Крстопоклона недјеља у Острогу (видео)

27. mart 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Трећа недјеља Часног поста, Крстопоклона, 27. марта 2022. љета  Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Преподобног Бенедикта Нурсијског, молитвено је прослављена у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки настојатељ протосинђел Сергије, а саслуживла су му острошка сабраћа протосинђел Илија, јеромонаси Владимир и Стефан, јереј Слободан Хаџи-Петровић љешкопољски и љешански парох и ђакон Славко Обрадовић из Ваљевске епархије.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља, бесједио је о. Сергије, који је казао да се у трећу недјељу, кад смо се већ навикли да постимо, нарочитим поклањањем Часном крсту присјетимо да нас је Господ Часним крстом вратио из смрти у живот.

– Шта је друго живот него бити са живим Богом, а овдје се сам Бог усељује у човјека и ми постајемо обожени. Зато и служимо ову Свету Литургију, зато је Господ и установио да управо Његовом жртвом, Његовом милошћу, Његовим Светим Тајнама, ми примамо живот у себе – рекао је о. Сергије.

Подсјетио је да је свако од нас кроз свој живот препознао могућност узимања и ношења крста свога и идења за Христом.

– Ево гледајте шта се дешава на дан овог страшног догађаја када Христа Господа хапсе, суде Му, ругају Му се и на концу Га распињу. Једни, баш они којима је чинио добро, којима је лијечио неизљечиве болеснике, васкрсавао мртве, наочиглед и зарад чега су му недавно клицали ”Осана, Осана сину Давидовом”, најузвишеније ријечи, славили Га. За седам дана чедесно је како зло врло брзо завлада човјеком ако се опусти, ако заборави оно на шта се подсјећамо, кличу истоме Њему ”Распни га, распни”. И која је Његова кривица? Пилат пак сам каже да на Овом човјеку не налази кривице због које би био разапет. Чудно, како је човјек склон паду, склон да и он сам као и Адам, сваки од нас негдје крене странпутицом мимо Бога, врло лако се прихватимо савјет, да ли демона, да ли људи који не знају шта раде и да се окренемо од Оног јединог и правог искреног добра, живог Бога и онога што од Њега долази – бесједио је о. Сергије.

Он је казао да такве пориве врло често можемо препознати сами у себи и да их се траба чувати.

– Пилат који је незнабожац, који је странац, каже и чуди се да не налази никакве кривице на Њему, преплашен да ће га они пријавити код цара да је био на страни Онога ко се наводно сам гради Царем. Пристаје на неправедну одлуку, дозвољава и пресуђује да буде разапет. Ето опет колика је човјекова правда и колико је човјек ако Бога живог нема пред својим умом, колико је поуздана личност – објаснио је о Сергије.

Подсјетио је сабране и на добро познате ријечи Патријарха Павла – будимо људи.

– Будимо људи какве нас је Господ првобитно саздао, словесна бића, одговорна бића, тражимо правду Божију и идимо за њом. То је оно што је смисао ношења крста, да живимо тако да нам се савјест увијек присјећа, живи и труди се по Светом Јеванђељу и свим јеванђељским порукама којима нас је Господ поучио. Да ниједна земаљска ствар, слава, част, страст, утјеха, радост која је мимо Божије правде и истине, да нас не надвлада и да јој не дамо већег значаја него Јеванђељу – поучавао је сабране о. Сергије.

Бесједа о. Сергија на Крстопоклону недељу

Сабрани који посте Васкршњи пост, а који су се молитвом и исповјешћу припремали, примили су Свето Причешће. Заједничарење саслужитеља са вјерним народом настављено је у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Oстала дешавања

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...