Jovanjdan molitveno poslavljen u Ostrogu

20. januar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan, proslavljen je u ostroškoj svetinji Svetom Liturgijom i rezanjem slavskih kolača.

Svetom službom Božijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu jereji: Božidar Ćeranić, riječki paroh i Ranko Radonjić, ostroški služitelj.

Bogougodnim pojanjem odgovarala su ostroška bratija, uz molitvneo učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Prije pričešćivanja vjernih, sabranima je besjedio o. Vladimir, koji je kazao da se kroz Krštenje Božije učimo smirenju od samog Gospoda Isusa Hrista, a da danas proslavljamo onoga koji je učestvovao u tom događaju, onoga koji je krstio Hrista, časnog, slavnog Prorka Preteču i Krstitelja Jovana.

– Sveti Jovan svojim primjerom i životom ukazuje nam na dvije stvari. Da samo čovjek kada ga Bog pošalje može da propovjeda svijetu i da javlja Hrista Boga. To on nije učinio na svoju ruku, on se podvizavao u pustinji Judejskoj i onda mu je došao glas od Boga. Druga stvar koja nas uči Sveti Jovan je da svoje trajno smirenje pokazujemo prema Hristu. On je govorio, dolazi za mnom veći od mene kome ja nisam dostojan odriješiti remena na obući Njegovoj. Kaže, i ja sam onaj koji je uz Ženika i radujem se radosti Ženikovoj. Sva pažnja i sve je usmjereno na Hrista, a Jovan je samo onaj koji se raduje Hristu, koji se raduje rastu Hristovom u ovome svijetu, koji se raduje kada Hristos cvjeta u dušama ljudi – rekao je o. Vladimir i dodao da je Sveti Jovan primjer pravog duhovnika kome je Hristos u centru svega.

O. Vladimir je istakao da je pravo duhovništvo kada duhovnici ljude rukovode i usmjeravaju ka Hristu, a ne kada zaklanjaju Hrista samim sobom i da je takav bio Sveti Jovan.

– On je uvijek bio u sjenci Hristovoj, uvijek je sve usmjeravao ka Hristu i zato je njegovo krštenje bilo pripremno, jer je on govorio da će doći Onaj koji će ljude krstiti Duhom i ognjem. Sve ka Hristu, prema Hristu, na Hrista, u centru je Hrist – rekao je o. Vladimir i objasnio kako su se lažni duhovnici, suprotni Svetom Jovanu, projavili danas na primjeru najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića kome nije dozvoljeno da igra na turniru u Australiji.

Besjeda o. Vladimira na Jovanjdan

Na kraju bogosluženja oci Vladimir i Božidar su blagosiljali i prerezali slavske kolače svečara koji Svetog Jovana Krstitelja slave kao krsnu slavu.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...