokroviteljstvo i zastupništvo se svuda proslavlja.

Ovdje danas imamo drage goste sa dvih strana. Ne bih mogao sad pobrojati otkuda sve. Ali dozvolite da se ponajviše zahvalim našem Svjatjejšem Patirjarhu Porfiriju koji je došao da nas objedini, da nas sabere i da nas utvrdi ovdje na ovaj sveti praznik, da ovaj jubilej učini svečanim, da bi ovaj jubilej dobio svoju punoću sa našim Patrijarhom u ime Gospodenje. Jer tamo gdje je onaj koji je dobio tu službu da objedinjuje arhijereje, sveštenike i cio Božiji narod, tu je Hristos sa njime ali i sa nama. Zato vam blagodarimo Vaša Svetosti na Vašoj ljubavi, na Vašoj žrtvi. Vi se ovih da posjetili četiri  eparhije Srpske Pravoslavne Crkve. Prvo Mileševsku i poklonili se grobu Svetog Save, a onda preko Pljevalja stigli ste do rodnog mjesta Svetog Vasilija Ostroškog i služili svoju Patrijarašku Liturgiju u njegovoj prvobitnoj stolici u manastiru u Trebinju. A onda ste došli danas ovdje gdje počivaju njegove Svete mošti, na ovo sveto mjesto koje srpski narod i drugi pravoslavni narodi uzdužu po svetosti možda ispred svih drugih, mada mi to ne mjerimo.

Međutim ove rijeke naroda danju i noću, ne samo za praznik Svetog Vasilija, svjedoče o njegovoj svetosti i njegovom blagodatnom prisustvu među nama.

Da zablagodarimo Bogu koji nam je dao takvog svetitelja koji se može nazvati novim Svetim Savom jer je išao njegovim stopama, a treba se prisjetititi upravo u onom vremenu kada su spaljene mošti Svetog Save, tada je došao na ovaj svijet Sveti Vasilije Ostroški i nešto kasnije posatao arhijerej. Velika je služba koju je on služio i velika žrtva koju je podnio. Zato ga je Bog obdario, ali preko njega i sve nas koji njemu pristupamo.

Vaša Svetosti, danas su, kao što ste i sami rekli sinoć, riječi možda i suvišne. One su samo svjedočanstvo da želimo da izrazimo, iako to nijesmo sposobni u potpunosti, blagodarnost Bogu i našu veliku radost. I ja nemam riječi da iskažem vama blagodarnost, obzirom da znamo koje obaveze imate ovih dana na vašem velikom trudu i naravno, večeras ćete ovu vašu posjetu svetovasilijevsim eparhijama, srpskim, krinisati predvođenjem veličanstvene Svetovasilijevske litije u gradu Nikšiću, ako Bog da.

Mi želimo da Vam uručimo jedan skromni dar, da se sjećate ove Vaše posjete i ove Svete službe i ovog naroda koji Vas je sa takvom ljubavlju okružio, cijelog sveštenstva, monaštva, vjernog naroda, djece, omladine i za ovu priliku smo pripremili, nae monahinje iz Mitropolije crnogorsko-primorske su pripremile dar, znake Vašeg patrijaraškog dostojanstva. Hvala Vam i mnoga Vam ljeta.

Dozvolite da još posebno među braćom arhijereima ovdje danas sabranim posebno pozdravim  Njegovo visokopreosveštenstvo ostrva Krfa, brata naeg u Hristu G. Nektarija, koji bdije nad Plavom grobnicom nad kostima srpskih mučenika na ostrvu Vido u Jonsko moru. Mi smo se odavno zbratimili sa braćom Grcima. Ta žrtva iz Prvog svjetskog rata nas objedinjuje, ali t posebno svjedoči naš brat u Hristu Mitropolit Nektarije koji nam donosi blagoslov Svetog Spiridona. Hvala Vam dragi u Hristu brate i Mitropolite Nektarije.

Ostala dešavanja

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...