Бејседа Митрополита црногорско-приморског Јоаникија на празник Светог Василија Острошког

12. maj 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Христос васкрсе!

Да заблогадаримо драга браћо и сестре Богуживоме и истинитоме који нас је данас сабрао овдје у овој великој светињи манастиру Острогу. Да заблагодаримо Богу који нам је дао овако лјепо вријеме и овако лијепи сабор и што нам је довео Његову светост Партијараха српског Г. Порфирија, браћу архијереје, митрополита са Крфа Г. Нектарија и браћу српске архијереје од Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, до Западне и Јужне Америке. Да заблагодаримо свима који су дошли да се поклоне моштима Светог Висилија Осторшког. Да заблагодаримо Светом Василију Остошком чије упокојење је било прије 351 годину. Прошле године нисмо могли обиљежити тај јубилеј како ваља па смо га помјерили на ову годину не желећи да попустимо. Да заблагодаримо њему који непрестано за ових 350 и више година излива, благодат Божију на све оне који приступају овој светињи и његовом Светом ћивоу. И не само оне који долазе у манастир Острог, него све који му се са вјером и љубављу обраћају, који се поистовјетио са својим народом и својом Црквом. И као што је пастирствоао за вријеме овоземаљског живота над народом Херцеговине и Црне Горе,  тако пастирствује данас али много шире. Његово небеско пастирство, покровитељство и заступништво се свуда прославља.

Овдје данас имамо драге госте са двих страна. Не бих могао сад побројати откуда све. Али дозволите да се понајвише захвалим нашем Свјатјејшем Патирјарху Порфирију који је дошао да нас обједини, да нас сабере и да нас утврди овдје на овај свети празник, да овај јубилеј учини свечаним, да би овај јубилеј добио своју пуноћу са нашим Патријархом у име Господење. Јер тамо гдје је онај који је добио ту службу да обједињује архијереје, свештенике и цио Божији народ, ту је Христос са њиме али и са нама. Зато вам благодаримо Ваша Светости на Вашој љубави, на Вашој жртви. Ви се ових да посјетили четири  епархије Српске Православне Цркве. Прво Милешевску и поклонили се гробу Светог Саве, а онда преко Пљеваља стигли сте до родног мјеста Светог Василија Острошког и служили своју Патријарашку Литургију у његовој првобитној столици у манастиру у Требињу. А онда сте дошли данас овдје гдје почивају његове Свете мошти, на ово свето мјесто које српски народ и други православни народи уздужу по светости можда испред свих других, мада ми то не мјеримо.

Међутим ове ријеке народа дању и ноћу, не само за празник Светог Василија, свједоче о његовој светости и његовом благодатном присуству међу нама.

Да заблагодаримо Богу који нам је дао таквог светитеља који се може назвати новим Светим Савом јер је ишао његовим стопама, а треба се присјетитити управо у оном времену када су спаљене мошти Светог Саве, тада је дошао на овај свијет Свети Василије Острошки и нешто касније посатао архијереј. Велика је служба коју је он служио и велика жртва коју је поднио. Зато га је Бог обдарио, али преко њега и све нас који њему приступамо.

Ваша Светости, данас су, као што сте и сами рекли синоћ, ријечи можда и сувишне. Оне су само свједочанство да желимо да изразимо, иако то нијесмо способни у потпуности, благодарност Богу и нашу велику радост. И ја немам ријечи да искажем вама благодарност, обзиром да знамо које обавезе имате ових дана на вашем великом труду и наравно, вечерас ћете ову вашу посјету световасилијевсим епархијама, српским, кринисати предвођењем величанствене Световасилијевске литије у граду Никшићу, ако Бог да.

Ми желимо да Вам уручимо један скромни дар, да се сјећате ове Ваше посјете и ове Свете службе и овог народа који Вас је са таквом љубављу окружио, цијелог свештенства, монаштва, вјерног народа, дјеце, омладине и за ову прилику смо припремили, нае монахиње из Митрополије црногорско-приморске су припремиле дар, знаке Вашег патријарашког достојанства. Хвала Вам и многа Вам љета.

Дозволите да још посебно међу браћом архијереима овдје данас сабраним посебно поздравим  Његово високопреосвештенство острва Крфа, брата наег у Христу Г. Нектарија, који бдије над Плавом гробницом над костима српских мученика на острву Видо у Јонско мору. Ми смо се одавно збратимили са браћом Грцима. Та жртва из Првог свјетског рата нас обједињује, али т посебно свједочи наш брат у Христу Митрополит Нектарије који нам доноси благослов Светог Спиридона. Хвала Вам драги у Христу брате и Митрополите Нектарије.

Oстала дешавања

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...